Dolmabahçe’de Saraylı Resim Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptırılmış Saraylı resimlerin sergilendiği Milli Saraylar Resim Müzesini ziyaret eden var mı?

Yurt dışında önemli resim sergilerini gezip görmeye çalışıyoruz. Ama ülkemdeki en değerli müzeyi daha yeni öğrendim. Ve öğrendiğim gibi Çocukla Gezin ailesi olarak kendimizi sömestr tatilinde Milli Saraylar Resim Müzesinin kapısında bulduk.

Müzenin kuruluşu ve gelişmesiyle ilgili çok detaylı bilgi bulamasam da geçen gün okuduğum Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal adlı biyografik kitabında 1937 yılında Atatürk’ün önderliğinde karar verilen ve Dolmabahçe Sarayı’nda açılan bir resim sergisi olduğu bahsedilmekte.

Peki Milli Saraylar Resim Müzesi hangi binada ve nerede bulunuyor?

Dolmabahçe Sarayının Veliahd Dairesi olarak bilinen bölümünde yer alıyor. Saray turunda bu bölüm yer almaması nedeniyle maalesef hakkettiği ilgiyi görmediğini düşünüyorum. Eminim sizlerde sarayı gezip, burayı göremeden çıkmışsınızdır. O yüzden resim bölümü Saray turlarında ayrıca gezdirilmeli ya da varlığı anlatılmalı.

Özel araçla gelenler için Beşiktaş semtinin içinde yer alan otoparkları kullanmalarını öneriyorum.

Müze, Beşiktaş Dolmabahçe Caddesi üzerinde yer alıyor. Beşiktaş otobüs ve vapur iskelesinden Dolmabahçe Sarayı istikametinde yürürseniz, önce Beşiktaş Deniz Müzesi ve sonra Saray Koleksiyonları Müzesini geçtikten sonra hemen solunuzda bulabilirsiniz.

Bu bölüm neden Dolmabahçe Sarayından ayrıdır ve neden ismi Veliahd Dairesidir?

Dolmabahçe Veliahd Dairesi olarak belgelerde geçen müzeye ait bina Sultan Abdülmecid tarafından kardeşi Sultan Abdülaziz için Dolmabahçe Sarayı’nın bir bölümü olarak yaptırılmış. Böylece bu daire veliaht adayı olan şehzadelerin yaşadığı yer olarak önemli bir yer konumunda olmuş.

Milli saraylarda yer alan resimlerin bir yere toplanması kararıyla bu daire günümüzde müze olarak kullanılmaya başlanmış. Osmanlı Saraylarında bulunan tüm resimler, çağdaş müzecilik anlayışıyla renovasyon geçiren binada Milli Saraylar Resim Müzesi olarak ziyaretçilere açılmış.

Müzeye girişte yer alan neo- barok mimarisi esintili merdivenleri bile girdiğimiz müzenin artık Batılılaşan Osmanlı dönemine bizi çekiveriyor. Girişin her yerden ışık alan ferah salonunda yer alan gişeden biletlerimizi temin edip, audio guideları kulaklarımıza takıp ve son olarak ayakkabılarımıza galoşları da geçirdikten sonra üst katta yer alan Sultan Abdülmecid/ Sultan Abdülaziz Salonununa çıktık.

Milli Saraylar Resim Müzesi tematik 11 ayrı bölümden oluşuyor.

  • Sultanların devasa resimlerinin karşılıklı olarak asıldığı ve baş döndüren süslemeleriyle tavana hayranlıkla bakacağınız ilk bölüm olan Sultan Abdülmecid/ Sultan Abdülaziz Salonu bizi çok etkiledi. Diğer önemli tablolarsa farklı temalar altında gruplanarak dairenin odalarına ayrılmış. Geriye kalan bölümlerde yer alan konular sırasıyla şöyle;
  • Osmanlı’da Batılılaşma
  • Halife Abdülmecid Efendi / İstanbul Görünümleri
  • Goupil Galerisinden Saraya Alınan Tablolar

  • Ivan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu: Tek kelimeyle nefesinizi kesecek bir salon, hem tablolar hemde dekorasyon anlamında. Binanın diğer ihtişamlı olan salonu olan Merasim Salonunda ünlü ressam Ayvazovski’ye ait birçok tablo yer alıyor. Bunlardan sisler içindeki Osmanlı donanması beni çok etkiledi. Salonu gezerken beğendiğiniz eserlerin önündeki numarayı audio guide’a girdiğinizde, eserle ilgili pek çok detayı dinleyebiliyorsunuz. Mesela burada Sultan Abdülaziz’in nasıl bir resim istediğine dair Ayvazovski’ye çalışmalar verdiği belirtiliyor.
  • Saray Ressamları
  • Oryantalist Ressamlar
  • Yaver Ressamlar: Osman Nuri Paşa ve Şeker Ahmet Paşa gibi asker kimliği taşıyan ressamların yaptığı tabloların sergilendiği bölümdür. Burada yer alan resimlerden çok etkilendim, ve özellikle Şeker Ahmet Paşa’nın eserleri batılı ressamları aratmayacak kadar kusursuz güzellikte. Daha önce bilmesem de kendisini artık, hayranıyımmm.

