Çocukla Gökova- Akyaka’da Neler Yapılır?

Ünlü bir söz düştü aklımaa…

Romayı gör de öl, Akyakayı gör de yaşşaa.

Kim söylemiş, galiba Halikarnas Balıkçısı.

Gökova, Ege bölgesinden Akdeniz’e doğru açılan heybetli ovamız… İzmir’den Muğla istikametinde arabayla giderken duvar misali sıralanan dağların arasından açılan Sakar Geçidinin bize sessizce hazırladığı o eşsiz manzara.

Herkesin arabasını çekip sakince günü, ovayı ve denizle karışık dağları seyrettiği, ceplerde çekilen ansız sisli fotoğraflar…

Daha varmadan kokladığın huzur, eline dokunmadan duyduğun deniz…

Akyaka…

Sakar Dağından Akyaka manzarası

Gelin gibi salınır Gökova’nın duvağı, Sakar Geçidi’nden bizlere.

Bir tarafından Bodrum, diğer yanından Datça sarar o dalgalı köpük köpük koylarını…

Her yeri dantel dantel bezenmiş o körfezde,

oymalı Akyaka durur sessizce.

Bilmiyorum…

Burayı da rezil eder miyiz el ele,

Bodrum’a, Alaçatı’ya yaptığımız gibi ve daha nicesine 😉

Çok düşündüm bu yazıyı yazmayı ya da yazmamayı…

Senelerdir tutuyorum kendimi.

Belkide yazmamak daha iyi.

Ama zaten olacağa ne çare…

Kimbilir bu yazım ilerde “Bak Akyaka, eskiden nasılmış” dedirtir 😉

Dendiğinde bizler de anlatırız o köpüklü masalı…

 

Sabah saatlerinde kamptan, Akyaka sahilinin görünümü
Sabah saatlerinde kamptan, Akyaka sahilinin görünümü

 

Akyaka, Gökova Körfezinin bir beldesidir. Eskiden balıkçıların ve hatta yörüklerin yerleştiği bir yermiş. Şimdilerde ise hotellerin daha istila etmediği, ama kıpırdanışlarının çoğaldığı, eski Çınarcık tadında bir kasabamızdır.

Akyaka’yı nasıl gezmeli, ne yapmalı ve etmeli?

Deniz: Akyaka’ya yakın birçok alternatif koylar mevcut…

1. Akyaka sahili/ halk plajı: Akyaka sahili halk plajıdır. Deniz kum ve sığdır. Denizden esen rüzgar sizi yazın o derin sıcağından koruyor. Bu nedenle deniz dalmalıdır. Ancak hemen derinleşmeyen sahil sebile bu dalgalar daha çok açıklarda görülüyor. Çocuklu aileler için bu nedenle çok uygun bir plaj. Dağdan gelen kaynak suları sebebiyle deniz hep soğuk ve sıcak karışık oluyor. Yaz başlarında bu çocukları biraz üşütse de Temmuz ve Ağustos aylarında kurtarıcı oluyor. Sakardağı’ndan Akyaka’ya saptıktan sonra merkeze inin, yat limanını bulacaksınız.  İstediğiniz yerde denize rahatlıkla girebilirsiniz. Liman’dan orman kampına kadar sahil yolu var. Bu yürüyüş yolu üzerinde yer alan bazı tesisler, kumsala şezlong ve şemsiyelerini koyuyorlar. Genel olarak geçen yaz 10 TL aldılar. Ama bu yaz ne olur bilmiyorum.

Akyaka Plajı

2. Akçapınar köyü plajı: Gökova, dünyada kitesörf sporu için önemli noktalardan biri olmuştur. Denizden karaya doğru rüzgar esmeye başladığında tüm sörfçler bu plaja koşar. Ve bir anda her yer rengarenk zıplayan uçurtmalarla dolar. 3 km’lik sahil olabildiğince düz ve alçaktır. Bu da kitesurfü öğrenebilmek ve tecrübe edinebilmek için güvenli doğa koşullarını sağlayarak eğitimi kolaylaştırmaktadır. Köy, plaja girişte park için ücret alıyor. Aynı şekilde sahilde şezlong varsa bunlar içinde mutlaka ücret alıyorlar. Kitesörf eğitimi için geldiğiniz okula bu konuları danışmanızda yarar var. Yemek, su, tuvalet vb… ihtiyaçlar için sörf okullarının barakalarını kullanıyorsunuz.

