Gülhane Parkı

İstanbul’da gezilecek yerler arasında Gülhane Parkı tarihi yarımadanın içinde Sarayburnu’na doğru uzanan tarihi bir parktır.

Çocukluğumda ailecek pikniğe bol gittiğimiz, dedemin her fırsatta kuzilerle bizi alıp hayvanat bahçesine götürdüğü aklımda yer edinen o kareler hep orada çekmişimdir. Elimle zürafa beslemişliğim vardır dedem sayesinde…

Gülhane Parkı‘nda o zamandan bu yana aslında pek çok değişiklikler yapıldı. İlk olarak hayvanat bahçesi Ankara’ya taşındı. Zaten güzel olan botanik yapısı İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla başarılı bir şekilde yeniden yapılandırıldı. Ortaya çiçekli bahçeler, temiz çimenlik alanlar, bakımlı banklar ve yürüyüş parkurları, çocukların koşabileceği özgür alanlar çıktı. Zürafaya kabuğunu yedirdiğim o ağaçlar hala korunuyor ve bakımları yapılıyor.

İstanbul’a en yakın hayvanat bahçesi olan Faruk Yalçın Zoo’da çocuklarla gezilecek yerler arasında, linke tıklayın ve göz atın.

Parkta bunun gibi pek çok eser bizi bekliyor.

Gülhane, Lale festivali dönemi olan Nisan ayında İstanbul’da çocukla gezilecek yerler listesinde olması gereken bir park. Çünkü festivale yönelik yapılan düzenlemeler sayesinde bir renk cümbüşüne dönüyor… Hele bir de bu sene lalelerin arasına yerleştirilen mavi sümbüllerin kokusuyla adeta kendimden geçtim.

Lale Festivalinde İstanbul Parkları hakkında yazılarım için linke göz atın

Gülhane Parkının kısa bir tarihçesi;

Bizans döneminde, askeri depoların ve kışlaların bulunduğu Gülhane, daha sonra Osmanlılar’ın İstanbul’u fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet Sarayburnu’nu surlarla çevirerek Çinili Köşk’ü yaptırdı. Burada güreş, cirit gibi eğlence ve gösteriler yapılırmış. Yapılan önemli gösterilerin anısına Gülhane’ye birçok Nişantaşı dikilmiş. III. Murad için Sadrazam Paşa buraya ünlü İncili Köşk’ü yaptırmış.

1839 tarihinde Tanzimat Fermanı’nın Gülhane’de okunmasından dolayı bu fermana; Gülhane Hattı Hümayunu denir. Padişahların Dolmabahçe Sarayı’na taşınması, daha sonra Avrupa demiryolunun Sirkeci’ye Sarayburnu’ndan geçerek gelmesi üzerine parkın ağaçları, köşkleri sökülüp yıkılmış, burası garip bir eğlence yerine dönerek “Bitli Kağıthane” adını almıştır. II. Abdülhamid 1880’lerde ilk büyük müzenin burada yapılmasına izin verdi. Müze-i Hümayun’un yapılması sonrasında, 1912 yılında dönemin İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı) Cemil Paşa tarafından bahçe düzenlemesi yapılarak halka açılmış.

Atatürk’ün Türkiye’de ilk dikilen heykeli burada bulunmaktadır. Heykel, Avusturyalı Kripel tarafından yapılmış ve şu an bulunduğu yere 1926 yılında dikilmiştir. Ayrıca 24 Kasım 1928 yılında Gülhane’de düzenlenen törende Atatürk’e “Başöğretmen” sıfatı verilmiştir. Atatürk, kara tahta üzerinde Latin harflerini halka tanıtarak burada ilk dersini vermiştir.

Önceleri içerisinde dinlenme yerleri, gazinolar, kahveler barındıran parka daha sonra 1955’ te küçük bir hayvanat bahçesi kurulmuştur. Ancak bakımın sağlanamamasından dolayı parktaki hayvanların hepsi Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’ne götürülmüştür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2001 yılında kapatılan parktaki çevre düzenleme çalışmaları iki yıl sürmüş. 2003 yılında halkın kullanımına açılan park eski görkemli haline kavuşarak bugün İstanbul yakasının en bakımlı en büyük parkı olarak hizmete sunulmuş.

Parkın Eminönü Gülhane durağı tarafından girdiğinizde yer alan bu alanda Atatürk heykelini görebilirsiniz.

Gülhane Parkı Ziyaret Bilgileri

  • Adres: Cankurtaran Mah. Gülhane 34200, Fatih İstanbul
  • Ulaşım: Eminönün’den tramvay ile Gülhane durağından buraya ulaşabilirsiniz.
  • Giriş ücretsiz olup içindeki müzelere, müzekart kullanarakta girebilirsiniz.

Gülhane Parkında neler yapılır, ne yenir, nereler gezilir?

Eminönü’nden tramvayla Gülhane durağına ulaştıktan sonra, bir gün boyunca çocuklarla Gülhane’de neler yapılır, nereler görülmeli ve ne yenilir diyorsanız aşağıda verdiğim tur listesine bir göz atıp kendi turunu düzenleyebilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi avlusu ne kadar huzurlu

#1 İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Sabah erkenden vardığınız Gülhane Parkının yanından Arkeoloji Müzesine doğru yol çıkar. Müze parka 5 dakikalık mesafede. Türk müzecilik tarihinde ilk olma özelliği taşıyan İstanbul Arkeoloji Müzesi‘nde pek çok tarihi eseri çocuklarla gezip görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Tatilde Çocuklarla İstanbul Arkeoloji Müzeleri yazımda detaylı bilgiler yer alıyor, bir göz atmanızı öneririm.

