Seyit Onbaşı Ve Mecidiye Tabyası

Çanakkale Savaşları, Türk Milletinin en güçlü devletlere karşı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal’in önderliğinde insanüstü direnmesi ile kazanılan bir savunma destanıdır.

Öyle destanlar yaşanmıştır ki her biri farklı farklı bizleri düşündürür. Ama bir tanesi hepsinin yanında başlı başına imanın ne kadarda güçlü olduğunu gösteren apaçık delildir, Seyit Onbaşının kahramanlığı unutulmayacak bir mucizedir.

Kilitbahir Kalesi önünde yer alan Namazgah Tabyasının denizden görünümü… Bu mimari şekli ile denizden bakanlar için kum tepeciklerini andırıyor

Çanakkale Gelibolu Yarımadasında yer alan Kilitbahir Kalesini geçtikten sonra boğazda sırasıyla Namazgah Tabyası, Hamidiye Tabyası ve sonra yüksekçe bir noktada inşa edilmiş olan Rumeli Mecidiye Tabyası savunma noktaları olarak mevzilendirilmiştir. Çanakkale Boğazının en kilit noktalarında yer alan tabyalara denizden baktığınızda kum tepeciklerini andırırlar. Doğal bir görüntü vermeleri sebebiyle de Tabya olarak adlandırılmışlar.

Balkan Harbine katılan ve Yüzbaşı rütbesinde olan Mehmet Hilmi Bey Rumeli Mecidiye Tabyasına komutan olarak atanır. Askerleri her daim savaş için hazır tutan ve buna uygun talim yaptıran Hilmi Bey 18 Mart 1915 sabahında askerlerine şöyle seslenmiş:
“Şehit ve yaralıların yerine geçecekler atanmıştır. Ben ölürsem üzerime basıp geçin. Yaralanırsam önem vermeyin, ben de size öyle yapacağım. Bu savaşta hiçbir ödül beklemeyin. Bunu vaat etmem ve edemem”

Koca Seyit’in savaş esnasında 240 kiloluk topu kaldırıp ateşlediği anı temsilen hazırlanmış bu sahne herşeyi apaçık gösteriyor. Burada görmüş olduğunuz savaşta kullanılan Krupp marka uzun namluludur.

O sabah düşman gemileri Çanakkale Boğazındaki her noktayı bombalamış. Özellikle tabyaların yerleri belli olmaması için Türk tarafından bir kurşun dahi atılmamış. Türk ordusunu geriye püskürttüğünü sanan düşman gemileri yaklaşınca en kritik noktada bulunan Rumeli Mecidiye Tabyasından düşmana karşı bombalama başlatılır. Yüzbaşı Hilmi Bey “Bouvet” adlı gemiyi batırır. Bunun arkasından düşman bombardımanı artar ve artık denizin üstü görünmez.

Koca Seyit belki savaşta atılan mermiler yüzünden bu manzarayı göremiyordu, ama fedakarlığı sayesinde bizler yaşayabiliyoruz

Koca Seyitin topçu eri olarak görev aldığı Rumeli Mecidiye Tabyasında yer alan topun vinç mekanizması gelen bombaların sarsıntısıyla bozulur. Ocean ismindeki düşman gemisi Çanakkale Boğazından ilerlemeye başlayınca onu durdurabilmek için tek şansı olduğunu gören Koca Seyit 276 kg’lık top mermisini sırtlayıp, merdivenlere çıkıp ardından ateşleme mekanizmasına sürebilmiştir. Ocean, Koca Seyit‘in atmış olduğu bombanın etkisiyle Nusret Mayın gemisinin denize bıraktığı mayınlara çarpıp batmıştır. İşte bu iman gücüyle savaşın seyri değişmiş, diğer düşman gemileri geriye dönmüştür.

Nedense Çanakkale’deki gelincikler daha bir kırmızıdır, nedense…

Koca Seyit‘e yapmış olduğu kahramanlıktan dolayı Onbaşı rütbesi verilmiştir. Savaş sonrasında tekrar aynı top mermisinin kaldırılması istenmiş fakat bunu başaramayınca Koca Seyit; “Tekrar savaş olursa yine kaldırırım” demiştir.

İşte bu destanın yaşandığı Koca Seyit‘in savaşta ateşlediği orijinal topun mevkiini Rumeli Mecidiye Tabyasında görebilirsiniz.

Tabyaya doğru çıkarken solda görebileceğiniz şehitliğin yanında yer alan mezarsa Fevzi Efendi’ye ait.

Çocuklarla Mecidiye Tabyası ziyaretinizde neleri gezebilirsiniz?

Koca Seyit‘in elinde taşıdığı mermiyle temsili anıtı

Meciye Tabyasında şehit olan 16 askerimizin mezarlarını

Osmanlı’nın önemli mühendislerinden Fevzi Efendi’nin mezarını

Tabyanın iç odalarını ziyaret edebilirsiniz

Rumeli Mecidiye Tabyası

Koca Seyit‘in ateşlemiş olduğu gerçek top mevkiini

Müze Mağazasını gezip hediyelik eşya alabilirsiniz. Ayrıca tabyaya çıkarken yokuşun üzerinde tezgahlardan da hoş hediyelikleri daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

Çanakkale Boğazının muhteşem manzarasını görebilirsiniz

Mecidiye Tabyasından Çanakkale Boğazı

Koca Seyit Anıtı ve Mecidiye Tabyasına Ulaşım ve Giriş Ücretleri

Özel aracınızla Eceabat’ta Kilitbahir Kalesi yönüne gidiniz. Namazgah Tabyası ve Hamidiye Tabyasını geçtikten sonra solunuzda deniz tarafında Koca Seyit Anıtını bulabilirsiniz.

Yolun sağ ve soluna aracınızı park edebileceğiniz otopark cepleri yer alıyor.

Kilitbahir İskelesinden geçen minibüslerle Koca Seyit Anıtına ulaşabilirsiniz.

Giriş ücretsizdir.

Kilitbahir Camii ve yol üzerindeki lokantalar

Tabya ziyaretinizde Kilitbahir Caminin karşısında yer alan balıkçılarda öğle ve akşam yemeği yiyebilirsiniz. Eceabat çevresinde de birçok esnaf lokantası bulabilirsiniz.

Çanakkale Vapurun Ardında

Koca Seyit Anıtı ve Mecidiye Tabyası ziyaretinizde bunlarda ilginizi çekebilir

Kilitbahir Kalesi

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Çanakkale Şehitler Abidesi

Truva Antik Kenti

Tabyalar T şeklinde olup, bir odasında patlayıcı diğerindeyse mermi kapsülü bulunur. Bunlar hazırlanır ve vagonla topa yerleştirebilmek için vagonla mevkiye kadar getirilir.

Vatan uğruna hiç sorgusuz kendilerini feda eden tüm gazi ve şehitlerimize olan vefa borcumuzu bilerek yaşayalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.