Ortaköy’de Gezilecek Yerler

Ortaköy, İstanbul Boğazının kıyısında Beşiktaş ilçesine bağlı eski yerleşim yerlerinden. Tarihi bakımdan antik çağa kadar uzanan Ortaköy, Bizans döneminde Arkheon adıyla anılırmış. Osmanlı dönemindeyse Rum, Musevi ve Müslüman cemaatlerinin beraber yaşadığı balıkçı köyü olarak gelişmiş. O zamanlar sahilde kayıkların yapıldığı balıkçı limanı görünümündeymiş.

Günümüzde Ortaköy, kumpirci ve wafflecıların şamatalı sunumlarının yoğun olduğu, sanat pazarları ve atölyeleri ile rengarenk sokakların olduğu, muhteşem Ortaköy Camiinin süslediği sahilde çay bahçeleriyle Boğazın nostaljik havasının dört mevsim yaşanabildiği ailecek gezilecek İstanbul semtlerinden bana göre.

Çocuklarla Ortaköy‘de Gezilecek Görülecek Yerler

Ortaköy Semti

Ortaköy, sahil tarafı olan Mecidiye mahallesi ve buranın ardında kalan Ortaköy mahallelerinden oluşuyormuş. Semtin arka mahalleleri arasında gezerseniz hala ayakta kalmış ufak tefek eski Türk tipi balkonlu evleri sıra sıra görebilirsiniz. Bunlardan Bulgurcu Sokak ve Portakal Yokuşu da görülesi yerlerdendir.

Büyük Mecidiye Camii

Herkesin bildiği ismiyle Ortaköy Camii, İstanbul’un en güzel camilerinden biridir. Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilmiş ve 1853 yılından tamamlanmış. O dönemde pek çok büyük esere mimari imzasını atmış olan Balyan ailesi tarafından yapılmıştır.

Ortaköy Camii, mimari, tarih ve dini açıdan oldukça estetik bir görüntü sergilediği için Ortaköy gezinizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Büyük Mecidiye Camii hakkında detaylı yazım linkte paylaşıyorum, göz atmanızı öneririm.

Esma Sultan Yalısı

İstanbul Boğazı Rumeli yakasında yer alan sahil yalılarından olan Esma Sultan Yalısı Ortaköy Caminin hemen yanında bulunuyor. Sultan I. Abdülhamit’in kızı ve Sultan II. Mahmut’un kız kardeşi Esma Sultan için yaptırılmıştır. Neo-klasik usluptaki binanın mimarı yine Balyan ailesidir.

Yalı ile ilgili fazla bir bilgi kalmamıştır. 1975 yılında ciddi bir yangın geçirdikten sonra dört duvar kalmıştır.
Cumhuriyet döneminde önce tütün deposu, sonra marangozhane ve kömür deposu olarak kullanıldı. 1975 yılında ciddi bir yangın geçirdikten sonra sadece dış duvarlarından oluşan bir harabe olmuş.

1990’lı yıllarda The Marmara Oteller zinciri tarafından alınıp, renavasyonla geçiren bina günümüzde konser ve davetler için işletilmektedir.

Ortaköy Hamamı

Mimar Sinan’ın eserlerinden olan Ortaköy Hamamı, Muallim Naci ile Dereboyu caddesinin kesiştiği noktada, yolun ortasında, bulunmaktadır. 16. yüzyılda Vezir Kara Ahmed Paşa’nın kahyası Hüsrev Kethüda tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde hamam işlevini yitirmiş olan tarihi bina atölye olarak kullanılmaktadır.

Feriye Sarayları

1856 yılında Dolmabahçe Sarayı ve 1872 yılında yaptırılan Çırağan Sarayları Osmanlı Hanedan ailesi için yeterli olmayınca İstanbul Boğazı kıyısı boyunca çeşitli büyüklüklerde saraylar yapılmıştır. Bunlardan Feriye Sarayı, Ortaköy Meydanına yakın olanlardandır. Günümüzde Feriye Sarayı restoran ve davetler için kullanılmaktadır.

Ortaköy‘de Çocuklarla Neler Yapılır?

Çocuklarla önce Bulgurlu Sokağına gidebilirsiniz.

Yol üzerinde Ortaköy Hamamını görebilirsiniz.

Ortaköy Afife Jale Sahnesi veya yeni ismiyle Ortaköy Kültür Merkezinde çocuk tiyatrosu seyretmek isterseniz iletişim numarası: 0212- 236 1027 nolu telefondan bir gün önce arayıp tiyatro programını öğrenebilirsiniz.

