Pamukkale ve Hieropolis Antik Kenti

Çocukla Gezin ailesi olarak yine yollardayız. Yaz mevsimi ve tabi ki İstanbul’un sıcağına karışmış nemli havasından kaçıyoruz, Denizli‘ye doğru. Hep beraber pamuktan kaleyi görmeye gidiyoruz.

Denizli çok sıcaktı, hele Pamukkale Karahayıt mevkinde arabadan indiğimizde yerde sanki şömine yakmışlar da üzerinde yürüyormuşuz gibi bir sıcaklık bizi karşıladı.

Hieropolis Antik kentinde yürürken bir yandan eski şehri diğer yandan travertenleri gördüğümüz manzaralı yol büyüleyiciydi.

Termal otellerin olduğu bu bölgede her pansiyon, her apart ve otellerde kırmızı kaynak suyla doldurulmuş havuz mutlaka bulunuyor. Bizde sıcağa dayanamayıp önce soğuk sonra termal havuza girerek yol yorgunluğunu attık.

Sabah erken kalktık. Otelde çalışanların ısrarlı tarifiyle Pamukkale‘ye kuzey girişinden giderek arabamızı rahatça park ettik.

Pamukkale‘nin özel sularıyla oluşmuş mucize beyaz travertenler, Hieropolis Antik Kenti ve Müzesi ve efsane antik havuzun yer aldığı yüzyılların tarihini içeren bölgeye giriş yapmak için Müzekartı kullandık. İyi ki varmış kartımız, giriş için kişi başı 60 TL ödeniyor, şaşkınım

Pamukkale‘de yer alan bembeyaz travertenler, yüzyıllardır bu bölgede yaşayanların kullandığı kaynak suyunun havayla buluştuğu anda oluşan kimyasal tepkimeyle çökelen jelin zamanla sertleşmesiyle oluşuyormuş.

Bu alana hem kuzeyden hemde güneyden gelişiniz aynı süre. Sadece kuzeyden gelirseniz servislerle, güneyden gelirseniz travertenler arasından geçerek yokuş yukarı yürünülüyor.

Bu bölgede suyun hem sağlığa yararlı olması hem de bereketi sebebiyle yüzyıllar boyunca pek çok kent kurulmuş. İşte bunlardan biri de Hieropolis Antik Kentidir. Bölgede yer alan diğer antik kentleri ve tarihçesiyle Pamukkale travertenlerin nasıl oluştuğunu
http://www.pamukkale.gov.tr/tr/Antik-Kentler linkinden daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Biz bu gezimizde çocuklarla Hieropolis ve Pamukkale çevresini gezdik, gördük. Eğer sizde buraları çocuklu ya da çocuksuz ziyaret etmeyi düşünürseniz aşağıda yer alan önemli noktaları okuduktan sonra programınızı yapmanızı öneririm.

Pamukkale travertenleri ve Hieropolis Antik Kenti aynı bölge içinde yer alıyor. Bu bölgeye girebilmek için güney ve kuzey denilen kapılardan geçiş yapılıyor. Güney kapısı Pamukkale beldesinin içindeki ana caddede, kuzey kapısıysa Karahayıt köyüne giderken yolunuz üzerinde.

Antik Havuz içinde yüzerken çocuklarla antik sütunlar arasında yüzmek eğlenceli oldu.

Eğer özel aracınız varsa kuzey kapısından giriş yapın, burada yer alan otoparkta rahatça yer bulabilirsiniz.

Müze olan bu bölgeye girişte 2019 yazı itibariyle yetişkinlerden 60 TL ücret alınıyor. 16 yaşına kadar olan çocuklar ücretsizdir. Bence müzekart satın alın, çünkü içeride yer alan müzeyi de ziyaret etmek isterseniz, kartın maliyetini çıkarmış olursunuz 😉

Kuzeyden giriş yaptığınızda toprak bir patikadan 30- 40 dakikayı bulan bir yürüyüşle antik kentin içinden geçerek kral mezarlarını, agorayı, tapınağı, hamamı, katedrali ve birçok eseri görebilirsiniz.

Yaz sıcağında bu yol zorlu olabilir. Ama aralarda gölge olan çimenlik alanlarda dinlenebilirsiniz.

Pamukkale travertenlerine, antik havuza yakın olan bu müzeye ziyaret etmenizi öneririm. İçerisinde ören yerinde bulunan sütunlar, heykeller, mezarlar, aletler yer alıyor.

Bu yolun bitiminde travertenlere, müzeye, antik yüzme havuzu ile Hieropolis Antik Tiyatrosuna ulaşıyorsunuz.

Eğer çocuklarla yürümek istemezseniz, girişten sonra servis araçlarıyla direk traverten ve müzenin olduğu ören alanına inebilirsiniz. Bunun için 2019 yılında kişi başı 6 TL ücret isteniyor.

