Sazova Parkı

Eskişehir‘i gezip görmeye giden çocuklu bir ailenin seyahat programının en başında Sazova Parkı‘nı ziyaret etmek olması gerekiyor bana göre…

Bir günlüğüne Eskişehir‘e geldiyseniz bile Porsuk çayını ziyaret ettikten sonra hemen bir taksiye atlayıp Sazova Parkına gidin. Büyük bir alana kurulmuş olan parkın her yeri yemyeşil çimen ve ağaçlık… İstanbul’dan sonra böyle yerleri görünce özenmiyor değilim. Bu alanı ne kadar güzel değerlendirmiş Eskişehir Belediyesi. İçerisinde kuğuların yüzdüğü gölet ve fıskiyeler, masal şatosu, korsan gemisi ve daha nice pekçok park alanları ve kafelerle dolu.

Açıkçası bazen hızlı trene atlayıp şu parka gidip gelsek mi günübirlik dediğim bile oluyor. Kim bilir belki sürpriz yaparım kendime, bu sefer çocuksuz giderim. Ama keyifli olur mu sizce? Çimenlerde kiminle koşacağım özgürce yuvarlanacağım… Ya da ördeklerin peşine kim düşecekkk. Birde beni masal anlatımına çocuksuz almıyorlar, Masal Şatosunda dinleyemediğim iki aktivite daha vardı aslında 😉

Eğer sizde benim gibi düşünüyorsanız, sevgili ebeveynler gelin buraya rahat rahat bir gününüzü ayırın, ama şu hazırladığım rotayla parkın keyfini çıkarın.

Parkın yeşil alana açılan kapısının yanında bulunan tren istasyonundan mini trenlere binerek tüm alanı görebilirsiniz.

Mini tren

Mini tren tüm parkı çocuklarla gezebilmek için eğlenceli bir toplu taşıma aracı. Genelde 10 kişi olunca tren sizi parkın içindeki o muhteşem duraktan alıp gezdiriyor. Biraz beklemek gerekiyor. Biz bekleyemedik, parkı görünce çocuklar koşmaya başladı… Tabi bizde yolumuzu Masal Şatosuna yönelttik.

Çocuk parkları ve çevresindeki yeşillikler ve banklar ile keyifli bir gezi yaşadık.

Oyun Parkları

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkının pek çok köşesinde çocuklu ailelerin ilgisini çekecek oyun parkları yer alıyor. Bu şirin ve keyifli oyun alanları Masal Şatosuna doğru yürürken en çok vakit geçireceğiniz yerler olacak şimdiden belirteyim!

Hele bunu görünce bayıldım, ne kadar eğlenceliydii….

Masal Şatosu

Eskişehir‘in simge yapıları arasında olan Masal Şatosu içinde çocuklara özel rehberli masal turları düzenleniyor.  Sazova Parkına hakim bir seyir terası olan şatoda dinlenebileceğiniz masallardan çıkmış bir kafe var.

Tasarım olarak Disneyland’dekine benzese de Masal Şatosunun kuleleri aslında ülkemizdeki pekçok tarihi yerin ikonik kulelerinden esinlenerek inşa edilmiş. Mesela Diyarbakır’ın Çan Kulesi, İstanbul’dan Kız Kulesi ve Topkapı Sarayı, Mardin’den Ulu Kule ve daha pek çokları.

Masal Şatosu kulelerinin her bir kulesi Türkiye’nin farklı şehirlerindeki yer alan önemli eserlerimizin kulelerinden oluşturulmuş. Dahiyane fikir…

10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık

Giriş ücreti: Yetişkin 3 TL, 65 yaş üstü ve öğrenciler 2 TL

Bunların yanı sıra Masal Şatosuna girerken rehberli tur alabilirsiniz. Bu turlarda çocuklar bir rehberle beraber hikayenin içinde oluşan sorunlar çözülerek şato geziliyor. Rehberli turlara yetişkinlerde çocuklarla beraber katılabilir ya da çocuğunuz 9 yaşından büyükse, bence,  35 dakika süren programda şatonun kafeteryasından manzarayı seyrederek geçirebilirsiniz. Hikayeli tur aldığınızda ayrıca giriş ücreti ödemiyorsunuz.

Hikayeli turlara giriş ücreti: Yetişkinler 10 TL, çocuklar 5 TL

Bu turların 3 farklı seçeneği var, keyfinize göre seçebilirsiniz.

