Uçurtma

Dünyanın Uçurtması Burada!

Sömestr tatilimizde Üsküdar’da bulunan Uçurtma Müzesini ziyaret ettik 🙂

1980 yılından itibaren Mehmet Naci Aköz‘ün çeşitli ülkelerden topladığı objelerle oluşan sergi 2005 yılında Türkiye’nin ilk ve tek uçurtma müzesi olarak kendisi tarafından kurulmuştur.

Mehmet Naci Aköz, uçurtma yapımına 1980 yılında başlamış. İşte o zamanlardan itibaren ülkemizin bu alanda ilerlemesine de katkı sağlamış ve çoğu ilklere imza atmış. Mesela uçurtma festivallerini projelendirmiş ve uygulamış, Uçurtmacılar Derneğini kurmuş, Türkiye’nin Avrupa Sportif Uçurtmacılık Federasyonuna üye olmasını sağlamış, birçok uluslararası uçurtma festivallerine katılımda milli direktörlük yapmış ve hatta Türkiye’de ilk kez, okullarda uçurtma dersi verilmesi kararını aldırmıştır.

Çocukla Gezin olarak sömestrde dünyanın çeşitli iklimlerinden özveri ile toplanmış uçurtma, uçurtma malzemesi ve yayınlarıyla 2000 parçayı aşkın rengarenk bir koleksiyonu rehber eşliğinde gezdik gördük.

Önceden rezervasyon yaparak katıldığımız “Kendi Uçurtmanı Kendin Yap atölyesinde, çocuklar, beğendikleri malzemelerle uçurtmalarını yaptılar. Yarım saat süren bu aşamada öğretmenlerde büyük ve/ veya küçük çocuklara ( 3+ yaştan itibaren) uçurtma yapımı uygulamasında eşlik ettiler.

Daha sonra atölyedeki çocuklara müze gezdirildi. Rehber eşliğinde güzel ve eğlenceli bir anlatımla ve tabi ki farklı yaş gruplarına ayrı ayrı hitap ederek uçurtma hakkında çocuklara güzel bilgiler ve hikayeler anlatıldı.

Müzedeki ahtapot ve ejderha uçurtmalarının nasıl tasarlandığı ve uçurulduğu hakkında tiyatral gösterimlerde yapıldı. Ayrıca koleksiyonda yer alan ülke uçurtmalarına ayrı ayrı değinildi.

2008 yılında Hürriyet Cumartesi Gazetesi tarafından “Türkiye’nin En İyi 10 Kişisel Müzesi” değerlendirmesinde 6.olarak seçilen koleksiyon çocuklu bebekli gezilerinizde değerlendirmeniz gerekecek noktalardan birisi.

Müzede asılı olan Hindistan menşeli taş işlemeli uçurtma.
Müzede asılı olan Hindistan menşeli taş işlemeli uçurtma.

 

Rengarenk uçurtma dünyası sizi ve çocukları cezbediyor. Mesela Hintli uçurtmalar benim ve kızım Ece’nin çok hoşuna gitti. Üstlerinde yer alan resimli hikayeler, desenler ve taşlarla bezenmiş olması gözümüzü kamaştırdı. Oğlum Ege ise ejderhanın yapımına ve onun uçurulma tekniğiyle çok ilgiliydi, ne de olsa Çin sevdalısı 😉

Mehmet Naci Bey‘le tanıtım sonrasında söyleşi yaptık. Bize çocukluğundan beri tutkunu olduğu uçurtma hikayesinden bahsetti. Uçurtma peşinde gördüğü ülkeleri ve ilginç uçurtma hikayelerine değindi. Ülkemizde her sene yapılan festivallerden ve yurt dışındakiler hakkında bilgiler verdi. Müzede, anaokul, ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkinler için farklı bilgiler ve programlar uyguladıklarını anlatan Mehmet Naci Bey, uçurtma projesiyle gelen okul öğrencilerine yapım aşamasında özel olarak destek verdiğini söyledi. Sosyal sorumluluk bilinciyle topluma sağladığı bu yarardan ötürü kendisine Çocukla Gezin olarak bizde çook teşekkür ederiz.