Akçapınar köyü plajında kitesörf zamanı

3.Çınar plajı: Akyaka’nın içinden devam eden yoldan Ören yönüne doğru giderken orman kampını geçtikten sonra özel vasıta ile 10 dakika mesafede yer alıyor. Doğası harika. Ağaçlar, deniz ve tabi olmazsa olmaz Azmak deresi, nefeslerinin sonuna kadar burada şölen yapmaya devam eden cıcırböcekleri…

Sıcaktan bayılan bizlere deniz keyfi burada tavsiye edilir. Dere ile gelen tatlı ve soğuk su, Çınar plajına karışınca içilesi şıkırlıkta bir deniz bizlere sunuyor. Deniz küçük çakıllı ve yavaş yavaş derinleşiyor. Şezlong, şemsiye, kafe, tuvalet gibi hizmetler mevcut. Bu hizmetlerin kalitesi elbetteki 5 numara 10 yıldız değil. Plajın arkasında yer alan kafenin sağladığı yemekler fena değil, fiyatlar uygun. (Kahvaltıyı tavsiye ederim) Şezlong ve şemsiye için ücret var tabi ki. Ama kullanmaycaksanız yere havlunuzu yayın, ya da küçük şezlonglarınızı yanınızda götürün ve uygun yere park edin;) Burada derede yüzen ördekler tam çocuklara göre. Biz bol bol ekmek attık onlara. Hatta derenin içine de girdik. Yanınızda isterseniz küçük olta götürün. Kayalıkların üstünde tabi insanların yüzmediği alanda çocuklarla balık tutma şansınız var.

Azmak Deresindeki ördekler

4. Akbük plajı: Çınar plajını geçin ve Ören istikametinde 30 km kadar stabilize yoldan devam edin. Keskin virajların olduğu ama bir o kadar da şahane deniz manzaralarını seyredebileceğiniz yolculuğun sonunda Akbük plajına varıyorsunuz. Kısa mesafe fakat yolun virajlı olması sebebiyle yolculuğunuz 45 dakikayı belki bir saati bulabilir. Çocuklar sıkılabilir ama yolda onların dikkatini deniz ve bitki örtüsüne çevirirseniz bu yolculuk oyun haline getirilebilir. Akbük plajının bir kısmı kumluk diğer tarafı yine küçük çakıl. Deniz harika! Su sıcaklığı diğer plajlara göre daha sıcak. Bükte restoran, tuvalet, şezlong ve şemsiye gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak tesisler var. Bunlarda yıldız aramayın çünkü genel olarak yöre halkının kendi kendilerine yaptıkları salaş yerler. Bu nedenle yemekleri beğenirsiniz veya beğenmezsiniz, zevkinize kalmış. Merak etmeyin asla aç kalmazsınız, ama çam ağaçlarının kokuları arasında, cırcır böceklerinin ve denizin dalga sesiyle bütünleşen bir restoranda artık herşey “yemede yanında yat” oluyor…

 

Akyaka Orman kampından başka bir foto
Akyaka Orman kampı koylarından

 

5. Akyaka orman kampı: Akyaka ve etrafındaki bir çok yer hala koruma altında. Plajın bitiminde başlayan orman kampı bayağı büyük bir alana kurulmuş. Daha önceleri Akyakalı Yücelen Hotel tarafından işletilen yer, geçen sene itibariyle devlet tarafından işletilmeye başlandı. Kampın yürüyüş yolunda kafe, plaj, iskele, tuvalet, restoran, kamp yerleri ve duşluklar mevcut. Fakat yüksek sezonda yani “Temmuz- Ağustos” döneminde  çook kalabalık oluyor. Dolayısıyla temizlik soru işareti, çöpler dağ gibi oluyor. Belediyenin bu dönemde kampa daha çok hizmet vermesi gerekiyor. Bu nedenle çocukla gittiğinizde yanınıza ihtiyaçlarınızı mutlaka alın. Kampın sahil şeridinde merdivenlerden direk denize giriliyor. Kumsal yok ama deniz kum. Yavaş yavaş derinleşen bir kıyı şeridi var. Çok çeşitli noktalardan iskeleler yapılmış. Buralardan herkes denize atlıyor. Yüzmeyi bilen çocuklar için bu çook zevkli!

Doğa:

Akyaka, deniz, orman ve derelerin oluşturduğu bir doğa örtüsüne sahip. Çocuklarla gidildiğinde farklı koylarda denize girmek dışında derede tekne turu yaparak sazlıkların arasındaki dünyayı da onlara tanıtabilirsiniz. Buna bayılıyorlar. Tekneyle pıt pıt pıt derede ilerlerken bir yandan kocaman dere balıklarını, diğer yandan ördek ve kuşları gözlemliyorlar.

