Canan Kılıç ile Pilates Üzerine

Yaz geldi, sonunda… Tabi anneler olarak son dakika hemen forma girelim diye çalışmaya başladık değil mi? Çeşitli kilo verdirici rejimler, toparlayıcı kremler, lazerli makineler, spor klüplerine üyelikler ve çeşitli spor aktivitelerini mayıs ayına sığdırmayı ancak bizler başarabiliriz. Evdeki birçok işler, çocukların okulu ve iş hayatı derken her gün spora nasıl zaman ayırıp form tutabilirim ki diye düşünüyorsunuz değil mi? Haklısınız işte bunlar hepimizin geçirdiği annelik halleri.

Hamilelik başladığından itibaren vücudumuzda birçok değişiklikler olmaya başlıyor. Doğum sonrasında emzirme dönemi ve anne-bebek ilişkisiyle annelerde duruş bozukluğu artmaya başlıyor. Bir yandan alınan kilolar diğer yandan zayıflayan kaslar sebebiyle ortaya çıkan sırt boyun ve bel ağrıları annelik hallerimizi bir nebzede olsa mutsuz kılıyor. İşte o noktada skolyoz olduğum haberini alan bendeniz, doktorların da şiddetli tavsiyesiyle yüzme ve yürüyüşe başladım. Ya kendime vakit bulacaktım spor için ya da amaan neyime benim spor yapmak bu kadar işin arasında diyerek ağrılarımla yaşamaya devam edecektim.

Planımı yaptım haftada 1 yüzme ve 2 kere 40 dakikalık tempolu olmayan yürüyüş. Yürüyüşe pusetle beraber çıktım uzunca bir süre. Yüzmeye de artık annem bize geldikçe gitmeye çalıştım. Ama gittiğim spor klubünde yer alan pilates dersi ilgimi çekti. İnternetten yaptığım araştırma sonucunda duruşu düzelttiği ve kasları güçlendirdiğini okuyunca hemen yazıldım. İyi ki de yazılmışım, sırt kaslarımdaki o bütün elektrikli yanmalar geçti. Duruşum daha dikleşmeye başladı ya da artık farkındayım nasıl olması gerektiğini. Hep sola doğru bir eğiklik vardı, bebeklerimi taşıdığım için işte o da azaldı. Yaşam ile ilgili konforum arttı ve bu da tabi bana enerji veriyor.

Pilates vücut eğitimi, vücut istikrarınızı geliştirir, duruşunuzu düzeltir, gücünüzü arttırır, zihninizi ve ruhunuzu canlandırır. ” Joseph Pilates

Joseph Pilates isminden anlayacağınız üzere bu spor dalını ya da bilimini geliştiren kişi.  Joseph Pilates çocukluğunda geçirdiği astım, raşitizm ve romatizma gibi hastalıklara inat, fiziksel egzersizlere her zaman ilgi duymuş. Boksörlük, dans, savunma sporları, kayak, Uzakdoğu sporları, yoga ve fizyoloji üzerine çalışmış. Kendi birikimlerini harmanlayarak Pilates sistemini oluşturmuş ve bu sistemi (bugün yaygın olarak soyadı ile anılıyor olsa da) kontroloji olarak adlandırmış.

Pilates konusunda sevgili hocamız Canan Kılıç'la söyleşimiz
Pilates konusunda sevgili hocamız Canan Kılıç’la söyleşimiz

Pilatesin sağladığı bu yararları deneyimlerim dışında uzman gözüyle de anlatmak istedim. Enka Spor Klubünde uzun senelerce çalışan ve halen kendi stüdyosunda benim gibileri 😉 spora katmayı pozitif enerjisiyle her daim destekleyen Canan Kılıç hocam ile bu konu hakkında birazcık söyleştik . İstinyedeki çay bahçesinde yaptığımız o sohbetten sizler için  önemli özetler ve öneriler;

  • Canan Hocam  biraz kendinizden bahseder misiniz?

1974 doğumluyum ve 11 yaşından beri atletizmle başlayarak sporun içindeyim. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksekokulu Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Spor Yöneticiliği bölümlerinden mezunum. Okul yıllarımda ve sonrasında çeşitli kuruluşlarda personal trainer olarak çalıştım. 20 yılı aşkın profesyonel spor kariyeri içinde  fitness, dans eğitmenliği, okullarda spor öğretmenliği ve birçok spor dallarında eğitmenlik yaptım. 2005 yılından itibaren pilates eğitmenliği yapıyorum.

