Çocukla Kibritçi Kız Müzikali

Üç hafta kadar önceydi…Evden koştura koştura çıktım. Sabah dokuz sıralarıydı sanırım. Çocukları okullarına gönderdikten sonra acil hazırlandım.

Aşağı yukarı hedefime yarım saat gibi bir sürede vardım. Evden çok talep edilen bu müzikalin biletlerini alabilmek için arabayı Zorlu PSM’ye direk girişe yakın olan Zorlu AVM kuzey otoparkına park ettim. Hemen asansörle -1.kata çıktım ve direk Zorlu PSM girişten bilet gişelerine doğru ilerledim. Gişede bir ben birde bilet satan yetkili vardı. İçimden bir “oh” sesi, rahatladım. Kesin bilet bulacaktım. Kimsecikler yok, şanslıyım dedim…

” 27 Aralık saat 12 için ön sıralarda yeriniz var mı?”

“Malesef” diyen gişedeki bayan :(( ifadeyle bana baktı ve ekledi:

“Sadece balkonda yerimiz kaldı”

donkkk…nasıl yani?

“Ama daha bugün satışa çıkmadı mı bu biletler?” diye benden tizzz bir ses çıktı.

Tabi bir anne olarak çocuklarımla bir müzikale gideceksem iyi bir yerden olmasını istiyordum. Bunun için sabah koşarak buraya gelmiştim, sıra olmasını umut ederken sadece balkonda belirli koltukların kalmış olması tuhaf geldi. Neyse kendi kendime herhalde davetiye olarak dağıtmışlar dedim.

Gişe yetkilisi cevapladı:

“Sabahleyin çoğunluğu satıldı…”

Aman, hemen alayım, dedim… Eminim salondaki her yerden seyir iyi olacaktı ve sesleri de tam duyacaktık. Çünkü daha önce birçok kez performans seyretmeye gelmiştim ve nerede oturursak oturalım hep iyi bir görüş vardı.

Galiba bende çok heyecanlıyım, Kibritçi Kız masalını hep severdim.

Müzikal’den bir sahne

 

Müzikal günü sonunda geldi.Oğlum ve kızım özenerek giyindiler. Çok heyecanlıyız, anlatamam ;))

Zorlu PSM’de üst kata yürüyen merdivenle çıktık. Drama Sahnesini bulduk, burası daha önceki Güzel ve Çirkin‘i seyrettiğim Ana Tiyatro sahnesi değildi. Yerlerimize oturduk. Kızım 4 yaşında ama maşallah salona girdiğimizden beri hiç konuşmuyor (genelde durmazzzz)). Ohh dedim, rahat bir nefes aldım. Müzikal başladı. Kostümler, sahne, oyuncular şahanee..

Herşey sanki kitaptan çıkmış, boyutlanmış soluk almış. Tabi heyecanla şarkıları bekliyoruz ve Kibritçi Kız’ı da!!!

Ece ve Ege’nin dikkati sahnede. Fakat garip bir şekilde sesleri tam duyamıyordum. Balkon bölümünde grup halinde gelmiş çocuklar var. Tabi onların sesleri de etki ediyor herhalde diye ünlendim içten içe..Müzikleri daha iyi duyarız nasıl olsa derkennn…Kibritçi Kız geldi. Çok tatlı ve elinde bir akordeon!!!

 

Bu müzikalde en beğendiğim şey zaten bu oldu. Saz, akordeon, gitar ve çeşitli enstrümanlar sahnede. Birde Sermet Erkin çıkmadı mı sahneye!! o anki heyecanımı anlatamam size. TRT1’de çıkardı, hatırlar mısınız? Tüm veliler, onu sahnede görünce soluksuz seyretmeye başladık. Çocukları zaten o sıcacık ses tonuyla büyüledi oracıkta. Harika bir illüzyon gösterisi hazırlamıştı. Emeğine sağlık Sermet Bey, teşekkürler!

Ama yine duyamıyordum, Kibritçi Kız‘ın sözlerinin çoğunluğunu,  balkondaki gürültüden mi yoksa altyapı eksikliğinden mi olsa gerek, duyamadık bilemiyorum. Ailecek sürekli; “Ne dedi anne, Ege sen duydun mu?” gibi fısıldaşmalarla müzikali bitirdik.

Sermet Erkin, Kibritçi Kız Müzikaline renk kattı!
ve efsane illüzyonist Sermet Erkin’de müzikalin bir parçası

 

Bir çocuğun sokakta çalışırken neler yaşadığı ve herşeye rağmen yaşama sevincinin sönmediği anlatılan müzikalde sanatın birçok yönü ve kültürel farklılıklarında anlatıldığı güzel bir oyun olmuştu bizim için.

Yazan ve yöneten Hasan Erkek ve müzikleri besteleyen Nedim Yıldız Beylere buradan teşekkür etmek istiyorum. (Tabi diğer emeği geçen bütün sanatçılara da!!). Türk müzikallerinin arttırılmasını istiyoruz sizlerden.

Hele Anadolu motiflerinin de serpiştirildiği yada esinlenildiği müzikaller olsun istiyorumm.

Kibritçi Kız Müzikali bahsettiğim gibi sahne, dekor, kostüm ve sanatçıların performansı ile güzel bir tiyatro oldu. Tam olarak ses alt yapısı da bunu desteklese müzikalin tadını daha çok çıkarabilirdik. Biraz daha müzikli bölümler arttırılabilseydi çocuklar daha çok dikkat edebilirlerdi. Gerçekten seyir esnasında dikkat ettim, hepsi müzik ve danslarda sessizce seyrettiler.

 

Zorlu PSM Ana Fuaye alanında sergi bölümünde Yiğit Yazıcı'nı eserleri sergilenmektedir.
Zorlu PSM Ana Fuaye alanında sergi bölümünde Yiğit Yazıcı’nı eserleri sergilenmektedir.

 

Ama balkondaki hafif gürültünün cevabını çocuklarda aramamak gerekiyor. Ah bizzz anneler…Ne olur çocuklarımızı böyle bir tiyatroya götürdüğümüzde performansın bitimiyle ayağa kaldırıp giydirmeye başlatsak mesela, bitmeye 5 dakika kala değil ;))

Ya da üst sıradaki arkadaşımıza seslenip; ” Nalan, bana bere mi atar mısın canımm” diyerek tam müzikli bir sahnenin ortasında ünlemesek.

Çocuklarımıza lütfen sahne performanslarını nasıl seyredilmesi hakkında önce kendimiz örnek olalım.

Bu tiyatroya gelirken birçok insan kendinden özveride bulunup geliyor. Birçok çalışan ve sanatçı çocuklarımıza değer katması için o sahneye çıkıyor. Bunun kıymetini anlayıp, davranışlarımızla bunu destekleyelim lütfen ;))

Yetişkin olarak, emeğe gösterdiğimiz saygı, ileride çocuklarımıza kendi hayatlarında nasıl ayakta duracaklarına en büyük örnek temsil edeceğini unutmayalım.

Herkese sevgiler, haydi şimdi sahne diyelimmm.

Derya Özparlak- Bakış Açısıyla Ana Fuayede sergileniyor
Derya Özparlak- Bakış Açısı eserleri Ana Fuayede sergileniyor

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.