Akyaka’nın biraz dışına çıkarak köy hayatını, bölgenin doğal ve kültürel zenginliklerini merak edenler için Akyaka’nın çevresi ve çevre köyler de görülmeye değer. Rehber eşliğinde yapılan doğa turları alabilirsiniz. Bu yürüyerek veya bisiklet ile yapılabiliyor.

Bu bölgede Muğla Valiliği, Muğla Üniversitesi, Türkiye Bisiklet Federasyonu, Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Muğla Bisiklet Topluluğu’nun ortak organizasyonuyla “Gökova Pedallarımın Altında” bisiklet turu düzenleniyor. Yörenin tarihi ve doğal değerleri ile yöredeki orman yangını tehdidine dikkat çekmek amacıyla başlatılan ve her yıl gelişerek süren organizasyonda 400 km.’nin üstünde bir yol katediliyor. Tabi bunun aileler için olanı da var. Çocuklarla yapılabilen bu turun kilometre ve parkur hedefleri farklı.

Çocuklarla, dalgalı olmayan bir günde plajdan kano kiralayıp derede gezi düzenleyebilirsiniz. Ama yine bunu rehber eşliğinde yapmanızı tavsiye ederim, sazlıklar sebebiyle yolunuzu kaybetme ihtimali yüksek.

Sakartepe’den yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Orman kampında karavan ve çadır konaklamaları için yerler mevcut.

 

kanoyla derede istediğiniz yere...
kanoyla derede istediğiniz yere…

 

Tarihi kalıntılar:

Akyaka- Gökova tarih boyunca hep önemli bir kent ve liman olmuş. Bu nedenle her yerde kalıntılar mevcut. Ben daha tarihi yerleri şöyle gezemediğim için size pek tavsiyede bulunamıyorum. Ancak yazın buraları keşfettiğimde mutlaka ayrı bir sayfada sizlerle paylaşacağım.

Bozburun Limanı
Bozburun Limanı

 

Başka neler etmeli?

Akyaka limanından Gökova körfezinin koylarını gezebilmek için tekne turları alın. Bütün gün süren turlar, yukarda bahsettiğim plajlara ayrıca götürüyorlar.

Akyaka’nın kendine has mimarisini geziniz esnasında hemen fark edeceksiniz. Üstelik birde uluslararası platformda ödül almış bu evler. Nail Çakırhan adlı mimari bilgisi olmayan fakat ahşap oymacılığı konusunda çok deneyimli olan yöre insanın evi 1983 yılında “Ağahan Uluslararası Mimarlık Ödülü“nü almıştır. Bu beyin, yöreye kattığı değer aslında doğayla içiçe ve uyumlu evlerin nasıl yapılabileceğinin en güzel örneği. Zaten bu sayede bölgeye turizm ilgisi artmış durumda.

Akyaka’da kaldığınız durumda, buradan farklı plajlara gidebileceğiniz gibi Ege bölgesindeki farklı birçok noktaya, bir  ya da en fazla iki saatlik ulaşım ile varabilirsiniz. Mesela Datça, Sedir adası, Bozburun, Orhaniye- Kız Kumu ya da Dalyan…Yine bu merkezlerdeki tarihi kalıntıları gezip, denize girip, yerel yemeklerinden tadıp Akyaka’ya dönüş yapabilirsiniz.

Tabi bu noktalar ayrı ayrı bir “çocukla gezin” bence. O yüzden gezilerimi tamamladıkça, çocuklu seyahat bilgilerimi de sizinle paylaşmayı arzu ediyorum.

Akyaka mimarisine özel evler

Akyaka için bir annenin gözünden notlar;

Bölgede birçok pansiyon, apart ev ve otel mevcut. Ama mutlaka gitmeden rezervasyon yapın. Yüksek sezonda yer bulamayabilirsiniz. Genel olarak Mayıs ayında ararsanız, oda bulabilirsiniz. Çocukla gidenler için tavsiyem bu yönde fakat ferdi olarak gitmek isteyenler her zaman rahat yer bulabiliyor.

Sit alanı olması nedeniyle her çeşit canlıda koruma altında;) Yazın özellikle günbatımında sivrisinekler saldırıya geçiyorlar! Bu nedenle kendiniz için ve elbette çocuklar için organik sinek savar losyonlardan sürerek gezmekte yarar var.

Akyaka plajı ve orman kampının sahili dışındaki plajlar, küçük çakıllı. Bu nedenle çocuklar için deniz ayakkabısı şart.

Plaj ve sahillerde genel olarak kafe, tuvalet, şezlong, şemsiye ve restoranlar var.