  • Türk Ressamlar
  • Portreler ve Tarih Konulu Kompozisyonlar: Burada sarayda yetişen şehzade ve sultanların yabancı ya da yerli ressamlar tarafından yapılan portrelerine yer verilmiş. Bu nedenle çok önemli bir bölüm.
  • Türk Ressamlar: Son iki bölümde artık 3. ve 4. kuşak sivil ressamların tabloları yer alıyor.

Milli Saraylar Resim Müzesi Ziyaret Bilgileri

  • Pazartesi günleri müze kapalı. Diğer günlerdeyse 09.00- 17.00 arası ziyaret için açık
  • Kapalı mekanlarda fotoğraf çekimi herhangi bir araçla yapılamıyor. Gerçekten de çekim için cep telefonu çıkardığınız anda yanınızda görevli uyarmak için beliriveriyor. Flaşsız çekim bile kabul edilmiyor. Bu arada birkaç taneyi çekmeyi başardım, ama ziyaret etmeden buranın değerini yazıma eklediğim karelerden hissetmeniz mümkün değil.
  • Eserlere yakınlaştığınızda uyarı veriliyor, o yüzden uzaktan ve el sürmeden gezmek gerekiyor. Çocuklara belirtmek gerekir.

  • Audio guide kimlik karşılığında ücretsiz olarak servis ediliyor. Müzelerde rahat gezebilmek için çocuklara audio guide vermenin ne kadar yerinde bir karar olduğunu sizlerle paylaşmak istiyooorum :)))
  • Müzeye giriş ücreti Tam bilet:10 TL Öğrenci: 5TL
  • Pusetle rahatlıkla müzenin girişine kadar gelebilirsiniz, yalnız odaları gezerken biraz zorlanabilirsiniz.

  • Müzenin muhteşem Boğaz manzaralı kafesinde bir kahve keyfi yapabilirsiniz. Bu sırada çocuklar bahçeye çıkıp hava alabilirler.
  • Dolmabahçe Sarayının devamı olan binanı dış görünüşüne bakmadan müzeyi bitirdim demeyin. Bahçesinde yer alan banklarda ailecek keyif yapabilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Merak etmeyin, buralarda çekebiliyoruzzz.

  • Girişteki galoş uygulamasını çok yerinde buldum. Çünkü böylesi tarihi binada yerler hala eski parkelerden ve mutlaka iyi korumalıyız… Halının üzerinden yürürseniz kaymıyorsunuz 😉

Çocuklarla Beşiktaş’taki tarihi yerleri gezerken aslında size şöyle iki alternatif tur önerim var;

  1. Dolmabahçe Sarayını gezin sonra saray bahçesinde çocuklarla hava alın. Ardından bahçenin içinden ilerleyerek Milli Saraylar Resim Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Beşiktaş Çarşısında yemek yiyip, ya da Kadıköy iskelesinin oralardaki büfelerden atıştırarak çocuklarla bir İstanbul klasiği yapabilirsiniz.
  2. Beşiktaş Deniz Müzesini çocuklarla gezip ardından Milli Saraylar Resim Müzesini ziyaret ederseniz, Osmanlı tarihinde donanmanın önemi ve gelişimini irdeleyen tematik bir tur yapmış olacaksınız. Buradan da isterseniz Ortaköy‘e geçip çocuklarla kumpir keyfi yapabilirsiniz. Nede olsa çok yorulmuşlardır, biraz bünyelerini şımartsak süper olmaz mı?

Ortaköy’de Çocuklarla Gezilecek Yerler yazıma göz atabilirsiniz

Milli Saraylar Resim Müzesini çocuklarla gezerken onlar içinde kulaklık istemeyi unutmayın. Tabloları, ressamları ve o dönemlere ait tarihsel açıklamaları ilgilerini çekecek şekilde anlatmışlar. Bu nedenle Eceyle müze ziyaretimizde yapılan resimleri görmek onu daha çok etkiledi. Hatta ziyaretçi defterine yazı bile yazdı, birde isteğini belirtti; “Müzede daha çok resim olsun istiyorum” 😉

İşte böylesi değerli bir müze bizim için artık… Umarım paylaşımlarınızla milli değerlerimize ilgi daha da büyür ve hakettiği onuru görür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.