  • Bir Varmış Bir Yokmuş (Midas Altın Dokunuş hikayesi, Nasreddin Hoca fıkraları…)
  • Masal İçinde Masal (Dede Korkut Çadırı, Keloğlan…)
  • Gizemli Yolculuk (5-11 yaş aralığında çocuklar masal kahramanı oluyor…)

    Kalyon gemisi tayfaları sefere hazırdır Hey hooo

Kalyon Müze Gemi

Yapay göletin yanında hemen dikkatinizi çekecek olan Korsan Gemisi, Atlas Okyanusunu aşan gemilerin tasarımına sahip. Böylesi bir gemide olabilecek kaptan köşkü, mürettabatın hamakları ve mutfağı, zindanını çocuklarla gezip korsancılık oynamaya var mısınız?

Geminin kaptan köşkünde yer alan kaptan masası ve tabi olmazsa olmazı Papağan…Aslında canlandırılan bir korsan gemisi…

Giriş ücreti: Yetişkinler 3 TL, çocuklar ve 65 yaş üstü için 1,5 TL.

09.30-21.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Gölette yer alan kuğu…

Gölet ve çevresi

Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı’nın ortasında büyükçe bir yapay gölet yer alıyor. Gölette yüzen kuğular ve ördekler çocukların ilgisini çekiyor, yanınızda kraker türü birşeyler olursa aile boyu besleyebilirsiniz. Yeşil çimenlerin ve masalsı yapıların arasında bazen fıskiyeleri de açılan gölet parka farklı hava katmış. Etrafında yer alan banklara oturup soluklanın ve doğal ortamın keyfini çıkarın.

Sazova Parkında Neler Yenir?

Parkın içerisinde pekçok farklı noktada çay bahçesi, kafe ve restoranlar yer alıyor. Genel olarak göletin çevresinde bunları bulabilirsiniz. Biz Çibörek evine uğradık, bir önceki yazımda bahsettiğim Kurşunlu Camii karşısında yer alan Kırım Tatar Kültür Çibörek Evinde yediklerimiz kadar olmasa da lezzeti gayet yerinde olan çibörekleri bayağı tükettik. Birde bunların üstüne Hürrem tatlısını çay yanında denemenizi öneririm.

Hürrem Tatlısı denemenizi öneririm…

Sabancı Uzay Evi

Bilim Deney Merkezi’ne bağlı olan Sabancı Uzay Evi, Sabancı sponsorluğunda yapılmış 96 kişi kapasiteli bir tesis. Özel bir salonda evren, galaksi, yıldız ve dünya ile ilgili eğlenceli 3 boyutlu interaktif sunumlar yapılıyor. Bütün parkı gezdikten sonra yetiştiğimiz seansı seyrederken yatar pozisyonlu koltuklar açıkçası iyi geldi. Devasa bir top şeklindeki binanın kubbeli bölümüne yansıtılan filmle uzay ve yıldızlar hakkında bayağı bilgilendirici bir şov seyrettik.

Yaşamın Kökeni, Uzay Çağının Başlangıcı, Karadelik ve Astronot gibi çeşitli gösterimlerin olduğu Sabancı Uzay Evine 5 yaş ve altının girmesi pek tavsiye edilmiyor. Seans ve diğer bilgileri öğrenmek için Eskişehir Bilim Deney Merkezi adresini ziyaret edebilirsiniz. Öğrenci gruplarının ziyaretleri sebebiyle seanslarda yer olmayabilir. Bu nedenle gitmeden önce aramanızı ya da parkı gezmeden önce ilk Bilim Merkezine uğrayarak Uzay Evi için bilet almanızı öneririm.

Sazova Bilim Deney Merkezinin girişi

Giriş ücreti:

Yetişkinler 10 TL, indirimli bilet 5 TL

Uzay Eviyle bitişik binalarda olan Bilim ve Deney Merkezine benzeri merkezleri daha önce çocuklar Uniq İstanbul ve Şikago Bilim ve Endüstri Müzesinde gördükleri için atladık. Yukarıda belirtmiş olduğum bilim merkezi linkinden gitmeden önce saat planlamanızı yaparak ziyaret etmenizi öneririm, yoksa çocukları almıyorlar.