Akyaka merkezindeki limandan teknelerle Azmak deresini gezebilirsiniz. Dere dağdan gelen kaynak suları ile besleniyor bu nedenle su çok soğuk. Bazen tekne, derede belirli bölgede durup girmenize izin veriyor. Yazın o boğucu sıcaklarda bile en fazla 12 derece  olan bir su soğukluğu var. Çocuklara dikkat etmek lazım. Unutmayın bu bölgede su samurları yaşıyor.

Akyaka plajının limana yakın köşesinde Kemal’in yerinde ” Akyaka Waffle House” ta waffle ve dondurma mutlaka yemelisiniz. Abbas’ın waffle’ı kadar güzel ve hafif. Dondurma özellikle çilekli, vanilyalı, limonlu, çikolatalı hepsi harika!!!

Akyaka kamp yürüyüş yolu
Akyaka kamp yürüyüş yolu

 

Geceleri çocuklu aileler için eğlence Akyaka plajı sahilinde yürüyüş, belki bir çay kahve içmek ve tabi waffle house’a uğramak olarak özetleyebilirim. Sahilin üst arka paralelinde bir adet çocuk parkı mevcut. Çocuklar paten, scooter veya kaykayı yürüyüş yolunda ve orman kampının içinde yapabilirler.

Yine akşamları ortaya çıkan pazar tezgahlarında birçok el emeği göz nuru var, hediyelik alabilirsiniz. Yürüyüşünüzü biraz daha ilerletirseniz hemen dere kenarında çay bahçelerini göreceksiniz. Dolunayda dere manzarası harika oluyor. Çocuklarda ördeklerle eğleniyor.

Sualtı fotoğraf makinanız varsa Azmak deresi turunuzda yanınızda bulundurun. Çünkü suyun altında ve üstünde bambaşka bir doğa örtüsü/ manzara var.

Akyaka pazarına mutlaka uğrayın. Birçok doğal yiyecek bulabilirsiniz. Hem evinize de götürebileceğiniz birçok kurutulmuş sebze alabilirsiniz.

Orman kampının içinde sabahları çocuklarla yürüyüş yapın. Mutlaka buradaki merdivenlerden tepeye çıkın ve manzarayı seyredin. Kayalıkların üstünden derin mavi sulara atlayın.

Akyaka Azmak Deresinin doğal örtüsü ve balıklar

 

Akyaka’da sabah, öğle ve akşamları keyfinize ve bütçenize uygun çeşitli restoran ve kafe bulabilirsiniz. Balık için çok alternatif var, dere kenarında “Nadir’in yeri” mesela, sulu yemekler içinse çarşı içindeki yerleri tavsiye ederim. Ayrıca limandan ileriye doğru yürüdüğünüzde teknelerde balık ekmek yapanlar var.

Akyaka plajının kumu ince olduğundan, deniz zamanında çocuklar için vakit geçirici birçok etkinlik düzenlenebilir, kumdan kale yapımı ya da koca bir çukur. Yine deniz hemen derinleşmediği için çocuklar top, deniz raketi gibi oyunları rahatlıkla oynayabilirler.

SUP (Stand Up Paddle) dersleri alabilirsiniz. Bu spor da nedir demeyin? Sörf tahtası üzerinde dengenizi koruyarak elinizdeki paletle denizin üzerinde yürüyorsunuz. Çocuklardan arta kalan süreçte kendinize zaman ayırmak ve farklı birşey denemek istiyorsanız mutlaka deneyin. Tam bir huzur ve dinginlik sağlıyor.

Akyaka sahili ve Akçapınar köyü plajı sürekli esinti alıyor. Bu ne kadar yaz ayları için iyi olsa da çocukları güneş kremiyle çok iyi korumak lazım. Esintiyle beraber güneşten daha çabuk kavruluyorlar. Bu nedenle güneş kremi, şapka, bandana ve deniz sonrası/ öncesi mutlaka tişört giydirmekte yarar var.

kitesörf böyle birşeyler…wooow ;))

Uçurtma sörfü (kitesurf) eğitiminin yapıldığı Akçapınar plajında denize girmek tehlikeli, çocuklara dikkat edin bu konuda. Neden tehlikeli? Evet, su, sığ ve hatta kum. Fakat sörfçüler burada sahile yakın kayıyorlar ve süratleri tabi rüzgar hızında 😉

