Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

İstanbul kazan biz kepçe serisine devam… Bugün yolumuz Kuzguncuk…

Anadolu yakasının en güzel semti tabi bana göre. Dokusu ve görüntüsü çok değişmeyen, esnafla mahallelinin hala birbirini tanıdığı o samimi  İstanbul semtlerinden. Fethi Paşa Korusunun yeşil tonlarının, İstanbul boğazının motiflerinin insanların yaşantısını etkilediği, zamanın hep o saniyede kaldığı ama akrebin ilerlemeye devam ettiği yaşam noktası.

Kuzguncuk birçok farklı kültürü içinde barındıran bir balıkçı köyüymüş aslında.  Eski ismi Kosinitza olan semtte Ermeniler, Rumlar, Museviler ve Müslümanlar hep beraber yaşarmış. Sinagog, kilise ve camilerin birbirleriyle yan yana olduğu  hatta camiyle kilisenin  aynı bahçe içinde yer aldığını görebilirsiniz.

Eski cumbalı evlerin değiştirilmeden aynı dokuyla tadilat edilerek sıralandığı rengarenk evleriyle bir İstanbul masalından çıkmış gelmiş bu mahalle.

Kuzguncuk’ta ara sokaklara girip gezinmenizi öneririm. Hala dokusuyla yaşamaya devam eden İstanbul’un kareleri etkiliyor.

Kuzguncuk ayrıca dizilerin vazgeçilmezi. Perihan ablalar, Ekmek tekneleri ve daha nice film, kitap ve dizi için set olmuş bir mahalle. Can Yücel, Oktay Rıfat, Nazım Hikmet gibi Türk edebiyatının önemli isimleri de burada yaşamış hatta şiirlerine etkileri olmuştur. Sokaklarında yürürken Ekmek teknesinin çekildiği o meşhur fırını, Perihan ablanın sokağını görebilirsiniz.

Çoluklu çocuklu yada arkadaşlarınızla gezerken Kuzguncuk’ta kendinizi sanki tatildeymiş gibi hissedeceksiniz. Çünkü burada zaman yavaş ilerliyor. Kimsenin bir yere koşturmacası yok. Rengarenk kafeler, bistro, 2.el dükkanları, sergiler ve kitapevlerinin arasında yürürken “Buyrun bir çayımızı için” diyerek dükkanlarına sıcacık bir selamla davet eden teyzeleri görünce korkmayın emii 😜 Oturup semtin hikayelerini dinleyin, sonra bize de anlatın!!

Başka bir sokak, başka bir zaman diliminde. O otomobiller yerine fayton ya da bisiklet olduğunu hayal etsek…

Kuzguncuk’a nasıl gidilir?

Üsküdar sahilinden 10-15 dakikalık bir yürüyüşle veya Üsküdar’dan binebileceğiniz otobüsle Kuzguncuk semtine ulaşabilirsiniz. Metrobüsle Boğaz Köprüsü durağında inip, Üsküdar’a giden toplu taşıma araçlarıyla 2 durak sonra Kuzguncuktasınız. Özel araç kullanıyorsanız, Boğaz köprüsünden Üsküdar yönünde ayrılan yolu takip edin, sağda İsmet Baba’nın yerini gördünüz mü, sola İcadiye caddesine dönüp ve ara sokaklardan bir tanesine park edebilirsiniz. Yalnız, park problemi var gibi görünüyor.

Semtin motiflerinden kilise ve cami aynı bahçede…

Kuzguncuk’ta gezilecek görülecek yerler

İcadiye caddesi, Kuzguncuk semtinin ana caddesi. Zaten minibüs ya da otobüsten indiğinizde bu caddenin başındasınız. İster karşı tarafa geçip deniz kenarındaki Çınaraltı’nda manzara seyredin, ister içerlere doğru yürüyüp Kuzguncuk semtinin o masalsı bozulmamış ama medeni kalmış sokaklarını tepikleyin. Burada gezerken etrafta birçok kafeler, sergiler, cami, sinagog ve kiliseleri görebilirsiniz. Ekmek Teknesi dizisindeki fırın ve kahvehane yine bu cadde üzerinde yan yanalar. Caddenin üzerinden devam etmeye başladığınızda solda bostanlık alanı göreceksiniz. Evet yanlış okumadınız. Semtin sakinleri tarafından bakılan ve korunan bu alanda sebzeler yetiştiriliyor. Hatta içinde çocuklar için küçük bir oyun parkı bile var. Araziyi bu şekilde değerlendirmeleri çok iyi bir fikir, İstanbul’daki diğer semtlere örnek olsun!

İstanbul’da artık böyle bostanlar pek kalmadı. Çocukları alıp gezdirin, öğrensinler. Ama lütfen herkesin bahçesine tarlasına saygılı olmayı ihmal etmeyelim, öğretelim.