Yolun karşısı olan Mecidiye mahallesine geçin. Ortaköy Camii-Sinagog- Kilisenin yan yana olduğu nadir semtlerimizden. Çocuklarla, sinagog ve kilise açıksa buraları gezebilirsiniz.

Ortaköy‘ün meşhur kumpircileri sıra sıra dizilmiş dükkanlarda sizlere şen bir şekilde bağıracaklar. Hep durumları böyle, herkese laf atıyorlar. Size önerim, üstünde kartal sembolü olan dükkandan çocuklara kumpir ziyafeti yapmanız. Genel olarak tavsiye yazmıyorum, ama biz hep buradan alıyoruz, garantili yiyebilirsiniz. Biraz ileride yer alan oyun parkının önündeki banklara oturup kumpirinizi yiyebilirsiniz.

Oyun parkının arkasında görünen tarihi binada Esma Sultan Yalısıdır. Önündeki sahaf dükkanları da göz atmaya değer 😉 aklınızda bulunsun.

Ortaköy iskelesinden kalkan boğaz turlarıyla 1 saatlik gezi yapabilirsiniz. İki boğaz köprüsü arasında turlar Ortaköy iskelesinden kalkan özel turlarla yapılıyor. Eminönü’nden gelen şehir hatlar vapuruyla Üsküdar- Ortaköy– Eminönü boğaz hattı 2 saatte gezebilirsiniz. Çocuklarla beraber eğlenceli ve yaşadıkları şehri tanıtıcı bir tur olması nedeniyle Ortaköy çocuklu gezilerinize Boğaz turunu katmanızı öneririm. Yalnız hava durumuna göre çocukların giyimine dikkat etmenizi öneririm.

Dönüşünüzde eğer hava soğuksa caminin önündeki meydanda çay bahçelerinden birinde çocuklarla sıcak bir şeyler içebilirsiniz. Ya da vapurdan indiğiniz iskelenin yanında yer alan Beltaş’ta da çay keyfi yapılabilir. Ortaköy sahilde pekçok yeme-içme alternatifi yer alıyor. Ara sokakların içerisinde mantıcı, kahveci, tatlıcı ya da keyfinize uyan pizzacı bile bulabilirsiniz.

Meydanda yer alan küçük iskelede Ortaköy Camii ve boğaz manzaralı aile fotoğrafı çekebilirsiniz. Çocuklarla en eğlencelisi meydandaki güvercinlere yem atmak. Ortaköy‘ün en keyifli yeri bana göre burası. Hele birde hava güneşli ise, çocuklar etrafta koşturup oynarken, sizde banklara oturup manzaranın keyfini yaşayın…

En son olarak Ortaköy Camii’ne çocuklarla girmenizi öneriyorum. Muhteşem ambiyansıyla insan huzur doluyor. Namaz vakti dışında çocuklarla caminin her köşesini rahatça gezebilirsiniz.

Caminin yakınındaki ara sokaklarda hediyelik eşyacılar, gümüşçüler ve envayi çeşit incik boncuklar göreceksiniz. Buraları gezmek eğlenceli olabilir, tabi çocuklar isterse…

Son olarak wafflecılardan tatlınızı yaptırıp, Feriye Sarayına doğru yürüyebilir, Boğaz manzarasına birde buradan bakabilirsiniz.

Ortaköy Nerede ve Nasıl Ulaşılır?

Toplu taşıma ile gelirseniz Taksim, Eminönü ve Kabataş’tan Ortaköy‘den geçen otobüslere binebilirsiniz.

Eminönü’nden boğaz turlarıyla Ortaköy Meydanda inebilirsiniz.

Özel araçla Ortaköy‘e, Beşiktaş sahilden Kuruçeşme yönünde giderek ulaşabilirsiniz. Sahil tarafında ve Princess Otel ile arkasında yer alan otoparklara park edebilirsiniz. Ayrıca İspark tabelalarının olduğu arka mahallelerde aracınızı bırakmanız için uygun oluyor. Haftasonları yoğun trafiğin olduğu Ortaköy‘de otoparklarda pek yer olmadığını özellikle belirtmek isterim.

Çocuklarla Ortaköy‘de yapılacaklar listemi sırasıyla uyguladığınızda nostaljik ve karma İstanbul yaşamını yani Ortaköy ruhunu göreceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.