Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Fatih semti Sultanahmet meydanında bulunan İbrahim Paşa Sarayı, Türk ve İslam sanatı eserlerine ev sahipliği yapan ilk Türk müzesidir.

16. Yüzyıldan günümüze ulaşan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri İbrahim Paşa’ya ait olan tek sadrazam sarayında Evkaf-ı İslamiye adıyla 27 Nisan 1914 yılında açılmış. Daha sonra müze kuruluşunun 100. yılında çağdaş müzecilik kriterlerine uygun olarak hazırlanmış teşhiri ve aslına uygun şekilde restore edilmiş binası ile tekrar 19 Aralık 2014 yılında ziyaretçilerine kavuşmuş.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi İlk Kurucularının 1914 teki açılışta çekilen fotoğrafları sizi müzenin kapısında karşılar.

Genel olarak müze 11 ayrı bölümden oluşuyor. Bunlar; Müze Kurucuları, Samarra, Rakka, Şam Evrakı, Mukaddes Emanetler, Sakal-ı Şerif Odası, Anadolu Selçuklu Odası, Divanhane, Şahniş, Çınar ağacı ve Hipodrom Kalıntıları Salonu’dur.

İslam dünyasının farklı köşelerinden gelmiş nadir sanat eserleri olan el yazmaları, cam eşyalar, taş ve pişmiş toprak eserler, metal ve seramik objeleri bu bölümlerde bulabilirsiniz. Anadolu Selçukluları bölümünde dünyanın en zengin XIII-XX. yüzyıl arasında yapılan el işi Türk halıları koleksiyonu ve en gözde parçalar olan XIII. yüzyıl Selçuklu halılarını inceleyebilirsiniz. Samarra, Rakka ve Şam Evrakı odalarında Erken İslam Dönemi olarak adlandırılan Abbasi ve Emevilere ait eser ve evraklar bulunuyor.

Sergiden bazı bölümler

Müzenin bahçesinde göreceğiniz Çınar ağacı ise yapılan tespitlere göre 200 yaşındaymış. İbrahim Paşa Sarayının restorasyonu esnasında daha iyi yaşayabilmesi için rehabilite edilen ağaç, Osmanlı minyatür eserlerinde saraydaki törenlerin gösteriminde kullanıldığını görebilirsiniz. Yalnız İbrahim Paşa Sarayın inşa edildiğinde ekilen çınarın aynısı değil, ikincisi olduğu ifade edilmektedir.

İbrahim Paşa Sarayı avlusunda yer alan tarihi çınar.

Bir padişaha yapılmayıp ayakta kalan nadide yapılardan olan bu saray günümüzde müzede sergilenen eserler kadar çok dikkat çekiyor. Sarayın tören salonunda koleksiyonun birçok temel parçası sergilenmektedir ve salonun gravür ve işlemeleri de görülmeye değer. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, araştırmalara kaynak oluşturması açısından da önemli bir müze olan sarayın avlusundan bakınca Sultanahmet Camii’ni doya doya seyredebilirsiniz.

Türk İslam Eserleri müzesinde yer alan Selçuklulara ait bu çini pano insanı büyülüyor

Şehrin bu önemli müzesini  Çocuklarla İstanbul’da gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririm.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ziyaret Bilgileri

  • Adres: At Meydanı Sok. No:46 İbrahim Paşa Sarayı Sultanahmet İstanbul
  • Ulaşım: Müze, Sultan Ahmet Meydanı bölgesindedir. Eminönü’nden tramvayla buraya ulaşabilirsiniz.
  • Ziyaret Gün ve Saatleri: Müze her gün ziyaret edilebilir.  Yıl boyunca; 31 Ekim- 14 Nisan arası 09:00 – 17:00, 30 Ekim- 15 Nisan dönemindeyse 09:00 – 19:00 arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücretleri: Giriş ücreti 25 Lira’dır. Müzekart + ile yıl boyunca sınırsız girebilirsiniz. Ayrıca İşbankası Maximum kart sahiplerine giriş ücretsiz.
  • Web sitesi: http://www.tiem.gov.tr/
  • Notlar: Giriş ücretleri ve ziyaret saatleri dönemsel olarak değişebilir. Güncel bilgiler için lütfen internet sitesini kontrol edin.
  • Bebekli gezginler için notlar: Sarayın içinde yer alan merdivenler sebebiyle pusetli anneler için müzeyi gezmek zor olabilir. Yalnız yanınızda yardımcı olacak kişiler varsa daha kolay olacaktır. Müzeyi gezi en fazla 1 saatte biteceği için çocuklarla geziniz kolay olacaktır. Eğer vaktiniz varsa buradan sonra aşağıda önerdiğim yerlerden bazılarını da ziyaret etmenizi öneririm.
İbrahim Paşa Sarayı mimarisiyle huzur dolu

İbrahim Paşa Sarayı Türk ve İslam Eserleri Müzesini ziyaret ettikten sonra çevrede görülebilecek pek çok eser, saray ve müze yer alıyor. Müzeye yakın olan İstanbul arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı ve çocukların seveceği tarihi Gülhane Parkıyla ilgili yazılarımı okumanızı öneririm.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Gülhane Parkı

Topkapı Sarayı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.