Kilitbahir Kale Müzesi

Yine bir Çanakkale gezisinden dönmüş bulunmaktayız. Her sene olduğu gibi ailecek babamın karavanının olduğu Eceabat’a gittik. Deniz, kum, hava, su , huzur ve sakinnnn yaşam… Köy hayatı çocuklara iyi geliyor. Tavuklar, kuzular, tarladan domates toplamak, gece yıldızları seyretmek, bademleri kırmak, köydeki kahveye yürümek ve arkasındaki bakkaldan aburcubur almak. Ve en önemlisi tarihi sonuna kadar hissederek yaşamak… Bu topraklarda yaşanan destanların hep yanı başınızda olması, her köşeden tarihin sayfalarından birini yaşıyor olmak. Tarihi yarımadanın her köşesi başka destan başka kahramanlık öyküsü… İşte bu sebeple her yıl ziyaretimizde mutlaka bir müzeyi ziyaret etmeyi programımıza alıyoruz.

Bu seferse rotamız Kilitbahir. Boğazın en kilit noktası. Hal böyleyken İstanbul alınınca  Fatih Sultan Mehmet’in gözdesi olmuş. Kalenin mimari yapısını dahi kendisi çizmiş tasarlamış. Yonca şekli vermiş, estetik zerafet ve beraberinde kudreti gösteren o kalın sur duvarları.
Ziyaret ettiğimiz gün herhalde Kilitbahir hava durumu tarihinin en rüzgarlı zamanıydı. Öyle ki surların içinden yürürken bile çocuklara taş mı bağlasakta uçmasınlar diye esprikler yaptık. Öyle bir hava yani… Ama o zorlu şartlarda yine de tırmandı yavrucaklar.

Rüzgarla beraber aşağıya koşmak çok eğlenceliymişşş

Kale uzun zamandır restore ediliyordu. O yüzden burlardan geçsekte hiç içine girip gezememiştik. Şimdiyse gerçekten çok hayran kaldım, hele o İç Kale bölümünden boğazı seyredin muhteşem manzara. Ama rüzgarda dikkatli olmak lazım 😉 Kale sadece gezilecek taş bina olarak restore edilmenin dışında müze olarak sergilenen dört bölümden oluşuyor. İç Kale, Sarı Kule, Geç Dönem Avlusu ve Piri Resi Müzesi… Tüm bölümleri kaleye girişten sonra sırasıyla gezebiliyorsunuz.

İç Kale

İstanbul’un fethinden sonra Fatih dönemi mimarisinde geometriye verilen önemi yansıtan üç yapraklı yonca planına sahip Kilitbahir Kalesi; gelişen topçuluk teknolojisi ile dönemin askeri mimarisinin öncü bir şeması . Kale; çekirdeğinde yer alan yürek biçimli yedi katlı iç kule, üç yapraklı yonca formuna sahip iç kale ve etrafını saran dış surlardan oluşmakta. Kalenin mimari kurgusu, Osmanlı Kaleleri içerisinde en estetik ve özgünü bence. Kalenin içindeki yedi katlı kulenin her katında kale yaşamına ait eserler ve Osmanlı döneminde yaşanmış bazı olayların balmumundan yapılan heykellerle beraber canlandırılarak gösterilen sergiler yer alıyor.

İç avluda yer alan sergileri gezmeyi ihmal etmeyin

Sarı Kule

Kilitbahir Kalesi Kanuni Sultan Süleyman döneminde tamir edilerek genişletilmiş. 1541 yılında yapılan Sarı Kule ya da Kanuni Kulesi olarak adlandırılan kule daire şeklinde ve tek katlı olarak inşa edilmiş.

Geç Dönem Avlusu

Fatih sultan Mehmet’in yonca şeklinde inşa ettirmiş olduğu kaleyle Sarı Kulenin duvarları istinat duvarı özelliğinde surlar yapılarak  birleştirilmiş. Böylece arada kalan alan kale avlusu olmuş.  Burada sanırım kalenin içinde yaşayan askerlerin zamanında kullanmış olduğu binaların temellini görebilirsiniz. Ayrıca bizim çok beğendiğimiz açık hava tiyatrosun da avluya yapılmış. Çok güzel bir düşünce olmuş, halk eğitimde dramaya giden çocuklarım, burada pandomim gösterisi yaptılar bize. Rüzgara rağmen…çok keyifli bir gösteri oldu.

Kilitbahir Kalesi Geç Dönem Avlusu antik tiyatro ve Kanuni döneminde inşa edilen evlerin temelleri

Piri Reis

Kalenin içinde gezerken tek katlı taş binalar olduğunu görebilirsiniz. Buralarda Sinevizyon, Şifahane ve Piri Reis’i anlatan çeşitli sergileri bulabilirsiniz.

Piri Reis’i çoğumuz dünya haritasını ilk çizen denizci olduğunu ve Osmanlı donanmasında senelerce kaptanlık yaptığını biliriz. Ama Gelibolu’lu olduğunu biliyor muydunuz? 1470 yılında doğan Piri Reis, balıkçı olan amcası sayesinde denizle büyümüş bir derya kaptanıymış. II. Bayezıd’ın İspanya, Yavuz Sultan selim’in Mısır, Belgrad ve Rodos seferlerine katılmış. Barbaros Hayreddin paşayla da 1538’de Preveze Deniz Savaşına katılmış.

