Sadberk Hanım Müzesi 2023

Sadberk Hanım Müzesi’nin Türkiye’de açılan ilk özel müze olduğunu bilen var mı aramızda?

Sadberk Hanım Müzesi, 1980 yılında Sarıyer’de boğaza nazır bir konak olan Azaryan Konağı’nda açılmış. Ünlü işadamı Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’a ait koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

Teknoloji çağının getirdiği hızlı tüketime dayalı kentsel yaşam ile yok olmaya yüz tutan kültürel varlıklarımızı saklamak ve gelecek nesillere taşımak arzusunda olduğunu hissettiren bir müze burası. 2000’li yılların öncesinde, evlerimizde kullandığımız dantel işleri, altın işlemeli fincanlar, ince ince işlenmiş kına kıyafetleri, sünnet yatakları ve süslemeleri, çocuk kıyafetleri ve o dönemlere ait pek çok parçayı görebiliyorsunuz.

Benim gibi 80’lerde çocukluğunu yaşayanlar için Sadberk Hanım Müzesi tam bir nostalji şöleni diyebilirim. Ece’yle gezerken, kendimi sürekli çocukluk anılarımdan aklımda kalanları anlatırken buldum. Bir yandan heyecan duydum, bir yandan da hüzünlendim. Aslında ne güzeldi, televizyon ekranının, sigaralığın, ayakkabılığın üzerine örttüğümüz dantel işleri…

Sadberk Hanım Müzesinde ilk gördüğümüz bölümde yer alan hamam kültürüne ait eşyalar. Sadece hamamda bu takunyalarla eskiden nasıl hareket ediyorlardı, çok merak ettik? Bu soruyu Ece tabiki hemen sordu. Eğer ki bir tecrübeniz varsa yorumlara ekler misiniz 😉

Müzede okuduğum kadarıyla Sadberk Hanım, bu özel parçaları toplamaya başladığında 3 bine yakın eserden bir koleksiyon oluşturmuş. Şimdilerdeyse Sevgi Gönül hanımında (kızları) gayretleriyle 20 bine yakın parçaya ev sahipliği yapar hale gelmiş.

Müzede kronolojisi çoook daha eskilere hatta milattan öncelere dayanan bir sürü tarihi eserde yer alıyor.  Arkeolojik eserler, Türk İslam eserleri gibi bölümlerde bunları incleyebilirsiniz. Ayrıca güncel sergiler bölümünü de gezmeyi ihmal etmeyin. “Büyümüş de Küçülmüş” sergisi mesela çok ilgi çekiciydi. Öylesine detaylar varki, Anadolu kültürünün ne kadar yoğun ve karışık olduğunu anlıyorsunuz. Sadberk Hanım Müzesini şöyle hakkıyla gezmek için mutlaka iki saatinizi ayırmanızı öneririm. Şimdi gelelim müzedeki eserlerin detaylarına;

Arkeolojik Eserler

MÖ 6000’den, Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşayan uygarlıkların kültürünü yansıtan arkeolojik eserler kronolojik bir düzende sergileniyor. Pişmiş toprak ya da metal kaplar, figürinler, ritüel semboller, cam eserler, sikkeler, süs eşyaları, tabletler ve heykeltraşlık eserleri ile mezar stelleri bu bölümde sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Parfüm şişesinin güzelliğine bakar mısınız…

Türk İslam Eserleri

Erken İslam, Selçuklu, Eyyubî, Memlûk, Timur ve Safevi dönemlerine ait eserlerin kronolojik olarak sergilendiği oda ile başlıyor.

Sadberk Hanım Müzesi’nin İznik seramik koleksiyonu, dünyanın sayılı koleksiyonlarından biriymiş, açıkçası bende burada öğrendim. . Sergide, 15. yüzyılın sonundan 17. yüzyılın ortalarına kadar İznik seramik sanatına ait güzel örnekleri izleyebilirsiniz. Osmanlı seramik sanatına ait 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası Kütahya ve Çanakkale seramiklerinin sergilendiği vitrinleri incelemek çok keyifli oldu.

Osmanlı dönemi tuğralı gümüş ve tombak eserleri, Türk-İslam Bölümü’nün birinci katında yer alıyor. Tabi bu eserleri incelerken de gözlerimiz bayram etti.

Müzedeki binbir çeşit örtülerden size örnek göstermek istedim. Şu işlemelere bakar mısınız, nasıl ince ince emek emek yoğrulmuşlar.