Bahçedeki maymunlar ve ortamları

Hayvanat Bahçesi

2017 yılında açılan hayvanat bahçesi Masal Şatosundan sonra en çok sevdiğimiz yer oldu. Bu kadar mutlu hayvanı beraber görmedim ben…Ya da bize öyle geldi. Tüm hayvanlar o kadar güzel yerleştirilmiş ki hem size uzaklar ama kesinlikle doğal ortamlarında yaşamlarını seyredebiliyorsunuz, diğer yandan da etraflarında tel örgü yok. Büyük bir araziye kurulu Eskişehir Hayvanat Bahçesini çocuklarla gezerken, her şehirde böyle bakımlı, özgürce yaşayabilen ve insanlarında zarar vermeden gezebildiği hayvanat bahçeleri olmalı diye düşündüm, açıkçası Eskişehirlileri kıskandım. İstanbul gibi büyük bir kentte böyle doğal bir ortam bulamıyoruz. Aslan, kaplan ya da fil gibi vahşi hayvanlar yoktu, ama bunlar için ayrıca büyük bir alanın tesisine başlanmış.

Sazova Parkında foklar bol bol eğlenceli gösteriler yaptılar.

Hayvanat Bahçesinin içinde Eti Sualtı Dünyası akvaryumu yer alıyor. Tabi ki Florya Akvaryum kadar büyük olmasa da Kuzey Ege, Kızıldeniz, Atlas Okyanusu, Amazon Nehri ve Güney Amerika gölleri gibi bölgelerden çeşitli balık türlerini beraber görebildiğiniz olağanüstü bir su tüneli ortamı var. Kesinlikle gelmişken kaçırmayın, çocukla gezin.

Giriş ücreti:

Tam bilet: 10 TL

İndirimli bilet: 5 TL

Sazova Parkında Flamingolar, Eceyle bolca seyrettikkk

Japon Bahçesi

Hayvanat Bahçesinin içinde ayrı bir bölüm olarak yer alan Japon Bahçesi de Sazova Parkına yeni eklenen bölümlerden. Huzurlu ve kafa dinleyeceğiniz bir bahçe. Eğer zamanınız varsa Hayvanat bahçesi ve Eti Sualtı Dünyasını çocuklarla gezip gördükten sonra burada yer alan Japon çardaklarında dinlenmenizi öneririm.

Sazova Japon Bahçesi

İstanbul Baltalimanı semtinde yer alan Japon bahçesine gittiniz mi? Eğer görmediyseniz Çocuklar Japon Bahçesini Keşfediyor  başlıklı yazıma bir göz atmanızı öneririm.

Sazova Parkını çocuklarla gezerken başka aktivite alanlarının olduğunu göreceksiniz. Mesela, Esminyatürk, Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi ve Gezi Trenini gibi. Daha önce İstanbul’daki Minyatürk‘ü gördüğümüz ve hem ailecek hem de sınıflarıyla da çocuklarım benzer bilim kültür merkezlerine gittikleri için daha farklı olabilecek aktivite alanlarını girmeyi tercih ettim.

İstanbulda yer alan çocuklar için bilim kültür sanat merkezleri hakkında çocuklu gezi rehberine linkte yer alan sayfamdan da ulaşabilirsiniz.

Sazova Parkının Bilim Deney Merkezinin önünde buradaki gibi pekçok deneysel gösterim yer alıyor. Çocukların çok ilgisini çekti.

Sazova Parkına Ulaşım ve Otopark:

Eskişehir- Kütahya yolu üzerinde yer alan Sazova Parkının girişinde ücretli bir otopark yer alıyor.

Toplu taşıma kullanırsanız Odun Pazarından 11 ve 17 nolu belediye otobüsleriyle ulaşabilirsiniz.

Porsuk çayı ya da Odunpazarı Evlerinin olduğu yerlerden taksiyle 10-20 dakika arasında (bazen ışıklarda yoğunluk olabiliyor, ama büyük şehir trafiğine alışkın olanlar için pek bir şey değil 😉 ) 25-30 TL arasında bir ücretle ödeyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Eskişehir Sazova Parkı çocuklarla keyif alabileceğiniz peyzajı, havası ve içinde yer alan müze ve aktiviteleriyle 7-70 herkese hitap eden bir kültür parkı. Yukarıda hazırlamış olduğum sırayı Uzay Evinin seansına uygun olarak düzenledim. Sizde hangi seansta yer bulursanız girilecek yerlerin sıralamasını değiştirin ki böylece parktaki diğer müze ve aktivite alanlarını gönlünüzce değerlendirin.

Sazova Parkını Masal Şatosu kulesine çıkınca seyredebilirsiniz. Hatta bu noktadan Eskişehir’i ufukta görebilirsiniz.

 

Eskişehir‘de çocuklarla gezilecek görülecek diğer yerleri merak ediyorsanız Eskişehir Çocukla Gezi Rehberi  ni okuyabilirsiniz.

Umarım yazım çocuklu gezilerinizde size yardımcı olur. Beğeni paylaşım ve yorumlarınızı bekliyorum, sevgiyle kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.