  • Üç senedir sizinle çalışıyorum. Ama formunuzda hiçbir zaman bir değişiklik görmedim. Her zaman bu kadar fit görünmeyi nasıl başarıyorsunuz?

Sağlıklı beslenme öncelikli şartım. Tabi ki hep sporun içinde olmanın verdiği avantajla her zaman fit kaldım. Ancak sağlıklı bir duruş ve sürekli fit görünmemi sağlayan 2005 yılından beri yaptığım Pilates’tir.

  • Pilatesin ne olduğunu sormayacağım, zaten herkes bunu biliyor ama bize pilatesin sağladıklarından bahseder misiniz?

Pilatesi yaparken her hareket iskeletinizin ayak parmaklarınızdan başlayarak kafatasınız da dahil olmak üzere doğru olarak hizalanmasına yardımcı olur.  Doğru duruş rahat hareket etmenize, kolay nefes almanıza, sırt boyun ağrıları, kan dolaşım bozuklukları gibi pek çok rahatsızlığın da oluşmasını engeller.

Duruş Hizalama, güç merkezini kuvvetlendirme, akıl-vücut oryantasyonunu geliştirme, konsantrasyon ve esnekliği arttırma, denge ve koordinasyon sağlama, sakatlıkları engelleme gibi vücut sağlığına faydaları vardır.

  • Pilatesin diğer fitness sporlarından farkı nedir?

Pilateste amaç vücut bilincini oluşturmaktır. Spor salonunda kuvvetli olan kaslarınızı daha da kuvvetlendirmeye devam edersiniz ama zayıf olan kaslarınız yine güçsüz kalır. İşte burada pilates tüm vücut farkındalığını artırarak dengeyi buldurur. Zayıf kasları tekrar harekete geçirip güçlendirmek uzun bir zaman alabilir, ama sonucunda devamlılığı sağladığınız sürece etkisi bitmeyecektir.

  • Pilates sayesinde kilo kaybı oluşur mu ve boy uzar mı?

Pilates sayesinde kaslarınız güçlenir ve zayıf olan kaslarda çalıştığı için ortaya çıkan enerji sayesinde kalori yakımı sağlanır. Bunu doğru beslenme ile desteklerseniz kilo verebilirsiniz. Yine omurganın sağlıklı olmasını sağlamak amacıyla duruş problemlerinin düzeltilmesinde etkili bir egzersiz sistemidir pilates. Yetişkinin boyu uzamaz, ama pilates hareketleriyle kaslar güçlendiği için eğrilik veya kambur duruş yok olur. Tabi ki postür düzelince boyunuzun birkaç santim uzamış olarak görüyorsunuz.

  • Pilatesi kimlere tavsiye edersiniz ve çocuklar kaç yaşından itibaren başlayabilirler?

Herkes pilates yapabilir çünkü eklem üstüne yük bindirmeden kas üzerinden çalışma yapılıyor. Bu nedenle 7 Yaşından itibaren 107 yaşında kadar herkes yapabilir 😉 Ama burada önemli olan her kişiye göre ve onların sağlık şartlarına uygun bir şekilde uzman pilates eğitmeniyle çalışılmasıdır.

Çocuklar için pilateste hareketler aynı olacaktır ama konsantrasyonları sebebiyle öğretme şekli farklı olacaktır. Eğitim tabi ki onların psikolojisine uygun olarak eğlenceli metodlarla yapılır. Ayrıca önce “Mat” (yerde çalıştırarak) ile başlamalı daha sonra çocuğun gelişimine bağlı olarak makinede çalışması sağlanmalıdır.

  • Pilates uzmanında ne gibi özellikler aramalıyız?

Doğru eğitmen önemli ve mutlaka eğitim düzeyi sorulmalı. Akademi mezunu olmayan bir uzmana aldığı sertifikaları veya bu işle ilgili aldığı eğitimleri sormanızı tavsiye ederim. Çünkü bu egzersizleri yaparken eğitmenin vücut anatomisini çok iyi biliyor olması gerekir. Sizinle çalışırken sizi iyi takip etmeli ve eksik yanlarınızın nasıl düzeltileceğine yönelik çalışmaları programlamalıdır. Egzersizler esnasında yaptırılan antrenmanda neyi nasıl çalıştırdığını anlatıp kişinin vücudunu kontrol etmesine yardımcı olmalıdır.

  • Özellikle anneler, doğum sonrasında ne zaman pilatese başlamalı ve faydaları var mı?

Doğumun durumuna göre bazen doktorlar egzersizi hemen tavsiye etmiyorlar. Mutlaka başlamadan önce danışmaları gerekir. Eğer normal bir doğumsa zaten hemen başlayabilirler.