Ayrıca antik havuzun girişine yakın noktada tüm antik kentte gezi yapmanızı sağlayacak golf arabası kiralama acentası yer alıyor. Bir saatlik bir tur alarak tüm önemli tarihi eserleri yürüme zahmetine katlanmadan görebilirsiniz.

Hieropolis Müzesi içinde yer alan bazı antik eserler. Üzerlerinde yer alan tasvirler, işçilik ve dokular Eceyi büyüledi.Bu bölümden çıkamadık 😉

Bu alanda sırasıyla Antik havuz, Antik Tiyatro, Müze ve son olarak travertenleri gezip yine aynı servis araçlarıyla kuzey kapısına dönüş yapabilirsiniz.

Antik havuza giriş için müzekart geçerli değil. Eğer burada yüzmek isterseniz ayrıca bilet almalısınız. Eşyalarınızı bırakabileceğiniz kilitli dolaplar içinde ayrıca 10 TL ücret veriyorsunuz, sonra tekrar geriye 5 TL alıyorsunuz.

Havuza girebilmek için soyunma odaları da aynı yerde mevcut.

Antik havuzda istediğiniz kadar kalabiliyorsunuz. Depremle oluşan bu havuzun suyu, sodalı ve ekşi tatlı… Her türlü hastalığa yararı olduğu bilgisi havuzun girişinde yer alıyor. Suyun sıcaklığı 36 derece civarında. Buraya kadar gelmişken çocuklarla mutlaka yüzmenizi öneririm.

Tek kelimeyle muhteşem. Böylesi bir manzarası olan tiyatroda konser dinlemek istiyooorum. Antik Yunanlılar ne şanslılarmışş. Sakın burayı görmeden dönmeyin. Romadaki Colliseumdan bile etkileyiciydi bana göre!!!

Havuz faslından sonra diğer yerleri görmek isterseniz eşyalarınızı dolapta bırakın. Yanınıza gerekli olan cep telefonu, cüzdan ve fotoğraf makinenizi alın. Bir de tabii travertenlerde suya girmeyi düşünürseniz mayonuzu burada giyip yürüyüşe başlayın.

Antik tiyatro için 10 dakikalık bir tırmanışla o muhteşem Pamukkale ovasını ve ve manzarasıyla destansı olan tiyatroya ulaşıyorsunuz. Kapısından içeriye adım attığımda o kadar etkilendiğimi itiraf etmeliyim ki, antik Yunanlıları kıskandım! Böylesi bir ortamda Türk Müzikali seyretmek nasıl muhteşem olurdu… Yine söylemeliyim ki bana göre Roma’daki Colliseum’u heybetiyle geçti, uçurdu bile. Roma’ya gezmek isteyip gidemeyenler, Hieropolis’i ziyaret etsin…gerek yok gitmeye.

Roma’da çocukla nereler gezilir? Nerede yemek yenir ve neler yapılır diyorsanız, tüm merak ettiklerinizi LA DOLCE VİTA ROMA yazımda bulabilirsiniz.

Buradan aşağıya tekrar inip Hieropolis Antik Müzesine girebilirsiniz. Antik kentte bulunan mezarlar, heykeller, sütun başları sergileniyor. Giriş için müzekart kabul ediliyor, ya da kişibaşı 8 TL ödüyorsunuz.

Sonrasında buranın hemen biraz ilerisinde yer alan Pamukkale travertenlerine girmeye ne dersiniz? Korkmayın, buraya girerken ücret verilmiyorrr 😉

Hieropolis’te bir gün Ece sokakta yürürken 🙂

Antik havuz ile bu travertenlerde yüzmek çocuklar için en eğlenceli ve keyifli olan anlardı. Yalnız ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor. Çocuklar ve hatta yetişkinler yalınayak gezerken çoğu noktada kayabilirsiniz. Dikkatli olun! Öneri: Deniz patiğiyle yürüyebiliyorsunuz. Patikleri kullandığımız için çok rahat gezdik.

Son olarak en önemli tavsiyemse bu bölgeyi ziyaretiniz için; Yanınıza su, içecek ve yiyecek mutlaka alın. Hafif paketlileri tercih edin. Maalesef bölgenin işletmesi özel bir şirkete geçmiş olması nedeniyle bir su bile 10 TL den satılıyor. Hamburger menüsü 75 TL. Eğer müzekartınız varsa su ve çay için %50 indirimle, diğer yiyeceklerde ise %10 indirim avantajınız var.

Çocuklarla gezerken yanınızda çubuk kraker, bisküvi, minik meyve suları ve meyveleri bir çanta yapın. İhtiyaç duyduğunuzda dinlenme alanlarında piknik yaparsınız. Antik Havuzun oradaki alanda da yiyebilirsiniz.

