Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi

muze girishi

Geçen Perşembe buz gibi bir gündü. Ama ne güzel geçti… Evde durmadık, gezelim görelim dedik. Kendimizi Rahmi Koç Müzesinde bulduk. Oğlum Ege, arkadaşı Kaan ve annesi…

Burası neresidir?

İstanbul’da Haliç kıyısında yer alan tarihi birkaç binaya kurulmuş bir müzedir. Burada sergilenen o kadar çok şey var ki… Genel olarak ulaşım, iletişim ve endüstriyel gelişimle ilgili tarihe dair bir koleksiyon sergileniyor. Buharlı makinelerin nasıl çalıştığından gramofona, sinema makinelerinden denizaltıya, gemi ve araçlarından, lokomotiflere uzanan ve tarihe damga vurmuş birçok obje sunuluyor.

Müze üç ana bölümden ulaşıyor. (Girişte bilet alırken harita istemeyi unutmayın!)

  • Lengerhane Binası ( Bilimsel ve iletişim aletleri, buharlı makineler, denizcilik, matbaa, oyuncaklar, lokomotifler ve sinema bölümü yer alıyor bu binada)
  • Hasköy Tersanesi   ( Sualtı, otomobiller, zeytinyağı fabrikası, marangozhane, nostaljik dükkanlar, gemi makineleri, Atatürk koleksiyonu, eğitim atölyeleri, motosiklet ve bisikletler, kayıklar yer alıyor)
  • Açık hava sergileme alanı ( Uçaklar , denizaltı, itfaiye arabaları ve tramvayları yer alıyor)
    müzenin küçük bir maketi
    müzenin küçük bir maketi

     

Sergiyi gezerken birçok makinenin nasıl çalıştığını gözlerinizle görecek ve tecrübe ederken adım adım anlatılan ışıklı şablonlardan bir fabrikanın içinde ne yapıldığını takip edebileceksiniz. Matbaa, fotoğraf, sinema ve lokomotiflerin nasıl çalıştığına dair tüm belge ve anlatımları görebileceksiniz.

Eskiden gittiğimiz Şifa eczanesinde ilaç şişelerinizi görecek, kunduracıdan ayakkabılarınızı alacak yandaki dükkanda ise sizi taş bebek bekleyecek.. Hatta isterseniz kendi Rahmi Koç paranızı bile basabileceksiniz. (Bizimkiler bayağı uğraştı basmak için ve güzel bir hatıra paraları oldu. (Not: 2 TL’dir.))

Cem Yılmaz’ın reklam filmi vardı ya hani “Git” isimli murat marka, onunla da nostaljik bir fotoyu kaçırmayın derim. Zaten o arabayı görünce çocuklar kendiliğinden fotoğrafımızı çekinnn diye ısrar ediyorlar..

Önceden bilinmesi gerekenler (bence)
Sadece müzeyi gezmekle kalmıyoruz burada. Ayrıca çocuklar  için deney yapabilecekleri ve incelerken öğrenme fırsatı veren eğitim atölyeleri de mevcut. (Mutlaka gitmeden önce arayın ve sorun)

İstanbul’un ilk gökevi Keşif Küresini de mutlaka görün. (Biletler yetişkin ve öğrenci 2 TL). Biz giremedik, çünkü hafta içi gruplara seans varmış. O yüzden hafta sonu gidin ve seanstan önce girişte isminizi yazdırın. Ayrıca 0-4 yaş grubu çocuklar katılamıyor :((

acikhava muzesi

Hafta sonu etkinliği olarak Haliç boyunca nostaljik bir demiryolu seferi yapılıyor. Ücretsiz olan bu sefer için mutlaka gitmeden önce rezervasyon yaptırın.

Denizaltıyı gezebilmek için 9 yaş ve üstünü kabul ediyorlar. (Gişeden bilet almayı unutmayın. Yetişkinler:7 TL ve öğrenciler: 5 TL)

Yaz dönemi etkinliği altında atlı karınca  ve çocuk oyun alanı var. Hollanda yapımı buharlı römorkör ile hafta sonları, Kont Ostrorog Teknesi ile de hafta içi günlerde Haliç turları yapılıyormuş. (Bu etkinlikte biletli, unutmayın!!!) Yani yazın burayı tekrar ziyaret etmek için güzel bir sebep :))) ne güzel!!

kaptan kosku

Giriş ücretleri kadar?

Yetişkin:12,5 TL
Öğrenci : 6TL
(Grup indirimleri var.)

Yeme – içme için neler var
Bu kadar gezince çocuklarla tabi kurt gibi acıkıyorlar. Maalesef bu kadar güzel müzede çocuklara göre bir menü olmadığına kanaat getirdim!!

Genel olarak yetişkinlere göre özel menüler ve iş toplantılarına uygun menüler var. Bu sebeplerle yanınızda mutlaka sandviç ve içecek yada ne arzu ederseniz bulundurmanızı tavsiye ederim. Bizim yanımızda yoktu. Onun yerine müzeye çok yakın olan bir esnaf lokantası tarzında bir yer bulduk.

Lale Restoran
Müzeden çıkınca sola dönün hemen ilerde içerde ama caddeden görebilirsiniz.

Kurt gibi acıkmış çocuklarımız için uygun bir yer olduğuna karar verdik. Öylede çıktı, yemekler lezzetli ve mekanda temizdi. Ayrıca fiyatları da gayet makul, tavsiye ederim.

Müze ne günler açık?

Pazartesi hariç her gün açık.
Hafta içi saatleri: 10.00-17.00
Hafta sonu saatleri:
1 Ekim-31 Mart arası 10.00- 18.00
1 Nisan-30 Eylül arası 10.00-20.00

Ulaşım nasıl?

Otobüsle hatlar 47, 36T, 47E, 47Ç, 54HT.(Eminönü ve Taksimden)

Minibüsle Şişhane – Alibeyköy hattı.

Vapurla: İDO şehir vapurlarıyla Haliç hattını kullanabilirsiniz.

Özel vasıta ile: Sütlüce oklarını takip edin İmrahor caddesince devam edin. Rahmi Koç Müzesi oklarıyla ulaşacaksınız.

nostalji sokagi

Girişte biletlerin olduğu yerde küçük bir hediyelik eşya bölümü var.
Bizde anı olarak yanımız bol bol siyah beyaz kareler aldık, herkesin kendine kalan hediyeliği farklı… Ama değdi…

Sizde Rahmi Koç Müzesini gezdiyseniz ve eklemek istediğiniz bilgi varsa bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Başka bir yazıma kadar herkese sevgiler…

Adres: Piri Paşa Mh., Hasköy Cd No:5, Beyoğlu
Telefon: 212 369 66 00

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.