Sporun anne sütünü azalttığı gibi bir önyargı var. Aslında bu tamamen doğru beslenilmezse ortaya çıkan bir durum. Bu nedenle emziren anne spor yapabilmesi için, doktoruyla görüşmeli ve nasıl beslenmesi gerektiğini de danışması gerekir.

Kadınların hamilelikle beraber pelvis kasları zayıflar. Anne belki kısa dönemde bunun etkisini anlayamayacaktır ama uzun dönemde bu kasların gevşek olması yaşam kalitesini azaltır. Bunu önlemek amaçlı zaten pilateste egzersizler yapılıyor. Yine karın duvarları doktorların deyimiyle pelte haline dönüşür. Biz bunu kontrollü derin diyafram nefesleriyle sırtın arkasına ve altına göndererek bu karın duvarlarını harekete geçiriyoruz. Zayıf kasları tekrar harekete geçirip güçlendirmek sonucunda güç dengesinin vermiş olacağı rahatlığı uzun zaman hissedeceksiniz.

  • Pilates ne kadar süreyle ve hangi sıklıkta yapılmalı?

Öncelikle postür duruşunda bozukluğu olan kişiler 20 dakika ile başlayarak bunu haftada en fazla 3 gün yapabilir.  Hem kilo vermek hem postürünüzü düzeltebilmek için yürüyüş yapabilir, tenis oynayabilir ve bunun yanına pilates ile destekleyebilirsiniz.

  • Mat pilates ve aletli pilatesin farkı nedir, hangisini tavsiye edersiniz?

Mat pilateste kendi ağırlığımızla minderde dengemizi sağlayarak çalışırız. Beş farklı makinede yay sistemine bağlı olarak egzersiz yapılır. Bu yay sistemi sayesinde kuvvetimizin artışı sağlanır. İkisi aslında birbiriyle bağlantılıdır ve tamamlar. Eğer kişinin kuvvete ihtiyacı varsa aletli pilateste çalışması onun günlük yaşam kalitesini arttıracaktır. Mat pilateste ise kişinin beceri koordinasyon, vücut hakimiyeti ve akıl-vücut birlikteliği yeteneği sağlanır. Burada kişi öğretmenine danışarak ve ayrıca kendi iç sesine güvenerek hangisini yapacağına karar verebilir. Birbirini tamamlayıcı özellikleri nedeniyle haftada bir mat ve bir kez de makinede öğrencilerimin çalışmasını öneriyorum.

  • Pilates evde yapılabilir mi?

İlk kez başlayacaklar pilatesi mutlaka bir uzman eşliğinde öğrenmelidir. Çünkü eğitmen dersi verirken sizi gözlemler ve yanlış duruşlarda düzeltir ve nasıl yapmanız gerektiğini açıklar. Zamanla denge koordinasyon ve doğru hareketi akıcılıkla yapmayı öğrenirsiniz. Kontrolojinizi bir uzman desteğiyle 4-5 yıldan fazladır sürekli egzersizle desteklemişseniz ve eğitmeninizde tek başınıza yapabileceğinizi doğru buluyorsa, artık evde pilates egzersizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Çocuklarla pilates yapılırken bu konuda özel eğitilmiş uzmanlarla spor salonunda çalışılması önemlidir
Çocuklarla pilates yapılırken bu konuda özel eğitilmiş uzmanlarla spor salonunda çalışılması önemlidir

Canan Kılıç Hocama bize ayırdığı zaman ve verdiği bu önemli bilgiler için Çocukla Gezin olarak çook teşekkür ediyoruzzz. Sizlerden gelen sorular olursa, ki bence bu şansı kaçırmayın, danışabileceğimizi belirttiği için ayrıca ona hayranımm :)) Sorular gelsin info@cocuklagezin.com “Pilates- Canan Hocam” başlığıyla mail ya da yazımızın altında belirtilen yorumlar bölümüne de yazabilirsiniz.

Faydalarını kendimde gördükten sonra pilatesin ihmal edilmemesi gerektiğini anladım. Mutlaka haftada en az bir kez mat ya da aletli olarak uzman eşliğinde bu sporu yapın. Yanında da yine yürüyüşe çıkın en kolayı. Kendinize yeterli özeni gösterirseniz ruhunuz ışıldar. Siz ne kadar ağrılarınızdan kurtulursanız aile içi mutluluk ve huzurunuz da artacaktır.

Haydi hayata ve kendinize odaklanın 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.