Sedir Adası : Çocukla Gidilecek Yeryüzünde Bir Cennet

Doğaüstü güzellik Sedir Adası.

Denizi, kumu, antik şehri ve tarihi, kokusu, güneşi ve hissettirdikleri ile …
Dünya üzerinde kolay kolay görülemeyecek özelliğe sahip Kedrai (Sedir Adası).

Derlerki, binlerce sene önce Kleopatra ve Antonius bu adada büyük aşk yaşamışlar.
Öyle ki  Antonius, Kleopatra rahat rahat yüzebilsin diye Mısır’dan 60 büyük gemiyle çapları 1 mm den küçük ve her biri aynı büyüklükte olan kumları getirip Kedrai’nin bu cam gibi suyu olan koyuna döktürmüş ;))

kleopatra plaji
Sedir Adası ünlü Kleopatra plajı
dinlenme alani
Plajın güneşlenme alanı

Dünyanın yalnızca iki yerinde olduğu bilinen bu kumlar bir de Kızıldeniz’de görülebilirmiş. Adanın ünlü olmasını sağlayan bu kumun özelliği sadece aynı ebatta olması değil, sodalı suda kendinden çoğalabiliyor, ateşte yanabiliyor ve büyüteçle incelediğinizde hareket ediyor olması 😉

“Yani bunlar canlı mı anneeee”,
“Hımm evet galiba” diye hafif bir ses çıktı benden.
Bu sırada suyun içinde kumların üstünde oturuyoruz hep beraberrrr ;)) Ya acaba çocuklara bir şey olur mu diye düşüne dururken sahildeki hanımlara baktım bir de ne göriiim.
Kleopatra gibi güzel olabilmek için herkes almış kumları cildine sürüyor. Herhalde iyi geliyordur diyerek artık biz de baktık keyfinee :)))

üçlü ada takımından Kedrai dışındaki adanın yanından geçerken gördüğüm antik kalıntılardan
üçlü ada takımından Kedrai dışındaki
adanın yanından geçerken gördüğüm antik kalıntılardan

Çok özel bir ada… Gökova Körfezinde bulunan üçlü bir ada grubunun en büyüğü… Kumun verdiği güzellik suyla birleşince billur gibi bir deniz. Seyretmeye doyamıyorsunuz. Adanın her yeri zeytin ağaçları ve küçük çalılarla kaplı. Kültür turizmine de açılmış olan Kedrai’de antik şehrin kalıntılarını da gezebilirsiniz. Tahtadan yapılmış patikayı takip edip tüm tarihi yerleri görebilirsiniz.
Buralar daha tam olarak restore edilmemiş, biraz atlaya hoplaya geziyorsunuz. Üçlü ada grubunun diğerlerinde de tekne ile gelirken bazı antik surlar, kalıntılar gördüm. Ancak buralara tekneler çıkmıyor.

Kedrai'deki antik tiyatro
Kedrai’deki antik tiyatro

Kedrai Adasında, dokunduğunuz her taşta antik yaşanmışlıklar var… Bir düşünün, tiyatrosunda seyredilen eğlenceleri ve dövüşleri, o gladyatörleri… Antik limanına yaklaşan gemileri, indirilen ipeklileri, baharatları… Agorasında yer alan heykellerin gölgesinde yapılan politik ya da dini tartışmaları, dükkan ve pazarlardaki ticareti… Bir yandan da Ege Denizinin muhteşem manzarası ve dokusu.

Kedrai antik limanı
Kedrai antik limanı
antik sehrin hala ayakta duran kapisi
Antik şehrin bir kapısı

Kleopatra Adası olarak da bilinen bu adaya uğrarsanız tarihini mutlaka gitmeden önce okuyun. Böylece gezerken bazı şeyler daha anlamlı olacaktır. Tabi bir de annenin gözünden Sedir Adası notlarına dikkat etmenizi öneririm ;)))

 