Bostanı geçtikten sonra solunuzda Simitçi Tahir sokağı yer alır.  Dantel gibi ince ince işlenmiş tarihi cumbalı evleri sıralı halde göreceksiniz. Bunlardan bir tanesinde eski hat yazılarına ait bir de sergi vardı biz gezerken, ilgilenenler kapıyı çalmayı ihmal etmesin 😉

Üryanizade sokağında rengarenk cumbalı evleri bulabilirsiniz. Burada mutlaka ailecek foto çekin, selfie yapın 😉

Kuzguncuk‘un en güzel köşesi Nail Kitabevini görmeden dönmeyin. Binanın o dantel gibi işlenmiş dış cephesiyle İcadiye yolu üzerinde dikkatinizi hemen çekecektir. İçeriden kitap ve  kahvenizi satın alıp, dışarıdaki masalarda kahvenizi yudumlayacağınız huzurlu bir yer.

Çocukluğumuza damga vuran dizi Perihan ablanın çekimlerinin yapıldığı Perihan abla sokağına uğramayı unutmayın. Hala dizinin o güzel şarkısı kulaklarımdan silinmiyor.

KUSAT’ta (Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu) bir etkinliğe katılabilirsiniz. Bihrat Mavitan Heykel Atölyesi, Mona ve Harmony sanat galerileri semtin sanat kokan köşeleri.

Kitapseverler için tavsiye edebileceğim çok nostaljik bir durak. Nail Kitabevi…

Kuzguncuk’ta Ne Yenir?

Kuzguncuk‘ta oturup vakit geçirebileceğiniz, çay içebileceğiniz veya yemek yiyebileceğiniz bir çok mekan bulunuyor.
Bu mekanların çoğu ana cadde olan İcadiye caddesi üzerinde sıralanıyor.

Sahilin keyfini mutlaka Çınaraltında içeceğiniz çayla ve yanınızda götüreceğiniz kahvaltılıklarla çıkartın. İstanbul’un boğaz semtlerinin olmazlarıdır deniz manzaralı Çınaraltı çay bahçeleri. En çok bu hallerindeyken severim onları. Rahat rahat çayını içersin, tostunu yersin, çekirdeğini çitlersin. İşte Kuzguncuk’tada var bunlardan. N’olur değişmesin! Bakın Emirgan‘a…Nerde onun eski havası, Çınarlar duruyor ama yok o eski yapraklar….

Semtin Çınaraltı çay bahçesi yanındaki parka da servisleri olabiliyor.

İsmini taze taze yaptıkları pitadan alan, kahvaltısının lezzeti ile öğleye doğru zeytinyağlılarının methedildiği “Pita”, Kuzguncuk semtinde önerilen duraklar arasında yer alıyor. Duvarları mahalleli ressam sakinlerin yaptığı resimlerle süslü olan, servislik olarakta semt çocuklarının resimlerini kullanan kafeyi İcadiye caddesi 41 numarada bulabilirsiniz.

Boğaz semtinden balık yenmeden dönülür mü? İki adres veriyorum; Kuzguncuk Balıkçısı, kırmızı kareli örtüleri, canlı çiçekleri ve mis gibi balık menüsüyle çocuklu önereceğim ilk nokta. İcadiye caddesi Perihan abla sokağında yer alıyor. İkinci adresse; İsmet Baba’nın yeri… Herkes bilir…Burası daha çok akşam yemeğine yönelik.

Balıkçıyı çok orijinal bulduğumu söylemeliyim, baksanıza sokak lambası altında aydınlanan bir masa sizi de çekmiyor mu?

Nostaljik dekorasyonu, müzikleri, mevsimine göre değişen çikolata menüsüyle Çikolatacı Aziz Bey, semtin ikonik değerleri arasına girmiş bile. Farklı lezzetlerde spesiyal çikolataları ile kendi damak zevkinize göre oluşturabileceğiniz çayları tatma imkanı veren bir durak. Narlı çikolatayı denemeden dönmeyin.

Birde Masum Mutfak varmış, yaptığım araştırmalara göre. Ben gezerken gözümden kaçtı herhalde. Vejeteryan hatta vegan menüsüyle farklı lezzet arayanlar için diyor herkes. Bir bakın bakalım, beğenirseniz bizimle paylaşmayı unutmayın 😉

ve Masum Mutfak…

Cemil Molla Köşkü, Fethi Paşa Korusu, denizi, rengarenk dantel gibi işlenmiş cumbalı evleri, sakinliği ve huzuruyla sahici İstanbullu olmayı sürdürmeye direnen Kuzguncuk‘ta günübirlik tatile çıkmaya ne dersiniz?

Bir Kuzguncuk Hatırası…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.