Lavanta Kokulu Geziler

Isparta yollarına düşeli birkaç ay oldu ve lavantalı gezilerimi sizlerle şimdi paylaşabiliyorum. Aslında gülleriyle meşhurdu Isparta. Gül yağı, gül suları, güllü reçeller ve güllerinin kokusu muhteşem olan bu yörede şimdilerde lavanta popüler oldu. Bunu da Kuyucaklı hanımlar başarmış. Lavanta Kokulu Köyün kadınlarına buradan selam olsun, harikasınız.

Lavanta Kokulu Köye bakış

Aslında burada bir seferbirlik olmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Anadolu Efes’in gelecek turizmde kalkınma programıyla köye sağlanan destek ile kupkuru ve bomboş olan bu tarlalar şimdi mor, pembe ve mavi renkli lavantalarla dolu.

Çocuklarla ziyaret etmeyi planlıyorsanız, size önerim blog yazımı okuduktan sonra “Lavanta Kokulu Köy” hesabını instagramdan takip etmeniz. Çünkü köyde düzenlenen festival zamanını, lavantaların çiçeklenme ve hasat zamanını bildiriyorlar.

Lavanta tarlalarının arasında

En güzel gezi dönemi ne zaman derseniz, Temmuz’un birinci ve ikinci haftaları. Çünkü lavantalar Haziran ayında çiçeklenmeye başlıyor. Haziran sonu ve Temmuz başında lavantalar mor renge doğru dönüyor. Daha sonraya kalırsanız, Temmuz sonu gibi mesela, sadece çalıları görebilirsiniz.

Lavanta Festivalinde folklorik kıyafetleriyle hoş canlandırmalar yapılmış

Temmuz’un ilk haftasında burada Lavanta Festivali oluyor. Köyün tepesinde yer alan lavanta tarlaları arasında folklorik aktiviteler, farklı fotoğraf noktaları ile lavantalı dondurma satışları yapılıyor.

Festival zamanında köyün içi ve lavanta tarlaları kalabalık olacağı için trafiğe kapatılıyor. Jandarmanın izin verdiği noktaya kadar aracınızla ulaşabilirsiniz. Hemen köyün aşağısında kullanabileceğiniz büyük bir otopark alanı var.

Kuyucak köyünün ismini gerçekten Lavanta Kokulu Köy olarak değiştirmeli. Her yer lavanta kokuyor buram buram…

Köyün hanımları festival döneminde, lavantalardan yaptıkları pek çok ürünü satıyorlar. Sabunlar, yağlar, lavantalı taçlar, lavanta buketleri, magnetler, lavanta balı. Köyde yine kadınların kurduğu bir kooperatif var.. Lavanta buketi ve lavanta yağı almanızı kesinlikle öneririm. Hele evde sivrisinek gibi probleminiz varsa, lavanta buketini asıverin duvara, yazın rahat rahat oturun. Verandaya asmış olduğum lavanta tacı sayesinde örümcek ve arılar bile bu yaz bizi rahatsız etmedi!

Lavanta festivalinde Kaymakam geleceği için ayrıca törende yapıldı.

Yalnız şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Fransa’nın ünlü lavanta bölgesi olan Provence gibi uçcuz bucaksız lavanta tarlaları burada yok. Fotoğraf çekiminde böyle bir görüntü alabileceğinizi düşünüyorsanız, bulamayacağınızı bilseniz daha iyi olur. Çünkü tarlalar köydeki farklı şahıslara ait olması nedeniyle bütünsel bir birliktelik göstermiyor. Tabi bu da fotoğrafta etkisini gösteriyor. Ama onun dışında köye girdikten sonra her yer lavanta kokuyor, tertemiz mor renkli köy sokakları ile, misafirperver köy halkıyla sohbet şahane…

Lavanta Festivalinde bir Sancho Panchooo :))

Ama durun bir araştırma yaptım! Burdur‘da Lavanta Deresi olarak anılan Akçaköy‘de Türkiye’nin en büyük lavanta tarlaları yer alıyormuş. Fotoğraf manasında burada en etkili sonucu alabilirsiniz. Diğer yandan çocuklarla Kuyucak köyünde Lavanta Festivaline katılmak köy kültürü halini yaşamak açısından dolu bir gezi olacaktır.

Çocuklu ailelere ya da alerjik bünyelere uyarı!!!! Lavanta tarlalarını, arılar da sizin gibi rahatça gezebiliyor 🙂 Arı sokmalarına karşı yanınızda mutlaka amonyaklı ilaçlar bulundurun. Ama alerjik bir bünyeniz varsa hiç gitmenizi önermiyorum. Ha korkmayın! Ben ve fotoğraf grubundaki arkadaşlarım sabah ve öğlen arasında tarlalarda gezdik, oturduk, kalktık, koştuk, dondurma yedik ve maşallah hiçbir şey yaşamadık. Arılar sadece lavantayla ilgileniyor ve agresif değiller. Bu nedenle rahatça gezebilirsiniz, ancak tedbir amaçlı ilacınız çantanızda bulunsun!

Lavanta Kafe, lavantalı görünümüyle gözünüzden kaçmayacak… Çok şeker…

Köyde çay bahçesi, esnaf işi yemek yapan lokantalar ve birde küçük bir bakkal var. Lavanta Kafe köyün en şirini ve çalışanlarıyla en tatlısı… Tabi ki gözlemeleri harika!! Her çeşidini öneririm.

Kuyucak köyü gezisinde nerede konaklama yapılır? Köyün çevresinde galiba bazı yerler var, isterseniz bunları araştırabilirsiniz, ya da Isparta ‘nın merkezinde yer alan hoteller de işinizi görecektir. Isparta şehrine gelmişken, Hükümet Meydanı çevresini turlayabilirsiniz. Tarihi Firdevs Bey Camii ve Bedesteni merkezde yer alıyor. Hatta burada Kebapçı Kadir‘de akşam yemek yiyebilirsiniz.

Festivalde en sevdiğim nokta burası oldu… Bisiklet sevdasıı… her zaman.

Lavanta Kokulu Köyü çocuklarla gezdikten sonra bu bölgede en güzel yapılacak şeylerden biri Sagalassos Antik Kentini görmek ve Salda Gölünde keyifli bir gün geçirmek olabilir. İşte size birkaç günlük kısa bir kültür gezisi rotası! Hemde her mevsim yapabilirsiniz.

Lavanta Festivali ve Lavanta Kokulu Köy ile ilgili yazımı yararlı bulduysanız, sosyal medyada paylaşım yapmayı unutmayın!

Sevgiyle kalın...

Kelebeğin peşindeyim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.