Güncel Sergiler

Büyümüş de Küçülmüş

“Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’ndan Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerine ait çocuk kıyâfetleri seçkisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü onuruna Sadberk Hanım Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşuyor. Koordinasyonu Hülya Bilgi tarafından üstlenilen ve Dr. Lale Görünür küratörlüğünde hazırlanan sergi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadarki zaman dilimine yayılan çocuk kıyâfetleri koleksiyonu aracılığıyla ailede, toplumda ve geleneklerde çocuğa verilen önemin altını çiziyor. Çoğunluğunu özel gün kıyâfetlerinin oluşturduğu seçki, Dr. Umut Durmuş’un sergi tasarımıyla, ziyaretçiye çocuğun hayatındaki önemli anlara tanıklık etme imkânı sağlıyor.” (Sadberk Hanım Müzesi web sitesinden alıntılanmıştır)

Sadberk Hanım Müzesinde yer alan bu sünnet yatağına bakar mısınız. Adeta görsel bir şölen…

Güncel bir sergi olan Büyümüş De Küçülmüş koleksiyonunu 30 Haziran 2024’e kadar Sadberk Hanım Müzesinde ziyaret edebilirsiniz.

Serginin bu bölümünü gezerken şunu anladım; Zamanın ötesinde yolculuk yaptığımızda, ne kadar çok değeri bırakıp, şimdiki minimal tüket at toplumu zihniyetine dönüşmüş olduğumuzu fark edebiliriz. Bunun için “Büyümüş de Küçülmüş” sergisini ziyaret etmek çok önemli.

Bindallı olarak adlandırılan ama yöresine göre farklı isimlendirilen Anadolu kıyafetlerimiz. Yine şu ince işlemelere, nakışlara hayran kalmamak elde değil. Aslında modacılarımız buralardan esinlenebilir diye düşünüyorum, ne dersiniz?
Maziden Atiye Zarafet

Avrupalı hanımların giyim kültürünün Osmanlı kadınları tarafından nasıl adapte edilip sonrasında Cumhuriyetin ilanıyla hız kazanan kıyafet dönüşüm sürecinin içinden geçebileceğiniz son derece önemli bir sergi.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıldönümünü kadın ve moda konusuna değindikleri  “Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminden Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Kadın Kıyâfetleri” sergisi 29 Ekim 2023–19 May 2024 tarihleri arasında Abdülmecid Efendi Köşkü’nde sanatseverlere gösteriliyormuş.

Sadberk Hanım Müzesi giriş katında, Koç ailesine ait mobilyaları görebilirsiniz.

Ece’yle müzeyi ziyaret ettiğimizde bir bölümünü görme şansımız oldu, sanırım şimdilerde 19 Mayıs 2024’e kadar bu eserler Abdülmecid Efendi Köşkü’nde sergilenecek. Yani Sadberk Hanım Müzesinde bu eserleri göremeyebilirsiniz.

Müzede Etkinlikler

Müze ortamında genç kuşağın uygarlık ve sanat tarihine, kültür varlıklarına, yaşadığı çevreye ve bunların korunmasının önemine karşı bilgi ve farkındalığını arttırmayı hedefleyen programlar var. Yıl boyunca pazartesi, salı ve cumartesi günleri 10.00-12.00 ve 14.00-16.00 saatleri arasında düzenlenecek. 6-12 yaş aralığındaki çocuklara yönelik yapılan etkinlik programı için gitmeden önce mutlaka arayıp rezervasyon yapmanızı öneririm.

Müzenin en zengin bölümü, seramik eserlerden oluşuyor. Tabakların renkleri ve desenleri ne kadar asil.

Email: egitim@sadberkhanimmuzesi.org.tr
Tel: 0212 242 38 13

Müze Ziyaret Bilgileri

Ziyaret Saatleri:
10:00-17:00

Kapalı Günler:
Çarşamba günleri
1 Ocak
Dini bayramlar
Resmi tatiller

Sadberk Hanım Müzesi resimleri arasına bir kına gecesi fotosu koymasam olmazdı… Kıyafetleriyle, başörtüleriyle ve mizansendeki ince detaylara verilen önemle bu sahne çok özel.

Yerli Ziyaretçi:
120 TL

Yabancı Ziyaretçi:
250 TL

İndirimli Bilet:
80 TL (Müzekart+ ve Museum Pass sahipleri)

Öğrenci Bileti:
40 TL

Ücretsiz Giriş:
Öğretmenler
65 yaş üzeri ziyaretçiler
Engelli ziyaretçiler (+1 refakatçi)
7 yaş altı çocuklar (+1 refakatçi)

Güncel Sadberk Hanım Müzesi ücret ve ziyaret bilgileri için lütfen Sadberk Hanım Müzesi Ziyaret linkine tıklayın.

