Uludağ

Çocukla Gezi – Sömestr’de Uludağ

Zamanlardan kar mevsimi…

Sömestrde program yapma zamanı…

Evde arkadaşlarla çocuk partileri, şehir tatili, etkinlikler, akraba ziyaretleri, müze ziyaretleri, kayak kampı,kardan adam yapmacalar, avrupa şehri gezileri ya da ülkemizin şirin beldelerine ziyaretlerr.

Çocuklu bebekli sömestr tatilinde neler yapsak, nerelere gitsek ve nasıl yapsak diyenler varsa İstanbul’da çocuklarla yapabileceğiniz etkinlikler yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Kar tatili, çocuklarla kayak veya kızak yapmak isteyenler içinse anne gözüyle derlediğim Uludağ gezisi notlarımı bu yazımda paylaşıyorum.

Uludağ neresi?

Bursa ilimizin en önemli kar turizmi cenneti. Beyaz bir örtüyle kaplı çam ağaçlarının ardında gördüğünüz sisli ve karlı tepelerin olduğu bir beldemizdir. Özellikle okulların ara yıl tatili vermesiyle gençlik festivallerinin yapıldığı kayak pistlerinin olduğu bu Uludağ’da çocuklu bebekli gezilerimizde nasıl hareket etmeli, neler yapmalı diyenler düşünenler var mı?

Uludağ’da neler yapabiliriz? 

Uludağ bir milli parktır ve koruma altındadır. Ülkemizin cennet köşelerinden biri olan bu parkımızda kayak ya da kızak kayabilirsiniz. Bunlar için yeterli zamanınız olmasa da tepeleri görmek, temiz hava almak ve kartopu oynamak isterseniz piknik yapmak için dağa çıkabilirsiniz ;)) Evet, Uludağ yazında kışında güzel piknik yapılabilecek mesire yerleri ile dolu. Mangal keyfi yapabileceğiniz piknik masaları milli parka girişten itibaren arabayla 15 dakika uzaklıkta.

Kayak ve kızak keyfi yapmak isteyenlerse 30 dakikalık mesafede olan oteller bölgesine doğruu gidebilir. Yolda manzaralar harika…Özel vasıtanızla gidiyorsanız yol boyunca sizi yönlendiren tabelaları takip edebilirsiniz.

Uludağ’da nelere dikkat etmeliyiz?

1. veya 2. bölgeye özel vasıtanızla gitmek isterseniz mutlaka kar lastiğiniz olmalı. Zaten milli parka girişte bunun kontrolü yapılıyor. Yollar gayet temiz rahatlıkla çıkabilirsiniz. Ama bazı noktalarda virajlar keskin dikkatli kullanmakta fayda var.

Uludağ’da oteller 2 ayrı bölgede yerleşmişler. 1. bölge otellerin, faaliyetlerin ve sosyal ortamların ve birçok pistin yer aldığı alan. 2. bölgede ise daha az otel var ama yine farklı zorlukların olduğu pistlerde burada yer alıyor olması sebebiyle kar pistlerinde fazla yoğunluk görülmüyor.

1. bölge otelleri genel olarak tam pansiyon çalışıyor. Dışarıdan oda tutmak istediğinizde çok pahalı bir tatil programı olurken, bazı tur firmalarıyla anlaşarak giderseniz daha avantajlı fiyatlarla konaklayabilirsiniz.

Okulumuzun kayak kampı sebebiyle ailecek katılmış olduğu Uludağ turunda Grand Yazıcı Otelde kaldık. Bazen minik çocuklarımız kayak yapmayı öğrenmek istese de vazgeçme olasılıkları hep olabiliyor. Bu nedenle minikleri çocuk klübüne faaliyete vermek isteyebilirsiniz, fakat böyle bir etkinlik olsa da bu avantajı ben ve benim gibi birkaç veli göremedi. Bu nedenle gitmeden önce tur operatörünüz veya  otelin sorumlusuyla ayrıca görüşmenizi tavsiye ederim. Böyle bir klüp çalıştırılıyor olsaydı, annelerde rahatlıkla kayak yapabileceklerdi.

Otellerin sabah, öğle ve akşam büfelerini kaçırmayın. Çünkü oda servisinde bir ıhlamur çayı  7,5 tl ya da portakal suyu 18 tl’ye içilebiliyor. Hamburgerin fiyatına burada artık değinmeyeceğim.

Uludağ’da çocukların yapacağı öncelikli etkinlikler; Kayak kaymayı öğrenmek, kızak kaymak, kartopu oynamak ve kardan adam çalışmaları yapmaktır. Tabi zamanın bir bölümü otelde geçirileceği için şömine karşısında arkadaşlarla siz sohbet veya çeşitli sportif faaliyetlerle (tavla, mangala, uno, tabu..) eğlenirken, çocuklarda sıkılmasınlar diye mutlaka yanınıza kutu oyunu almanızı tavsiye ederim.