Bahar ve yaz mevsimlerinde Gülhane Kandil Restoranda keyifle oturabilirsiniz.

#2 Gülhane Parkında Ne Yiyelim

Müze ziyaretinizin ardından çocuklarla parka geri dönüp, girişte görebileceğiniz Gülhane Kandil Restoranında öğle yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Restorana girmek istemiyorsanız, daha önceden hazırladığınız sandviç meyve ve içeceklerinizi park görevlilerinin izin verdiği alanlarda çimenlere örtünüzü serip yiyebilirsiniz. (Mangal, çay demleme gibi şeyler kesinlikle yasak. Bir de ne olur çöplerimizi toplayıp atalım, bizden sonra gelenlere bulduğumuz gibi temiz bırakalım)

Gülhane Parkında izin verilen alanlarda oturup çocuklarla piknik yapabilirsiniz.

#3 Çocuklarla Parkta Yürüyüş ve Aktiviteler Zamanı

Gülhane Parkının içindeki ana yol üzerinde çocuklarla beraber yürüyün.

Eğer yorulmayacaksanız yanınızda paten, scooter, ip ve top gibi malzemelerinizi de yanınızda getirin ki çocuklar piknik keyfi yapsınlar.

Ayrıca çoğu noktada oyun parkları da yer alıyor, buralarda da enerji atabilirler 😉

Bu manzara bir ömürlük değil de ne? Mutlaka surların üzerinde yer alan çay bahçesine uğrayın

#4 Anne Kahvesi- Çayı Zamanı

Gülhane Parkı içindeki büyük anayolu takip ettiğinizde Sarayburnu tarafına ulaşabilirsiniz. Buradaki manzara dünyaya bedel olup, mutlaka karşısında çay kahve keyfi yapmadan dönmeyin. Parkın içinde ama manzaraya bakan salaş bir çay bahçesi var, surların üzerinde. Mutlaka uğrayıp bir anne kahvesi keyfisi yapmanızı öneririm.

!Çocuklarla Gülhane Parkında yapılması gereken önemli şeyleri yapmış oluyoruz bu noktada. Ama tabi pusetli ve çabuk yorulan minişlerin annelerine tavsiyem, turun geri kalanını onlar biraz daha büyüyünce beraber yapmanız. Buradan isterseniz anayolun üzerinden çocuklarla Eminönü’ne geriye yürüyebilirsiniz. Ya da tekrar Gülhane Parkı içinden geriye yürüyerek tramvayla Eminönü’ne ulaşabilirsiniz. Ana yol çocuklarla yürüyüş için biraz zor olacağından parkın içinden geriye dönmenizi öneririm.

Gülhane Parkı Gotlar Sütunu

#5 Eğer hala dolaşabiliriz diyorsanız, Gotlar Sütununu keşfedin.

Gülhane Parkının içinde yer alan Gotlar Sutünu‘nu keşfedin. Bizans’tan önce bu şehri kuranların karaya ilk çıktıkları yere dikildiği belirtilen sutünün üzerinde kartal motifleri var. Daha sonra öğrendiğim kadarıyla da buranın üzerinde pagan inanışında şans ve bereket getirdiğine inanılan Tike adlı tanrıça heykeli varmış. Tabi daha sonra bu Hristiyanlığın kabul edilmesiyle yok edilmiş.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesinden bazı kareler

#6 İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Yine parkın içinde olan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ziyareti de çocuklarla İstanbul’da yapılacaklar arasında. Eğer hala enerjiniz varsa mutlaka gezmenizi öneririm. Osmanlı Döneminde padişahın ve yakınlarının hizmetinde bulunan atların bulunduğu Has Ahırlar Binasında yer alıyor. Mayıs 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılmış. Geçmişteki İslam dünyasının bilimler tarihi üzerindeki etkisini, eserler ve belgelerle ortaya koyan özel bir müze. Bilim tarihi açısından doğu-batı ilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıması bakımından önemliymiş. Burada yer alan pek çok eserin orijinalleri zamanında yurtdışına götürülmüş. Fakat replikalarını görebilme şansınız var. Müzede, İslam tarihinde önemli yeri olan İbni Sina’nın botanik üzerine eserleri ile Dünya haritasının kopyası, tıp, fizik, kimya, optik ve mimari gibi konularda o döneme ait çeşitli buluş ve çizimleri inceleyebilirsiniz.

#7 Dönüş zamanı geldi

Akşam üzerine doğruysa saatleriniz, Eminönü’ne tramvayla geri dönebilirsiniz. Ya da çocukları bir durak sonrası olan Sultanahmet’te meşhur Sultanahmet Köftecisine götürebilirsiniz.

Gülhane Parkındaki bu tertemiz hava bizi çağırıyor

Gülhane Parkı ve yakın çevresinde çocuklarla gezilecek yerlere ait hazırlamış olduğum turda sizlerinde eklemek istediğiniz izlenimleriniz olursa bizimle paylaşın. Böylece ailecek gezenlerin birbirine destekleri artsın.

Yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın, sevgiyle kalın.

Gülhane Parkı Sarayburnu’ndan giriş yolu

Kaynak:

Gülhane Parkı tarihçesi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.