Hieropolis’te bir gün Ege’m antik okula doğru yürürken 😉

Bir öneri daha! Servisle geri dönüp, kuzey kapısından arabanızı alın. Bu sefer güney kapısının olduğu Pamukkale merkeze dönün. Burada yer alan kent parkına uğrayın. Çimenlik alanlarda yemeğinizi yiyin, isterseniz de göletin başında yer alan çay bahçesinde dinlenin… Çocuklar, ördeklere, kaplumbağalara, balıklara yem vererek çok güzel zaman geçiriyor. Ayrıca travertenlere çıkamadıysanız, parkın girişinde yer alan sonradan yapılmış havuza çocuklar girebilir. Tıpkısının aynısı diyebilirim. Ayrıca parkta travertenleri seyredebilir, balonla üzerinizden geçenleri seyredebilirsiniz.

Gölette çocuklarla yapılabilecek bir diğer etkinlikse yunuslara binerek tur atabilirsiniz. 2019 yılı için kişi başı 7 TL ödedik.

Yurtdışı gezilerimizde parite sebebiyle kültür parkları veya eğlence alanlarında yaşadığımız sıkıntıyı Pamukkale‘de yaşamış olmaktan dolayı şaşkınlık içerisindeyim. Hele birde Denizli de oturanların bile aynı masrafı vererek burayı dolaştığını öğrenince şok oldum.

Pamukkalenin meydanında bulunan bu parkı mutlaka ya akşam ya da ören yeri gezisi sonrasında ziyaret edin. Hatta travertenlere giremezseniz, buradaki havuzalar bile çocuklar için eğlenceli

Güzelim yurdumun en mucizevi alanlarını turist kategorisinde gezeceksem ve aslında onlara ucuz gelen maliyetlerin altında biz ezileceksek, vay halimizeee :(( Buradan devlet yetkililerimize sesleniyorum. Ne olur işletmeye veriyorsanız buraları, bizleri de düşünün. Ya da hiç vermeyin! Üstüne üstlük verilen hizmet sizin tarafınızdan kontrol edilmeli. 75 TL lik hamburgeri Nusret’te yiyenler var. Ama ben gitmiyorum… Benim gibilerin de ülkemin güzelliklerini görmeye hakkı var. Lütfen buna bir dur deyin!

Ayrıca bir önerim daha var 🙂 Servis araçlarıyla verilen hizmetler yine pahalı. En basitinden 4 kişilik bir aile 24 TL’ye ören yerinin merkezine inebiliyor ve tekrar aynı ücreti vererek dönüyorsunuz. Pamukkale ören yerinde her adımınız para para para. Ücretlerin kesinlikle Türkiye vatandaşına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Hatta bu alan içinde tren rayları döşense ve bu iki alan arasında trenler işlese, belirli duraklarda inilse ve binilse. Kişi başı fiyatı da 1 TL olsa, ne kadar muhteşem olur değil mi?

Naturel Parkta çocuklar, ördekleri beslemeye ördeklerde atılanları yemeye doymadığı anlarrr

Genelde yazılarımda böylesi rahatsızlıklardan bahsetmeyi sevmiyorum. Pamukkale‘nin durumu gerçekten üzücüydü. Yazmadan sizlere iletmeden geçemezdim. Lütfen surçi lisan ettiysem affola… Belki bir ihtimal beni burada duyanlar, ihtiyaca cevap verecek düzeltecekler çıkar, kim bilir…

Ülkemizin her yeri dolu dolu, gezmekten görmekten vazgeçmeyelim. Pamuktan yapılmış mucizevi suların aktığı toprakları çocuklarla ziyaretinizde umarım yazım yararlı olur. Herkese şimdiden iyi tatiller diliyorum.

Hieropolis’te nereye dönseniz harabeler sizi karşılıyor. Tabi bende dramatik kareleri pozlamadan duramıyorum. Herkese şimdiden keyifli gezmeler dilerim.

Yazılarımı yararlı buluyorsanız lütfen paylaşalım, böylece daha çok çocuklu aileye gezi programlarında kolaylıklar sağlamış oluruz.

İnstagram ve facebook hesaplarıma da üye olun, daha fazla fotoğraf ve anlık bilgilere ulaşabilirsiniz. Bana her zaman sosyal medya hesaplarımdan ya da buradan merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Eğer sizinde paylaşmak istedikleriniz, önerileriniz veya düzeltmeleriniz varsa onları da hemen altta yer alan kutucuklara yazın, bizde öğrenelim.

Yazılarımı yararlı buluyorsanız lütfen paylaşalım, böylece daha çok çocuklu aileye gezi programlarında kolaylıklar sağlamış oluruz.

İnstagram ve facebook hesaplarıma da üye olun, daha fazla fotoğraf ve anlık bilgilere ulaşabilirsiniz. Bana her zaman sosyal medya hesaplarımdan ya da buradan merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Eğer sizinde paylaşmak istedikleriniz, önerileriniz veya düzeltmeleriniz varsa onları da hemen altta yer alan kutucuklara yazın, bizde öğrenelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.