Müzede yer alan arkeoloji bölümü yine etkileyici. İşte bakın, çiviyle yazılmış tabletlere… Acaba nelerden bahsediyorlardı… Mesela Sadberk Hanım Müzesi giriş ücreti  hakkında böyle bir yazıyla karşılaşsak nasıl olurdu? Şaka şaka…O zamanlar yazı yazmak ne kadar zormuş, şimdilerde kaleme bile gerek kalmadı. Harfleri biliyorsan bilgisayarda yaz gitsin… Demek ki çivi tabletleri yazanlar, o zamanlar için çok değerli bir mesleği icra etmişler 😉

Sadberk Hanım Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Sarıyer’in boğaz yolu olan Piyasa Caddesi üzerinde yer alan boğaza nazır Azaryan Konağı’nda müze sergileniyor.

Sadberk Hanım Müzesine özel araçla nasıl gidilir?

Büyükdereye geldiğinizde aracınızı İspark’lara ya da özel otoparklara bırakabilirsiniz. Sadberk Hanım Müzesinin otoparkı yok, bilginiz olsun. Yer bulamazsanız Sarıyer’e devam edip, otoparklara bırakın. Sahilden geçen her otobüsle müzeye en yakın durakta inebilirsiniz.

Müzeyi gezmeyi bitirince arka bahçesine çıkmanızı öneririm. Bakımlı ve detaylı bir konak bahçesi. Kafeden çayınızı alıp, bahçedeki nostaljik ferforje masalarda dinlenebilirsiniz. Çocuklarda müzenin kedileriyle tanışırlar bu sırada…
Sadberk Hanım Müzesine toplu taşımayla nasıl gidilir?

Vapurla Sarıyer yada Büyükdereye ulaşıp, yürüyerek yada otobüsle yine müzenin hemen önünde inebilirsiniz. Bunun için sefer hatları; 40B, 25E, 25G ile yine müzenin önünde inebilirsiniz. Büyükdere iskelesine gelen motoru yakalarsanız zaten indikten sonra yolun karşısına geçip bir dakikalık yürüyüş mesafede yer alıyor. Taksim’den de 25T ile ulaşabilirsiniz.

Metroyla Hacıosman’da inip, 25A otobüs seferiyle müzeye en yakın durakta inebilirsiniz.

Sadberk Hanım Müzesinin merdivenlerini paylaşmasam olmazdı… Şu derinliğe bakar mısınız? Yalnız kolay çıkıyorsunuz basamakları. Tabi bebek pusetiyle çıkamazsınız, ama girişte görevliye teslim edebilirsiniz.

Boğaza nazır başka müze var mı diyorsanız, Aşiyan Müzesi manzarası ve şehre kattığı değerle ziyaret etmenizi önereceğim bir yer. Detaylar için Aşiyan Müzesi blog yazıma göz atabilirsiniz.

Çocuklara yönelik etkinliği olsun, ama parkı bahçesi de olsun diyorsanız, Beykoz Cam Müzesi bütün günü geçirmelik çok özel bir müzemiz. Beykoz Cam Müzesinde 5 Önemli Aktivite yazımı okumanızı öneriyorum.

Serginin yelpazesi yani çeşitliliği oldukça geniş. Ama her biri ayrı ayrı keşfedilip ince ince kategori edilmiş miras eserler.

İstanbul’da ara tatilde veya hafta sonunda çocuklarla neler yapılır diyorsanız ve etkinlik arıyorsanız, Sadberk Hanım Müzesi ziyareti ve Sarıyer sahilinde yürüyüş sizin için dolu dolu bir alternatif olacaktır. Sarıyer sahilde bulunan salaş çay bahçesinde bol deniz havası eşliğinde şööööyle çay tost keyfi yapmayı unutmayın!

Ayrıca müzeye 3 dakika gibi kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan tarihi Büyükdere İskelesi’nde açılan “Espressolab” kafede kahve ve sıcak çikolata keyfi yapabilirsiniz.

Sadberk Hanım Müzesini, ziyaret ettikten sonra aşağıya öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.

Sevgiyle kalın.

Sadberk Hanım Müzesi nerede diyorsanız, şöyle bir konağın kapısından bakalım…Boğaz havası ve balıkçı tekneleri size yolu gösterecektir 😉

Sadberk Hanım Müzesi 2023” yazısında 2 düşünce

  1. A. Hâmide Koz diyor ki:

    Sevgili Berrin Hanım, güzel anlatımınızı büyük bir zevkle okudum; benim de çok sevdiğim bu müzeyi, yeniden gezmişim gibi hissettim, keza ilavelerden ve faaliyetlerden haberdar oldum. Verdiğiniz bilgiler, dikkat çektiğiniz hususlar da çok değerli
    Teşekkürler, sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.