KESTANE KEBAP YEMESİ SEVAP

Doğanın akışında herşeyin bir sebebi olduğu kesin. Mesela yazdan çıktığımızda Eylül ortalarında bir anda başlayıveren yağışlar…

Herkes nerden çıktı biraz daha yaşasaydık bu sıcak günleri diyordu birbirinee. Hatta bu sebeple çocuklar hemen nezle oldu, hapşıranlar öksürenler çoğaldı. Biraz kızdık yağan yağmuraa.

Ama ne oldu?

Yağmurlar geçti yine havalar ısındı.

İşte o aniden gelen yağmurlara kestane ceviz karası deniyor halk arasında. Yanii yağan yağmurlar kestanenin iğneli kabuğunun yarılıp dökülmesini sağlıyor. Sonra ise kabuklar toprağa düşüyor, birçok canlıya gıda oluyor. İşte geriye kalan kestaneleri de ağaçlardan toplayıp yiyoruzzz.

Çocukluğumuzun vazgeçilmez aburcuburu.

Kestane kebap yemesi sevap…

Geçen gün sevgili arkadaşım okurum Ayşeciğim sabah erken kalkıp topladığı minnak kestaneleri getirince nasıl bir mutluluk bendee anlatamam. Hemen sevapları kazanmam lazım dedim, çocuklara fırında pişiriverdimm. Yumuşacık, tazecik, tatlı mı tatlı, miss gibi koktu ev… İşte size doal aburcubur, çocuklar bayıldı bunlara. Pazardan aldıklarım pek rağbet görmüyor ama bunlar daha leziz geldi. Ormanın içinden toplanmış bu meyveler şifa olur işallah.

Kestanenin şifalarına gelelim:

  1. Yüksek ateşin düşmesini sağlar.
  2. Çiğ kestane stresin en büyük düşmanıdır aynı zamanda sakinleştirici özelliği mevcuttur.
  3. Yaşlanma karşıtı bir gıdadır, hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur.
  4. Detoks etkilidir, Detoks vücudun toksinlerinden arındırılması anlamına gelmektedir.
  5. Kestane lif bakımından zengindir. Düşük oranda ve kaliteli tohum yağı içerir. Ayrıca B1, B2 ve C vitaminlerini bünyesinde barındırır.
  6. Çiğ kestane mide hastalıklarını hafifleterek rahatlama sağlayacaktır.
  7. Kan basıncının düşürülmesinde yardımcıdır aynı zamanda kansızlık için çok faydalıdır.
  8. Özellikle akciğer kanserinin en önemli düşmanıdır. Kanserin oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
  9. Yoğun miktarda içerdiği selenyum elementi sayesinde prostat kanserinin önlenmesini sağlar.
  10. Diş ve diş etlerinin kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır. Diş çürümelerini engelleyerek bu gibi sorunları ortadan kaldırır.
  11. Halsizlik ve aşırı yorgunluk şikayeti olanlar için oldukça faydalıdır. Enerji verir ve yorgunluğu azaltır.
  12. Felç geçirmeye neden olan hücrelerle savaşarak felç geçirme riskini azaltır.
  13. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak hastalıkların azalmasına yardımcı olur ve vücudun direncini arttırır.
  14. Beyin hücrelerinin gelişmesini sağlayarak unutkanlık gibi problemlerin azalmasına yardımcı olur.

 

Kestanenin faydaları olduğu gibi zararlarının olduğunu da belirtmem gerekiyor:

  1. Kestaneyi şeker hastalarının çok fazla tüketmesi tavsiye edilmiyor 🙁
  2. Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunanlar çiğ kestane tüketmeden önce doktorlarına danışmanızı öneririm.
  3. Tansiyon hastalarının aşırı tüketimi tavsiye edilmiyor.
Kestaneleri bu şekilde çizdikten sonra fırında pişirebilirsiniz. Ayrıca mangal soba tavada pişirmek için alternatif yöntemler.
Kestaneleri bu şekilde çizdikten sonra fırında pişirebilirsiniz. Ayrıca mangal soba tavada pişirmek için alternatif yöntemler.

 

Kestanenin kullanıldığı yerler:

Kestaneyi önce bir güzel yıkayın, tozu toprağı gitsin. Sonra yiyeceğiniz kadarının üzerine bir çizik atın ki sıcaktan patlama yapmasın. Fırının ızgarasını yakın ve önünü arkasını çevirerek kebap gibi pişirin. Ya da evde ocağın en düşük ayarında tavada da yapabilirsiniz.

Ayrıca kestane yine üstüne çizik atılarak haşlanabilir. Sonrasında pasta, kek veya pilavlarda bile kullanabilirsiniz.

Bilirsiniz Bursa ilimiz kestane şekeri ile çok ünlüdür. Bende ayıptır söylemesi bayılırım… Evde yapan var mı aramızda??

Birde kestane balı var. Bu balda çok faydalı diyorlar, yalnız yerken 1 tatlı kaşığından fazlasını tüketmeyin. Zaten ekmek üzerine sürülüp yenilecek bir bal değil tadı daha farklı. Sadece bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarıyor.

Fransız mutfağında kestane ununun daha çok kullanıldığını biliyor muydunuz? Bende araştırma yaptığım kaynaklardan öğreniyorum şimdi. Bazı diyetisyenlerin laktoz oranı az olması sebebiyle daha az alerjik olan bu tatlı unu çocuklar için kullanabileceğimiz konusunda önerileri var. Tabi ben ne doktorum ne de diyetisyen. Sadece kulaktan kulağa bir bilgiyi size iletiyorum, kendi doktorunuza sormadan kullanmamanızı öneririm.

Kestaneyi nasıl saklayabiliriz?

Kestaneyi buzdolabında bir kese kağıdının içinde yıkanmadan saklayabilirsiniz. Böylece kestanelerin uzun süre bozulmayacaklar. Ama yıkanırsa o gün hemen pişirip yemenizi öneririm.

Kestane, tarım ilacı kullanılmadan ya da suni gübre ile büyütülmeden gelişen bir ağaç. Bu ağaçlar öyle sağlam ki 500 yıllık olanları bile varmış. Bu nedenle hanımlar genetiği oynanmış bir meyve değilmiş. Oh içim rahatladı, artık bolca yedirebiliriz kestaneyi çocuklara.

Yalnız hanımlara çok yemelerini tavsiye edemiyorum 🙁 Çocukken yedinizz yeterincee artık küçük bir kase yiyin daha fazlası nişasta demek ve bu ne demek kilooooo. Ama çocuklar bolca yesin onlarla oturun sinema keyfi yapın evde yanında mis gibi kokan kestanelerle. Bırakın kabuklarını soymaya çalışsınlar, azcık elleri yansın, öylece tadı daha lezzetli olur.

Afiyet olsun 🙂

Tabi en güzeli sobada pişeni hele de yanında demlenmiş çayı varsa...
Tabi en güzeli sobada pişeni hele de yanında demlenmiş çayı varsa…

Kaynak:

Şifalı bitki tedavisi- Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmez

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.