Şirince – Çocuklu Gezi Rehberi

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı şirin bir mahalle olan Şirince, Kuşadasına yarım saat, Efes harabelerine ise 20 dakika uzaklıkta.

Saklı bir köy olan Şirince’nin eski sakinleri Rumlarmış. 1923 yıllarında yapılan mübadeleyle Rumların yerine Makedonyalı Türkler yerleştirilmiş bu bölgeye. Bu sayede köyün büyüleyen mimarisi şekillenmiş.

Köyün eski ismi Kırkınca’ymış. Rumlar söylerken Kirkince diye telaffuz ediyorlarmış. Bu daha sonra Çirkince’ye dönmüş. Tabi böylesi güzel bir köye çirkin demek yakışmadığı için adı Şirince olarak değiştirilmiş.

Doğası, havası, köyün içinden geçen deresi, tarihi, köylü hanımların elişleri kokulu sabunları ve benim en çok büyülendiğim eski Osmanlı tarzı mimarisiyle inşa edilmiş konakları oldu. Günbatımında o konakların büyüleyen görüntüsü unutmayacağınız bir manzara.

Şirince köyünde çocuklarla neler yapılır?

  1. Köy meydanı ve pazarı çok hareketli. Çeşit çeşit doğal gıda, rengarenk elişleri, baharatlar, kokulu sabunlar, tahtadan oyuncaklar mevcut.
  2. Köyün içi aslında bir saatte gezilebilir. Eski taş yollar sebebiyle pusetle gezmek çok zor, kesinlikle önermiyorum.
  3. Gündüz yerli turist akınına uğraması, trafik yoğunluğu ve kalabalık nedeniyle çocuklarla yürümek biraz zorlayabiliyor.
  4. Zamanınız uygunsa köyde var olan butik otellerde bir gece konaklayın. Böylece kalabalık gittikten sonra ve sabah erken saatlerde köyün o mistik havasını çocuklarla daha güzel yaşarsınız.
    Şirince köyünde pazar. Ara mahallelerde köylülerden alabileceğiniz doğal gıdalar var.
  5. Köyün içerisinde yer alan Şirince Kilisesi ve girişte yer alan eski okul binasını (Taş Mektep adıyla biliniyor) gezebilirsiniz. Kilise köyün mahallerinde yürüyüş yaparken önünüze çıkacaktır, içinde yer alan kafede soluklanabilirsiniz. Taş Mektep içinde hizmet veren Artemis Restoranda yöresel yemeklerden arapsaçı ve şevketi bostanı, mürver şurubunu denemenizi tavsiye ederim.
  6. Ayrıca köylü hanımların ege otlarından yaptığı gözlemeleri de elinize alarak köy evlerinin arasında gezebilirsiniz.
  7. Yazın çocuklarla gezerken yanınıza güneş kremi, sineksavar sprey, şapka ve rahat bir yürüyüş ayakkabısı almanızı öneririm.
  8. Zeytin, zeytinyağı, kokulu sabun, dünyaca ünlü meyve şarapları, incir, dantelleri hediyelik olarak alabilirsiniz.
  9. Şirince ismi gibi bir köy aslında. Çocuklarla sabah bir köy kahvaltısı alıp sonrasında mahallelerin arasında gezip nostaljik zamanlar yaşayabilirsiniz. Buradan da Efes Antik Kentine uğrayabilirsiniz.
  10. Özel aracınızla giderseniz yollar virajlı aman dikkatli olun. Otopark için belediyenin ücretlendirdiği yerlere park edebilirsiniz. Yoğun günlerde buralarda da yer kalmıyor aklınızda olsun.
    Şirince’de yer alan St. John Kilisesi ve içindeki avluda yer alan havuz
  11. Selçuk otogarından Şirince’ye minibüs kalkıyor. Şirince’den dönüş için son minibüs saat 20.00’da kalkıyor. Ama siz yine de dönüş için teyit edin 😉
  12. Şirince’de büyük otel yok. Butik oteller ile pansiyonlar yer alıyor. En beğendiklerim eski konaklardan otele çevrilmiş olanlardı. Bunların dışında Kuşadası ya da İzmir’de de kalıp günübirlik ziyaret edebilirsiniz.

 

Eski Osmanlı mimarisini görebildiğimiz ve bu değerlerin korunduğu sayılı köylerden Şirince. Beyaz boyalı ve cumbalı evler birbirinin manzarasını bölmeden sıralanıp, gün batımında harika bir manzara oluşturuyor.

Dev metropollerde yaşayan bizlerin iki üç günlüğüne gidip huzuru ve doğayı kucaklayabileceği, ailelerin çocuklarıyla köy hayatını tadabileceği ismi gibi şirin bir köy Şirince.

 

Şirince köyünde bir mahalle ve sakinleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.