 

Uçurtma Müzesinden bazı fotolar
Çocuklar deniz kızı uçurtmasını açtılar – Çocukla Gezin ve Mehmet Naci Bey uçurtma hakkında konuştu

 

Müze ve atölye hakkında notlarım;

1. Müzeyi ziyaret etmek ücretsiz. Heyoooo 😉

2. Haftaiçi ve cumartesi günleri açık olan müzenin mesai saatleri: 09.00- 17.00

3. Atölyede uçurtma yapmak isterseniz 13 TL ücret alınıyor. (Ücret sadece uçurtmanın masrafı)

4.Kendi Uçurtmanı Kendin Yap” için önceden rezervasyon gerekiyor.

Bir günde 4 seans çalışma yapılıyor.

10.00- 11.30- 13.00- 14.30 saatlerinden birinde randevu alarak büyük küçük herkes uçurtmasını tasarlayabiliyor.

*Telefon bilgileri:

Tel: 0216 553 2337

0216 391 8681

Cep tel: 06532 616 1466

 

Ahtapot uçurtma- uçurtma atölyesi- başka uçurtmalar- Mehmet Naci Bey ve uçurtma atölyesinden
Ahtapot uçurtma- uçurtma atölyesi- başka uçurtmalar- Mehmet Naci Bey ve uçurtma atölyesinden

 

5. Özel vasıtayla giderseniz mahalle arasına park etmek zor. Yakınındaki küçük otoparklara bırakabilirsiniz. Müzeye, Üsküdar Evlendirme Dairesinin yanındaki sokağı düz takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.

6. Toplu taşıma olarak deniz veya metro bağlantısı ile Üsküdar’a geldikten sonra yine Üsküdar Evlendirme Dairesinin yanından devam eden sokaktan tabelaları takip ederek 15 dakikalık yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

7. Müze sadece ziyaret ve atölye amaçlı kurulmuş. Çocuklar için gerekirse yakında olan bakkal veya küçük restoranlarda yiyecek/ içecek bulabilirsiniz. (Tabi müzede bunları yemek uygun değil). Tuvalet mevcut.

8. Yetişkin veya çocuklar için, ya da farklı bir uçurtmanız varsa ve bunun uçurulması için eğitim almak isterseniz müzeyi arayabilirsiniz. İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından yetiştirilen uzmanlar gözetiminde teknik eğitim veriliyor.

9. Eğer çocuğunuzu uçurtma atölyesine götürme zamanınız veya imkanınız yoksa, Uçurtma Dünyası biz ebeveynleride düşünmüş 😉 Hemen Uzman tv ve Nasıl tv‘yi açıp Mehmet Naci Aköz‘ün videolarına bakıyoruz. Bu videolardan yararlanıp çocuklarımıza evde atölye bizde hazırlayabilirizzz ;)) Sonrada bool rüzgarlı, elektrikli tellerinin ve ağaçların olmadığı geniş alanlara uçurmaya gidebilirizzz.

10. Adres: Aziz Mahmut Hüdai mahallesi

Uncular caddesi Bakıcı Sokak

No:12 Üsküdar/ İstanbul

Uçurtma Müzesinde çocuklar uçurtmayla buluştular

Artık Çocukla Gezin ailesi olarak bizimde bir uçurtma hikayemiz var.

Festival ve önümüzdeki dönemde müzeye Kamboçya’dan ve başka bir çok ülkeden gelecek uçurtmaları görmek içinde sabırsızlanıyoruz.

Haydi rüzgarımız bol olsun, gökyüzümüzü rengarenk uçurtmalar şenlendirsin…

bakalım hangimizin ki en yükseğe ulaşacak 😉

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.