Piri Reis sergisinde kaptanın hayatını anlatan çizgi film çocukların ilgisini çekti. Ben de bu bilgileri oradan öğrendim açıkçası. Ayrıca keşiflerini yaparken ve savaşlarda kullanmış olduğu aletleri de burada inceleyebilirsiniz.

Piri Reisin harita hesaplamalarında kullandığı düşünülen aletin temsili gösterimi sergide. 16. yy Osmanlı donanmalarıyla ilgili minyatürlere bakılarak uyarlanmış.

Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Boğazının Rumeli yakasında deniz geçişini kontrol altında tutmak için Çimenlik Kalesi’nin karşısına Fatih Sultan Mehmed tarafında yaptırılmış. Dönemin tarihçisi Tursun Bey, İstanbul’un fethinden sonra boğazın en dar yerinde, Eceovası mevkiinde, karşılıklı iki kale yapıldığını, birine Kilidü’l Bahir, diğerine Sultaniye adının verildiğini belirtmiş. İki kalenin yapımları 1465 yılında bitirilmiş.


Kilitbahir Kalesi Çocuklu Gezilecek Yerler listesinde yer alıyorsa, ailecek ziyaretiniz için bazı önerilerim var;


Kilitbahir Kalesi giriş ücreti yetişkin 20 TL ve diğerleri ücretsiz olarak yaz aylarında 9.00-20.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Her müze gibi burası da pazartesi günleri kapalı.

Müzenin deniz tarafında bir Müze kafe yer alıyor. Hava çook rüzgarlı olduğu için biz tercih etmedik.

Kale için ücretsiz bir otopark mevcut. Otoparkın olduğu yerde tuvalet yer alıyor.

Pusetle gezmek kalenin kırık taş olarak döşenmiş yollarında zor olacaktır.

Kilitbahir İç Kalesinin tepesine dik bir merdivenle çıktım ve karşımdaki bu manzarayla büyülendim. Çocukları çıkarmadık bu bölüme. Kalenin tepesinin bazı bölümleri de zaten tehlikeli olması nedeniyle kapatılmıştı.

Kaleye tırmanışta dik merdivenler çocuklarla tehlikeli olabilir. Sarı Kule içindeki müze yedi katında ayrı sergi olması nedeniyle dik merdivenlerle çıkıyorsunuz. Çocuklarla inip çıkarken tehlikeli olabilir, tek başlarına inmelerine izin vermemenizi öneririm. Pusetli gezenlere zaten önermiyorum. Ama genel olarak kaleyi ziyaret edebilirsiniz, kucakta taşıyarak. Girişte yer alan Sarı Kuleyi çocuklarla daha kolay çıkabilir ve boğazın etkin olduğu noktaları buradan seyredebilirsiniz.

Kilitbahir Kalesinin önünde yer alan Namazgah Tabyasını da ziyaretinizde görmenizi öneririm.

Namazgah Tabyası, Kilitbahir Kalesinin bulunduğu cadde üzerinde yer alıyor.

Genel olarak Eceabat Feribot iskelesinin bulunduğu yerdeki çarşıda sulu yemek yapan restoranları öğün için öneririm. Kilitbahir kalesinin yanında bulunan camiye yakın olan balıkçılarsa bizim favorimiz. Ayrıca Kilitbahir’den  Çanakkale Şehitler Abidesiistikametinde gidişte Havuzlar Şehitliğinin tam karşısında yer alan çınarların altındaki çay bahçesinde de gözlemeyi deneyebilirsiniz, biz çok beğendik 😉

Pek çok şanlı tarih sahnesine tanıklık etmiş bu kalın sur duvarlarında ufka bakarken ülkemizin ne kadar büyük fedakarlıklarla bugünlere ulaştığını daha iyi anlıyor insan. Ecdadımızın yapmış oldukları sayesinde bizler evlerimizde barış içinde yaşayabiliyoruz. Kale burçlarının dik merdivenlerini inerken burada nasıl savaşlar yapıldığını düşünüyorum. Evlerinde yaşayan ailelerini düşmanların çizmeleri altında ezdirmek istemeyen askerlerin yaktıkları türküleri duyuyorum sanki rüzgarın  esintisinde. O yüzden ziyaretinizde çocuklarla buranın tarihini okuyup hissetmelerini sağlayın. Ne zorluklar ne savaşlarla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğundan bahsedin.  Böylece çocuklarımız, Çanakkale Savaşları Tarihi Yarımadasını yaşayarak, o destansı hikayeleri dinleyerek tarihten daha çok keyif alacaklar öğreneceklerdir.

Kilitbahir Kalesi Burçlarında

Çanakkale Savaşları Tarihi Yarımadası ve Çanakkale çevresinde gezilebilecek diğer yerlerle ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz;

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi tarihi yarımadayı gezerken çocuklarla görülmesi gereken ilk durak

Çanakkale Şehitler Abidesi Türk’ün devrilemezliğinin anıtıdır

Kahraman Seyit Onbaşı ve Rumeli Mecidiye Tabyası 

Truva Antik Kentini de Asoss veya Bozcaada’ya giderken ziyaret edebilirsiniz

Bozcaada hakkında çocuklu gezi rehberi

Assos’ta Çocuklarla Neler Yapılır?

Kilitbahir Kalesi ve Merdivenleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.