Ankara- Çocukla Pratik Gezi Rehberi

Ankara’nın siyah-kırmızı kiremitli evlerinin küçük penceresinden dünyaya meydan okuyan ecdadımızın izini takip etmek için çocuklarla yola çıktık geçen haftalarda.

Eşim ve ben ayrı ayrı zamanlarda iş sebebiyle seneler evvel gidip kalmıştık. Dolayısıyla Ankara’ya ait hatıralar bizde çok.

Hatıralarımızın bol olmasının dışında güzel ülkemizin başkenti olan Ankara’yı çocuklarımıza gezdirmeyi çok istiyorduk ve elbette onlara eskiden nerelerde takılırdık neler yapardık maceralarımızı da anlatmak hoşumuza gidecekti.

Ama tüm bunların ötesinde Kurtuluş Savaşımızın ve cumhuriyet tarihimizi kazanmamızda payı büyük olan o kahraman ecdadımızın nerelerde nasıl kararlar vererek yaşadıklarını, dünyaya nasıl birlik olunabildiğini göstermek için hangi cesur adımları hangi şartlar altında aldıklarını görmek ve bu izleri takip etmek çocuklarımızın da en büyük isteğiydi.

İşte bu fikirlerle seyahatimizi planladık. Gündüz müzeler ve önemli noktalar gezilecek. Akşam yemeklerindeyse eskiyi yaad etmek adına Google mapsten o eski mekanlar bulunup, hala varlarsa gidilerek mazi anılacak 😉

Ece’yle Ege dünden razılar, ama tabi bilmiyorlar, boool bol yürüteceğiz onları 😉 Onlar tabi her çocuk gibi Anıtkabir’i görmek ve mümkünse Ankara Kalesine çıkmak istiyorlardı. İşte böyle başlayan çocuklu Ankara gezimiz ile ilgili tecrübelerimi ve ailecek yapılabilecek seyahate ait önemli pratik bilgileri Bir Günde Çocukla Ankara’da Gezilecek Yerler yazımda bulabilirsiniz.

Anıtkabir’e çıkan o ünlü Arslanlı Yol.

Pratik gezi rehberime bağlanmadan önce Ankara hakkında anne gözüyle genel hassasiyetlerimi iletmek istiyorum;

  1. Ankara’ya bir gezi düzenliyorsanız hafta içinde gitmenizi öneririm. Çünkü hafta sonunda diğer şehirlerden okul otobüsleriyle gelen öğrencilerin yoğunluğuyla çoğu müzeye girişte beklemek zorunda kalabilirsiniz. Eğer haftasonu çocuklarla Ankara’ya gidiyorsanız, önemli yerleri ziyaret edebilmek için sabah erken saatte yola çıkarsanız yine birçok sırayı atlatabilirsiniz 😉
  2. Pazartesi çoğu müze kapalı oluyor, gitmeden önce kontrol edin.
  3. Konaklamayı tercih ettiğiniz otel, eğer şehir yaşantısını görmek istiyorsanız Tunalı Hilmi caddesi civarını tercih edebilirsiniz. Hem böyle merkezi bir yerde kalmak sayesinde çoğu yere taksiyle gidip tekrar otelinize dönersiniz. Aile veya 3 kişiden fazla olarak geziyorsanız, toplu taşımaya verdiğiniz ücretle aşağı yukarı aynı hesaba geliyor. Özel aracınızla Ankara’yı gezmeyi planlıyorsanız kısa mesafeler için trafik yoğunluğuna ve özellikle bazı turistik alanlarda karşınıza çıkacak yol inşaatı ve park zorluğu gibi sebeplerle zaman kaybedebilirsiniz.
  4. Taksi şoförleri sizin yerli turist olduğunuzu anlayınca olabildiğince her konuda yardımcı oluyorlar. Mesela gideceğiniz noktaya doğru yer alan bütün önemli binaları anlatarak arabayı kullanıyorlar. Ankara’da nerede ne yenilir gibi önemli konularda tavsiyede bulunuyorlar. Vardığınız noktadan sonra gezmek istediğiniz yerle ilgili bilgi verip, oraya nasıl varabileceğinizi gayet güzel anlatıyorlar. Teşekkür ediyoruz Ankara taksilerine buradan, harikasınız, noluuur değişmeyin 😉
  5. Ankara’da her yere çocuk pusetiyle rahatça gidebilirsiniz. Ama bazı gezilecek yerlere (kale içi ve kaleye tırmanış gibi) pusetli çıkış sizi zorlayabilir. Tavsiyem, taksiyle buralya en yakın noktaya kadar çıkmanız ve sonrasında hafif bir pusetle çok yorulmadan gezebilirsiniz.
    Kaleye çıktıktan sonraki manzara ve kalenin içindeki burç yolları
  6. Eğer şehir merkezinde kalırsanız tarihi yerleri ziyaretlerinizden sonra etraftaki büyük parklarda çocuklarla yayılmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle yanınızda piknik örtüsü bulundurun, çocuklar koşarak yorgunluklarını atarken sizde çimlere uzanıp dinlenebilirsiniz.
  7. Yanınızda yaz ve bahar ayları için güneş kremi, şapka ve rahat ayakkabılar bulundurun. Kaleye çıkıp inerken çocuklar terlikle zorlanabilir.
  8. Kış mevsiminde zaten çok soğuk olan Ankara’da çocukları kar kıyafeti  ile gezdirebilirsiniz.
  9. Bizce çocuklu Ankara gezisi için en güzel mevsimler ilk ve son baharlar.
  10. İstanbul- Ankara arası özel araçla 4 saat 30 dakika kadar sürüyor. Tabi yol üzerinde duraklama yaparsanız o kadar artacaktır. Biz Berceste adı verilen dinlenme tesislerini kullandık. Temiz, hızlı ve güzel yemek servisi yapılan bir nokta.
  11. Özel vasıtanızla Ankara içinde trafikte giderken güzergahların üzerinde 82- 92 gibi numaraları görürseniz, hızınızı bu sayılara göre ayarlamanızı tavsiye ederim. Sadece Ankara’lıların bildiği, etrafta hız sınırı ile ilgili herhangi bir uyarı levhası bulamayacağınız ve konuyla ilgili haberi olmayan biz yerli turistlerin hız sınırını ihlal edip 400-500 tl civarı ceza alabileceğiniz alanda bulunuyorsunuz demektir.
    Ankara kalesinin önündeki mahalle hala eski küçük evlerle dolu. Bir bölümü restore edilse bile hala ayakta kalmayı başaran bu eskicileri görebilirsiniz.

     

    Çocukla Ankara gezisinde nerede yiyelim diyorsanız bakınız
    
    

     

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.