Notlarım

  • Sabah saatlerinde adayı ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Yoksa öğlene doğru turcular adayı doldurup işgal ediyorlar.
  • Kumlar çok önemli ve turizm ile azalmaya başlamış. Bu sebeple terlikle denize giriş yasak. Sadece güvenlik görevlilerinin olduğu yerden girişe izin var. (Kumun üzerinde öööyle sere serpe yatamıyorsunuz :(((  )
  • Denize girebileceğiniz koyda çocuklar rahat yüzebilir. Belirli bir genişlikte deniz sığ. Ayrıca mevsim normallerine göre suyun sıcaklığı da yüksek oluyor, bebişler de rahat yüzebilir 😉
  • Güneş ve deniz birleşince uzun süre suda kalınabiliyor. Çocuklara mutlaka güneş koruyucu  sürün. Ayrıca şapkada takabilirseniz bırakın sudan hiiiç çıkmasınlar.
  • Biz adada yeme-içme anlamında birşey yoktur diye düşündük. O yüzden tedarikli gittik. Adada zeytin ağaçlarının altında piknik masalarını bulunca yayılıp pikniğimizi yaptık. Tavsiye ederim, keyifli…
  • ada kahvesi
    Adanın tek kahvesi “Müze’nin Kahvesi”

    Tabi adada kafe (Müze’nin Kahvesi) olduğunu görüncede sevindim. Zor durumda kalanlara tavsiye ederim, fakat bir magnum dondurma bile 6 TL’ydi.

  • Müze’nin Kahvesinin olduğu sırada duşluk (su buz gibi), üst değiştirme kabinleri ve tuvaletler mevcut. (Hepsi ücretsiz).
  • Bebek bez değiştirme ünitesi yok. Dışarıda uygun bir yerde de yapılabilir.
  • Kumsalın hemen arkasındaki bölümde tahta şezlong ve şemsiyeler var. (Ücretsiz)
  • Yanınıza değerli eşya almamanızı öneririm. Ancak gerektiği durumda Müze’nin Kahvesinde günlüğü 5 TL olan kilitli dolaplar var.
  • Yürüme yolları, tahtadan ve güzel döşenmiş. Pusetle rahat gidilebilir (Hafif puseti tavsiye ederim).
  • Yolun üzerinde tarihi noktaların ismi ve bilgileri var. Gezi bir saatten fazla zaman almıyor, rahat rahat görüp tur teknenize dönebilirsiniz.
  • Adada gezerken kullanacağınız tahta yol
    Adada gezerken kullanacağınız tahta yol

    İş bankası kartı veya müzekart sahipleri adaya bedava giriyorlar, bilginizee.

  • Özel araç ile giderseniz, Sedir Adasına geçiş için köy limanına varmadan yol üzerinde sağda ve solda köy restoranları göreceksiniz. Bunlardan Çınar‘ı tavsiye ederim. (Kahvaltı, gözleme, çorba ve birçok çeşitte yemek hem hesaplı hem de çok lezzetli)
  • Çilek toplamak isterseniz yol üzerinde bir kaç tane bulacaksınız. Tavsiye ederim… Hala o çileğin kokusu burnumda diyebilirim.
  • Tabi bir de fotoğraf makinenizi unutmayın.
ada girisi
Sedir adası giriş noktası

Sedir Adası ziyaret saatleri ve ücretler

Ziyaret saatleri : 10:00- 19:00
Ada giriş ücreti: 15 TL (Yetişkin) (Müzekart veya İş Bankası Maximum kart sahiplerine ücretsiz)

Ören yeri bileti
Ören yeri bileti

Ulaşım

Marmaris ya da Gökova- Akyaka Limanından kalkan günlük tekne turları ile ulaşabilirsiniz.

Böyle bir tur almak istemiyorsanız, özel araç ile Marmaris- Datça karayolu üzerinde Datça istikametinde ilerleyin. Sedir Adası tabelasını görünce sağdan yola girip takip edin. Yolda 5 km ilerledikten sonra Çamlıköyüiskelesinde yer alan teknelerle adaya geçiş yapabilirsiniz. Limanın olduğu yerde geniş bir park alanı var. (Ücretsiz)
Adaya tekne ile geçiş 20 TL’dir. Her saat başı gidiş ve her saat başı dönüş bulunmaktadır. (Tabi adanın açık olduğu saatler dahilinde ;))  )

Çamlı köyündeki limanın otoparkı
Çamlı köyündeki limanın otoparkı

Sedir Adasına giderken amacım, sadece çocukları denize sokmak değildi. Bir miktarda olsa antik çağa ait kalıntıları oldukları gibi bulup tozunu almalarıydı. Bu toprakların ne kadar bereketli olduğunu görmeleriydi.
Bir yandan da akvaryum gibi deniz, kum ve piknik gezimizi eğlenceli kıldı 🙂
Çocukla Sedir Adasını ziyaret etmek bu nedenle çocukla gezilecek yerler listemde hep en yukarılarda olacak!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.