İş Bankası Müzesindeyizzz!

Sömestr tatilinde çocuklarla şehir içinde yapılacak en güzel aktiviteler arasında müze gezileri yer alıyor. İstanbul’da havalar soğuk ve yağışlı olduğunda pek dışarıda yapılabilecek aktivite kalmıyor. Birde AVM, çocuk eğlence alanları gibi yerlerin dışında kültürel eğitimi sağlayacak ve tabi ki ziyaret esnasında çocuklarınızla beraber aktif olacağınız yerler sergiler oluyor.

İstanbul içinde yer alan müzeleri Çocukla Müze etiketi altında yer alan içerik yazılarımdan inceleyebilirsiniz.
Galata köprüsünden manzara

İstanbul’un eski semtlerinden olan Karaköy, Galata köprüsü  ile Eminönü arasını çocuklarla gezelim derken, rotamıza çağdaş bankacılığın Türkiye’deki ilk adresi olan Türkiye İş Bankası Müzesini de ziyaret edilecek yerler arasına ekledik.

Yenicami’de bir simge olan İş Bankası Müzesinin binası Bankacılar Caddesi üzerinde yürürken dikkatinizi çekecektir. Bina 1840 yılından itibaren  Osmanlı İmparatorluğu’nda posta hizmetleri merkeziydi. 1870’lerde Posta ve Telgraf idareleri birleşince İstanbul Postanesi olmuş. Zamanla ahşap olan binaya posta servisleri sığmamış ve daha geniş bir binaya ihtiyaç duyulmuş. 1890 yılında yapı yıkılarak yerine, İş Bankasına müze olarak ev sahipliği yapmakta olan taş bina yaptırılıyor.  1909 yılında tüm posta hizmetleri Sirkeci’de yapımı bitirilen yine diğer efsane binaya “Büyük Postahane” aktarılmış.  Taş bina, 1927’de Türkiye İş Bankası’nın  İtibar-ı Milli Bankası ile birleşmesiyle İş Bankası’na devrediliyor. Senelerce banka şubesi olarak hizmet verildikten sonra,  2005 yılında Türkiye İş bankası Müzesi olarak açılması için gerekli çalışmalar ve tadilatlar yapılarak bina 2007 yılında ziyaretçilerine tekrar açılmıştır.

İş Bankası Müzesinde sergi salonunu geziyoruz.

Türkiye İş Bankası Müzesi koleksiyonu, Banka’nın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve Banka’daki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan nesnelerin oluşturduğu bir koleksiyondan oluşuyor. Türkiye İş Bankası’nın kağıt ve görsel malzemeden oluşan koruma altındaki zengin arşivinden çok sayıda parça da, kurgusu çerçevesinde tarihi binanın içindeki müze salonlarına yerleştirerek ziyaretçileriyle paylaşılmış.

Müzede farklı dönemlere ait daktilolar, muhasebe ve hesap makineleri, kumbaralar, damga ve mühürler, bekçilere ait aletler, promosyon malzemeleri, çeşitli iletişim araçları, büyük servis kasaları gibi nesneleri görebilirsiniz. Ayrıca sabit halde bulunan eski banka bankoları, ana kasa ve kiralık kasa daireler de bizim çoook ilgimizi çekti.

Müzede Sergilenen Eski Aletler

“İş Bankası kurumu, Cumhuriyet tarihinde ekonomi bakımından başlı başına yer alacaktır.” K. Atatürk

Cumhuriyetin ilk bankası olan Türkiye İş Bankası, 26 Ağustos 1924 yılında kurulmuş. Ülke ekonomisinin yapılanması, gelişmesi ve güçlenmesinde Cumhuriyet tarihimiz boyunca ulusal sermayenin oluşmasını ve bununla verimli alanlara yatırım yapılarak sanayileşme sürecinde öncü bir rol üstlenmiş olduğunu gezimiz sırasında daha iyi öğrendik. Boşuna ismine İŞ dememişler o zamanlar… Bunlara en güzel örnek, dünyada lider bir marka olan Paşabahçe Fabrikaları. Müzede, fabrikanın gelişimi ile ilgili tarihi belgeler ve videolar seyredebilirsiniz.

Karaköy- Eminönü hattında çocuklarla gezelim diyorsanız Türkiye İş Bankası müzesine de uğramayı ihmal etmemenizi öneririm. Çocuklar, kasa dairesi, eski hesap makineleri, kumbaralar, İş Bankasının ilk şubelerinin maketleri, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ülkemizin dört bir yanından bankaya yazılan mektupları incelemek tarihimizi anlamaları açısından çok anlamlı oldu. Eski televizyonlarda ’70 li ’80 li yıllara ait reklam filmlerini seyretmeye de bayıldılar. Eğer sizde Karaköy- Eminönü hattında çocuklarla gezelim diyorsanız Türkiye İş Bankası müzesine de şöyle bir saatinizi ayırmanızı öneririm. Tabi ziyaretini daha planlı yapmak isteyen anneler için müzeyle ilgili izlenimlerimi paylaşmak istiyorum;