Sahilin, dereye yakın olan bölümünde denize girilebilecek yer ayrılmış. Fakat denizin içi artık iyice uzamış deniz saçları denen doğal bitki örtüsüyle kaplı. Bu nedenle bebeğinizle veya çocuğunuzla bu sahile giderseniz, mutlaka yanınızda şişme havuz götürün. (Bu arada geçenlerde bir belgesel seyrettim. Özellikle deniz ve denizlerde canlılarla ilgili uzmanlaşmış bir bilim adamı, deniz saçlarının olduğu bölgedeki denizin hala temiz olduğuna işaret ettiğini belirtti. Termik santrale rağmen hala bu bölge temiz kalabiliyor! )

. Akyaka orman kampı, Akbük plajı ve Çınar plajında çadır veya karavanınızla giderseniz kalabilirsiniz. Kamp ortamında, taş evlerde ya da bungalow evlerde kalmak isterseniz, yine orman kampına başvurmanız gerekmektedir. Çocuklar için harika bir ortam, huzur ve özgürlük.

. Termik Santrale rağmen, Akyaka’nın doğası hala ayakta ve temiz. Yöre halkıda Citta Slow şehirler arasına seçilmesi için uğraş vermekte. Ziyaretimiz esnasında bu doğa güzelliklerine lütfen layığıyla davranalım, çocuklarımızı da ona göre bilgilendirelim.

 

dere kaplumbağaları 😉

Ulaşım:

İstanbul
Deniz otobüsü ile Bandırma veya Bursa, Susurluk, Salihli, Nazilli; Muğla üzerinden Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.
Muğla’dan sonra yaklaşık 28 km. sonra Akyaka sapağından sapılıyor.

Ankara
Afyon, Denizli, Muğla üzerinden Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.
Muğla’dan sonra yaklaşık 28 km. sonra Akyaka sapağından sapılıyor.

Otobüs
Muğla’ya geldikten sonra, Akyaka’ya düzenli minibüs seferleri bulunmaktadır.

Havayolu
Dalaman havaalanı  Akyaka’ya 67 km. uzaklıktadır, bu da 1 saatlik mesafe. Buradan yine havayollarının otobüsleri ile Marmaris ve oradan da minibüslerle Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.

 

Azmak Deresi
Azmak Deresi

Sırtını yemyeşil dağlara vermiş eteklerini masmavi sulara yaymış, sessiz, huzurlu ve dingin tatil isteyenlere Akyaka’yı tavsiye ediyorum.

Eh hadiyin bu yazda Akyakayı görün de yaşıyveren gari! 😉

 

Çocukla Gökova- Akyaka’da Neler Yapılır?” yazısında 6 düşünce

  1. Akyaka Kahvaltı diyor ki:

    Öncelikle çok faydalı bir yazı olmuş. Akyaka’da yapılabilecek hemen hemen herşeyi yazmışsınız. Çok bilgilendirici ve yönlendirici bir yazı olmuş. Akyaka’ya gittiğimizde kahvaltı sıkıntısı vardı, yani hem uygun hem de güzel bir yer bulmak zor. Bu yüzden de bu yazınıza ben de Kanatlı Bahçem’i eklemek isterim. Hem mükemmel bir ortam hem de uygun fiyatla güzel kahvaltı seçeneği sunuyorlar. Buradan ulaşabilirsiniz http://www.kanatlibahcem.com/akyaka-kahvalti/

    • berrinkuray diyor ki:

      Çok tşk ederim yazıyı beğenmenize sevindim.
      Siteye hemen bir göz attım, bu yaz mutlaka çocuklarla size uğrayalım.
      Özellikle doğal ürünlerinizi görmek istiyorum 😉
      Teşekkürler bilgilendirme için, iyi yazlar dilerim 🙂

  2. Esra diyor ki:

    Merhaba.Akyaka dan bildiriyorum su an:)))Bizimde hayran oldugumuz yer.Sakinligi huzuru ve koy havasi…Yaziniza nacizane birkac katkida bulunmak istedim.Akyaka sahili harika…Coban koyu maalesef hem cok kirli kucuk ve de pahali…Bugun marmaris tarafinda boncuk koyuna gittik.Koy kapatilip kum kopek baligi uretim merkezi olmus.Maalesef bu baliklar Akbuk koyuna geliyor.Akcapinar a gitmedik henuz.Yarin orayi deneyelim.Sevgilerle…

    • berrinkuray diyor ki:

      Merhaba Esra hanım, haberler için tşk ederim. Akbük koyunda hep küçük köpekbalıkları oluyordu zaten. Ama sahilde girdiğimizde hiç rastlamadık. Neden acaba köpekbalığı üretimine girilmiş? Biz bu sene daha gidemedik oralara. Akayaka ve çevresine dair haberlerinizi ilgiyle bekliyorum, Çocukla Gezin ailesi olarak takipteyiz sizi 😉 sevgilerr.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.