Sakız Sardunya – Elif Şafak’tan bir Çocuk Öyküsü

Elif Şafak’ın daha önce birçok kitabını okumuştum. Hepsi de beni çok etkilemiştir. Eserleri hep sihirli bir kurgu, hep mistik bir havayla anlatılan hikayelerle dolu.

Çocuk öyküsü olan Sakız Sardunya kitapçılarda yer alınca ben! çok heyecanlandım. Ne diyim, kendim için almayı düşündüğüm bir kitaptı bu. Elif Şafak’ın tüm eserleri mutlaka kütüphanemde olmalı diye düşünüyordum. Bir yandan da çocuk kitabı zevkli olur okumak diye içimden geçirmiyor değildim.

En sonunda aldım ve başlamam ile bitirmem kısa bir zamanımı aldı.

Sakız Sardunya çiçeğinin hayatımdaki yeri ayrıdır. Hele birde böyle saksısından aşağı doğru sarkıyorsa işte o dur sakızlı benim için. Karışık renklerde ekince saksılara balkonlar karnaval yerine döner. Ama kitabın konusu çiçek değil, sakız sardunya isminde öylesine eğlenceli renkli bir kızın öyküsü.

Tabi durum Elif Şafak’ın eseri olunca olabildiğince efsanelerin ve masalların ülkesine de geçiş yapıyorsunuz.

İstanbul’da sakin bir mahallede bir kız çocuğu yaşıyormuş. İsmini hiç sevmeyen. Hem akıllı, hem meraklıydı. Çok da konuşkandı. Anne babasına ve öğretmenlerine durmadan sorular sorardı. Zavallı büyükler, onun zekasına yetişmekte zorlanırdı! Bir atlası vardı sürekli karıştırdığı ve pek çok kitabı… Hayaller kurmaya bayılırdı. Bir gün okulun kütüphanesinde hiç beklemediği bir sürprizle karşılaştı. Raflarına arasında tuhaf bir küre parlıyordu. Bulan herkesin unutulmayacak bir yolculuğa çıkaran sihirli bir küre!

İşte böyle masalsı ama zamanımızda yaşayan bir anlatım kitapta yerini sıkı sıkı almış.  Sıradışı öykümüzün kurgusu ve sonuçlanması, geçişler arasında katılan yenilikler çocukların eseri soluksuz okumasını sağlayacaktır. Tam da onların aradığı gibi birçok sihirli öğelerle donatılmış bir macera.

Dostluk, paylaşım, hayal gücü, kitap ve doğa sevgisinin özenle işlendiği Sakız Sardunya, keyifli bir okuma süreci vaad ettiği kesin.

Hele EFHİMA adlı efsaneler ülkesine vardığında Sakız Sardunya, ismi gibi renkli bir ormanın içinden geçip perilerin yaşamasına yardım edebilecek mi?

Bunu başarabilmesi içinse hayal gücü ve booolca kitap okunan bir dünya gerekmektedir.

Kitap adı: Sakız Sardunya

Yazar: Elif Şafak

Resimleyen: Zafer Okur

Yayınevi: Doğan Egmont

Sayfa: 151

Fiyat: 14 TL

Strasbourg doğumlu Elif Şafak, çocukluğunu ve gençliğini Ankara, Madrid, Amman, Köln, İstanbul, Boston, Michigan ve Arizona’da geçirdi. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi, yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümü’nde, doktorasını ise siyaset bilimi alanında tamamladı. İlk romanı Pinhan’la 1998 Mevlâna Büyük Ödülü’nü aldı. Bunu Şehrin Aynaları (1999) ve Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazandığı Mahrem izledi (2000). Ardından her ikisi de çok satan ve geniş bir okur kitlesine ulaşan Bit Palas (2002) ve İngilizce kaleme aldığı Araf (2004) yayımlandı. Med­Cezir’de (2005) kadınlık, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat konulu yazılarını topladı. 2006’da senenin en çok okunan kitabı olan Baba ve Piç yayımlandı. Ardından aylarca satış listelerinden inmeyen ilk otobiyografik kitabı Siyah Süt’ü yazdı.2010 yılında Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanına layık görülen ve eserleri kırk bir dile çevrilen Elif Şafak’ın romanları, Viking, Penguin Random House, Rizzoli ve Phebus gibi dünyanın en önemli yayınevleri tarafından yayımlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.