Yoğurt ve Faydaları

Yoğurt, ılımış sütün mayalanmasıyla elde edilen bir besin.

İnek, keçi, koyun ya da manda sütünden yapılır.

Milli yiyeceğimiz olarak bilinir. Ama ne zaman nasıl yapıldı kesin bir kaynak yok.

Sadece 1000 yıl öncelerinde Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan Kutadgu Bilig kitabında yoğurttan söz edildiği bilinmekte.

Yoğurt her ne kadar bir süt ürünü olsa da besin değeri ve sağlığa faydaları açısından ayrıcalıklı bir besin maddesi. Sindirimi kolay ve karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor gibi maddelerin içeriğinde olmasıyla zengin bir yiyecek. Bu yüzden sofralarımızdan eksik etmeyelim. Hastalık ve enfeksiyonla savaşan dost bakteriler yoğurdun içinde bol miktarda yer alıyor ve böylece bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı oluyor.

İşte yoğurt ve 11 önemli faydaları:

  1. Yoğurt, bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların yaşamasını engeller ve sindirimi kolaylaştırır. Vücutta kendi kendine sindirilen tek gıdadır.
  2. Yoğurt tüberküloz hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Stres, alkol, kolalı ve karbonatlı içeceklerle zarar gören sindirim sistemini korur.
  3. Yoğurt karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfordan oldukça zengin bir besindir.
  4. Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Tabi isterseniz daha fazlada yiyebilirsiniz diyor uzmanlar, bir zararı yok.
  5. Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler.
  6. Yoğurt büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır, raşitizmden korur, kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler.
  7. Yoğurt, bebeklere altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin kemik ve diş gelişimine yardımcı olur. Bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bağırsaklarda faydalı mikropların oluşumunu hızlandırır, ishalden korur.
  8. İshali olanlarda yoğurt ve ayran iyileşmeyi hızlandırır.
  9. Yoğurdun alerjik etkisi çok azdır.
  10. Yapılan çalışmalar çok yoğurt yiyenlerin az yiyenlere göre daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı yaşadıklarını göstermiştir.
  11. Yoğurt, vitamin içerdiği için suyu süzülmeden yenmelidir. Süzme yoğurt B vitamininden fakirdir. Hangi yaşta olursanız olun, sağlıklı ya da hasta, her gün mutlaka 1 kase yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Böylece sağlıklı ve uzun ömürlü yaşayabilirsiniz.

Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede yükseldiği şu günlerde ve Ramazan ayıyla beraber oruç tutarken aşırı terlemeyle vücutta oluşacak su ve  mineral kaybını yoğurttan yapılan ayranla karşılayabiliyoruz.

Güzellik için de çok önemli bir besin kaynağı olan yoğurdun cilde müthiş bir parlaklık kazandırdığı da unutulmayalım hanımlar😊 Evde yoğurdu yüzünüze sürün ve bekletin. Sonra da gülsuyuyla temizleyerek çıkartın, cildinize bu formül parlaklık kazandıracak. Hadi deneyelim hanımlar 😉

Yoğurdun faydaları saymakla bitmiyorrr…

Yoğurt, doğal bir nefes kokusu ve diş taşı önleyicisidir.

Ayrıca yağ yakımına yardımcı olması özelliğiyle kilo vermek ve özellikle karın bölgesindeki fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için de ideal bir besinmiş!!! Öyleyse spor yaptıktan sonra mutlaka bir kase yiyin. Hatta size güzel bir tavsiye ; Bir kase yoğurt, biraz yaban mersini, kuru üzüm ve cevizi karıştırın. Bu spor sonrası ihtiyacınız olan proteini almanızı sağlar ve sizi tok tutar. Yalnız bu karışımı yedikten sonra üstüne hemen yemek yerseniz yağlanmayı daha da hızlandırırsınız. Bu nedenle ara öğün olarak tüketilmesini tavsiye ediyorlar.

Yoğurt bizim evde yemek yanı dışında da doal aburcubur olarak tüketilen besin kategorisinde. Canları bişiiler çekince çocuklara hemen meyveli birazcık reçelli ve cevizde kattığım yoğurtları yapıyorum, işte size basit aburcuburrr.

Hele sütle arası iyi değilse çocuğunuzun yoğurtlu yiyeceklere yönlendirmenizi öneririm. Çünkü bir kase yoğurt çocuğun alması gereken günlük kalsiyumu içeriyormuş.

Ama burada önemli olan ev yapımı yoğurt kullanıyor olmamız. Marketlerde satılanlar maalesef günlerce bozulmuyor farkında mısınız? Tabi içeriklerinden dolayı diyor bazı doktorlar. Bu nedenle bizim mutfakta gün aşırı taze yoğurt mayalanır. Kendiniz yapamıyorsanız mutlaka organik sütle yapılmış olanları tercih edin.

Tarifini de daha sonra sizinle paylaşacağım, çok basit bir metodum var 😉 Zaten yapmaya alıştığınızda ve beslenmenizde sürekli kullanmaya başladığınızda market yoğurtlarını nedense yiyemediğinizi ve tadının da çok yavan olduğunu anlayacaksınız.

Ayrıca ev yapımı yoğurt ile yine ev yapımı dondurmada yapabilir veya başka pek çok alternatif reçete üretip gönül rahatlığıyla çocuklara yedirebilirsiniz…

İşte yoğurt her derde deva. Evde çocuklarla farklı besinlerle zenginleştirerek tüketmeye başlayınca yoğurdu yetiştiremediğinizi göreceksiniz.

Bazen kendime diyorum ki şu Nasrediin Hocanın yoğurdu göle çalma maksadı başkaymış ama denesem mi acaba, booolca tüketiriiiz.

Ne dersiniz, tutar mı aceba 😉

 

Kaynak

The world’s Healthiest Foods

Yogurt Helps Women Lose Weight and Keep It Off

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.