  • Müze pazartesi, Ramazan ve Kurban bayramların ilk günü dışında her gün 10.00- 18.00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Haftaiçi, 14.00- 15.00- 16.00 saatlerinde başlayan 45 dakikalık ücretsiz rehberlik hizmetiyle müzeyi gezebilirsiniz.
Müzenin merdivenleri efsane!!!
  • Müzeyi ziyaret etmeden önce atölye çalışmalarıyla ilgili site sayfasına mutlaka göz atmalısınız. Çünkü çocuklar için harika etkinlikler var ve hepsi ücretsiz 🙂
  • Vestiyer müze girişinde, hemen sağdaki odada yer alıyor. Yalnız kontrol eden bir görevli yok, kendiniz asıyorsunuz.
  • Müzede içecek veya yiyecek alabileceğiniz bir dükkan bulunmuyor. Bu nedenle suyunuzu yanınızda bulundurun.
  • Pusetle gezmek zahmetli olacaktır. Ama yanınızda size destek olacak birileri varsa üst kata çıkmak daha kolay olacaktır. Eminim müze görevlileri de size yardımcı olacaktır, hepsi ayrı ayrı çok ilgililer.
  • Tarihi bina koleksiyonların sergilenebilmesi amacıyla yeniden düzenlenmiş. Binaya girdiğinizde ziyaretinize üst katta yer alan 1 nolu odadan başlayarak ilerleyebilirsiniz, böylece bankanın tarihsel gelişimini takip ederek ilerleyebilirsiniz. Duvarlarda bankanın kurucularına ait yağlı boya tabloları görebilirsiniz.
  • Kasa dairesi bodrum katta yer alıyor. Puseti indirseniz bile, kasaya erişebilmek için dar bir yoldan geçiyorsunuz. Bu nedenle bebeğinizi kucağınıza alıp gezmeniz gerekiyor. Kasa dairesinde çocukların görecekleri, kasaların nasıl olduğu, özel kasasını inceleyebilmesi için müşteriye özel kabinler, birbirinden farklı kasalar, çeşitli aletler, paranın sahteliğini nasıl kontrol edileceğine dair anlatımları bulabilirler.
Müzede çocukların açıp inceleyebileceği özel kasaların olduğu bölüm
  • Giriş katında sağ koridorda İş Bankası’nın reklamcılık anlayışını anlatan sergiler yer alıyor. Bunlardan Cem Yılmaz’ın reklam filmlerinde kullanmış olduğu nostaljik aletleri görebilirsiniz. Çocukların hayli ilgisini çeken bu bölümde Cem Yılmaz’la çocuklar “İş Bankası Hatırası” çektirebilir.
  • Giriş katının solunda yer alan koridordaysa bankanın şube hali korunmuş. Vezne arkasına geçip, işlem yapabilirsiniz. Veznedarcılık oynayabilirsiniz hatta kendi çapınızda 😉
  • Yine aynı salonda İş Bankası Kültür Yayınlarının bulunduğu mağaza yer alıyor. Biz buraya bayıldık. Nostaljik havası ve düzenlemesiyle eski kitapçılara benzemiş. İş Bankası yayınlarına ait birçok kitabı daha önce çocuklar almasına rağmen müze hatırası olarak kitap almakta en güzel aktivite oldu.
  • İş Bankası Kültür Yayınları’nın yayınladığı zengin içerikteki çocuk kitaplarına  yönelik atölyeler, Müzenin etkinlikleri arasında yer alıyor. Oyun ve canlandırmalar eşliğinde çocukların sorgulayarak bakış açılarını genişleten, eğlenceli yaratıcı drama atölyeleri, çocukları kitapların yazarlarıyla buluşturan okuma atölyeleri düzenleniyor, haberiniz olsun.
İş Bankası müzesinde de İş Kültür yayınları varmış, çok mutlu olduk 🙂
  • Öğlen yemeği için Eminönü- Sirkeci çevresinde pek çok alternatif yer alıyor. Mısır çarşısı civarında dönerciler, bankanın çevresinde kafeler, balık ekmek satan sultan sandalları, haşlanmış mısır veya kestane satanlar, simitçiler, Yenicami meydanında yer alan çay bahçesi gibi…
  • Müze içerisinde kullanabileceğiniz tuvalet yer alıyor. Yalnız bebek odası yok veya bebek bezi değiştirebilmek için yardımcı ünitede tuvalet içinde yer almıyor.
  • Müze çok merkezi bir yerde olması sebebiyle ulaşım çok kolay. Anadolu yakasından gelecek olanlar Eminönü – Sirkeci iskelesine vapurla geçtikten sonra, yer altı geçidinden 10 dakikalık kısa bir yürüyüşle müzeye ulaşabilirler.
  • Otobüs, metro veya tramvayı kullanırsanız yine ufak bir yürüyüşle müzeye kolayca varabilirsiniz.
  • Müzenin otoparkı yok. Özel araçla gelmek isterseniz, Şişhane veya Karaköy gibi yerlere park edip tramvay ya da yürüyüşle yine müzeye ulaşabilirsiniz.
İş Kumbaralar rengarenk

 

Çocuklarla İş Bankası müzesini gezerken kendi çocuklu yıllarıma döndüm diyebilirim. Televizyonda seyrettiğimiz o komik reklam filmleri, çocuk dergileri, banknotlar, kumbaralar…Aslında bu müzeyi büyük dedeler ve büyükannelerle beraber 3 nesil ziyaret etmek lazım. Eminim onlarında anlatacakları çok şeyler vardır. Peki geleceğimiz çocuklarımızın anlatacağı ne olabilir? Tabiki merakla bekledikleri dijital kumbara ve teknoloji çağında hızla gelişen banka aplikasyonları yani uygulamaları mı desem??

 

Kısmet bugüneymiş. Cem Yılmaz’la hatıra fotoğraf çektirebildik ;))

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.