Uludağ'da kayak ve snowboard eğitim alınan pist
Uludağ’da kayak ve snowboard eğitim alınan pist

Uludağ’da birden fazla kayak pisti yer alıyor. 1. ve 2. bölgelerin ayrı pistleri olduğu gibi her bölgede birden fazla kayak pisti var. Eğitime başlayanlar Cennet olarak adlandırılan Kafe Beceren’in yanında görülen alanda ilk tecrübelerini kazanıyorlar. Bu piste yakın 3 ayrı dükkandan kayak kıyafet ve araçlarını tedarik edebilirsiniz. Buralardan çocuklar veya kendiniz için baştan aşağı tüm eşyalarınızı bulabilirsiniz. Genel olarak günlük kıyafetlerin kirası 50 TL’den başlıyor.

Öğretmenlerden ders alırsanız 1,5 saatlik bir çalışma 150 TL civarında. Ama paket ve birkaç kişi birleşerek ayarlarsanız bu fiyat ders başına 100 TL’ye düşüyor.

İşi öğrendikten sonra tepeye çıkabilmek için ski-pass almak lazım. Bu da günlük, 2 günlük ve tek seferlik olarak fiyatları değişiyor. (Günlük ski-pass 40 TL)

Uludağ’da nasıl giyinilmeli?

Çocuklar için tatile gitmeden kayak montu, pantolonu, eldiven, polar hırka, kar maskesi, kayak için çorap ve termal içlik almanız mutlaka gerekiyor. Ama kask ve gözlüğü daha önce bahsettiğim dükkanlardan da kiralayabilirsiniz. Hem siz hemde çocuk için çantanızda olması gerekenler güneş kremi, dudak koruyucular ve cildin kurumasını önleyici yoğun kremler.

Kayak tatili için bavul nasıl hazırlanır diyorsanız ilgili yazımı okuyunuzzz

Otellerde nasıl giyinilmeli? Otelin içi çok sıcak olabiliyor. Bu nedenle uzun kollu tişört üzerine hafif bir hırka ya da polar, pantalon veya tayt, spor ayakkabısı yeterli olacaktır. (Yetişkinler içinde aynısını tavsiye ederim)

Uludağ'dan bazı kareler
Uludağ’dan bazı kareler

Çocuklarınız kayak eğitimi alırken, sizde pistin etrafında yer alan kafelerde kahvenizi yudumlayarak takipte kalabilirsiniz 😉

Uludağ, jandarma tarafından kontrol altında olan bir bölge. Bu nedenle pistler saat 17’ye kadar açık. Sonrasında kızak kaymak için birkaç saat izin veriliyor. Yine pistlere yakın dükkanlardan Kızakları günlüğü 20 TL’den kiralayıp çocuklarla eğlenebilirsiniz.

Sisli ve kar fırtınası olmayan bir günde teleferikle tepeye çıkın. (Çıkış 10 TL kişibaşı) Manzara eşsiz ve buna değer. Yalnız etrafı açık bir bankın üzerinde çıktığınız için bebeğinizle tepeye gitmek isterseniz dikkatli davranmak gerekecektir, çünkü düşme riski olabilir. Bu nedenle tavsiye etmiyorum.

Eğer dağda kalmak istemiyorsanız Bursa- Çekirge bölgesindeki bir otelde konaklayıp, yine şehirden dağa teleferikle çıkabilirsiniz. Günlük tarife için bakınız. Teleferikten indikten sonra sizi dolmuşlar 1. bölgeye çıkarıyorlar.

Uludağ kayak tatiliniz kaç gün olmalı? (Evet Uludağ’a gitmeden önce bu sorunun cevabını merak etmiştim.) Tecrübelerime dayanarak en az üç gece konaklama yapmanız yeterli olacaktır. Çünkü varış, otele yerleşme, öğretmen ile anlaşma ve ilk gün yorgunluğunu atmak birinci gününüzde sizi bayağı oyalayacaktır. İkinci ve üçüncü günlerde siz ve çocuklar eğitiminizi tamamlayıp, 5-6 tur kendi başınıza kayabilirsiniz.

Şehir havasından sonra dağ çocuklar için harika bir enerji depolama yeri olduğunu göreceksiniz. Yalnız kaymayı öğrenirken sürekli soğukta bekleyeceği için çocuklar ilk gün bayağı yorgun oluyorlar hatta ağrıları bile olabiliyor. Bu nedenle doktorunuzun izin vereceği bir ağrı kesiciyi mutlaka yanınızda bulundurun.

Kayak sporu ülkemizde yeni gelişmeye başlayan ve özellikle gençlerin daha çok rağbet ettiği bir spor. Çocukların, imkan dahilinde, 6-7 yaşlarında başlamalarını tavsiye ederim. Çünkü bu yaşlarda refleksler tam oturmadığı için korkusuzca kendi dengelerini bulup kayabilecekler. Bebekle gittiğiniz takdirde yapabileceğiniz onunla güzel bir kar topu oynamak olacaktır. Eğer tercih ederseniz 5 yaşından itibaren kayak hocaları çocuklarla eğitime başlayabiliyor.

Herkese iyi tatiller dilerim 😉

Uludağ’da kayak pisti çevresindeki kafe, dükkanlar ve oteller

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.