Çocuklar Japon Bahçesini Keşfediyorrr

Japonya’ya pek gitmeye hevesli olmasam da benim Çocukla Gezin ekibinin iki bızdığının en çok gitmek istedikleri ülke olduğunu söylemeliyim. Neden ya da nasıl olduğunu bilemesem de, yine de onları Japonya ile ilgili bir yere götürmeyi kendi çabalarım içerisinde başardım. Baltalimanı’nda yer alan Japon Bahçesi İstanbul’da çocuklarla gezilecek yerler listesine hooop atıldı ve en sonunda mayıs ayının başında burayı da ziyaret ettik.

Japon Bahçesi Girişi

Japon Bahçesi çimenlik alan, küçük Japon evleri ve süs göletinden oluşan bir yer olacağını düşünürken tüm beklentilerimden daha farklı bir bahçe olduğunu Sakura’ları görünce anladım. Sakura, Japonca kökenli bir kelime olup, Türkçe’de kiraz çiçeği anlamına geliyor. Sakura ağaçlarında yetişen bu çiçek aslında süs amaçlı olup, yabani oldukları için meyve vermiyorlar. Genel olarak Nisan ayında top top pembe ya da beyaz renkte açan bu çiçeklerin ömürleriyse en fazla 10 gün sürüyor.

Bahçe girişinin sağında yer alan Japon çay evinin bulunduğu alanda birden fazla Sakuralar sıralanmış olduğunu göreceksiniz gezerken. Tomurcuk tomurcuk pembe çiçeklerle dolu dallar gökyüzünü nasıl süslüyor, inanamayacaksınız! Muhteşem görseli rüzgarın çiçek yapraklarını savurup yeşil çimenlerin üzerine düşmesi mükemmelleştiriyor. Eceyle Ege, şeker pamuğu gibi olmuş çimenlerin üzerinde birbirlerine çiçek yapraklarını atıyorlardı. O anda fark ettim! Sakura yaprakları dalında kuruduktan sonra yere düşmüyordu, o en nadide tomurcuk hallerindeyken dökülüyorlardı. Halbuki herşey yaşlanınca bitmez miydi?

Sakura çiçekleri her yeri pespembe örtüyor.

Sonra eve gelince biraz araştırdım. Sakuralar Japon yaşam felsefesinde önemli bir yer tutuyormuş.  Japonlara genç, güzel ve hayat dolu iken ölümün bir anda gelebileceğini ve bütün güzelliklerine rağmen bir anda kaybedebileceklerimizi hatırlatıyormuş. Aslında Samuray yaşam tarzını benimseyen Japonlar,  yaşamın içinde parlar ve savaşırken, her an ölebileceklerini düşünüyorlar. Tabi bu da onların bu sakin saygılı kişiliklerini  oluşturmuş sanki. Japonlar tarafından yüz yılı aşkın bir süredir farklı ülkelere götürülüp tanıtılan sakura ağacının, evrensel bir barış sembolü olarak sayılması için uğraş veriliyormuş. Japonlar her ülkede sakura ağaçlarının olduğu parklar kurulmasını istiyorlar.

Japonya’nın Shimonoseki kentini gören var mı? Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Boğaz Köprüsü ile Shimonoseki şehrinde yer alan Kanmon Boğazı manzarası benzerlik gösteriyormuş. Baltalimanı Japon Bahçesi girişinde bununla ilgili olan fotoğraf hepimizin dikkatini çekti. Gerçekten gözlerime inanamadım. Hani derler ya herkesin dünyada bir ikizi vardır, şehirlerinde sanırım var. İşte bu sebeple iki kent kardeş şehir olarak ilan edilmiş. 2003 yılında Japonya’da Türk yılı ilan edilmesiyle ülkeler arasındaki dostluğun pekiştirilmesi için Baltalimanı’nda Japon Bahçesi kurulmasına karar verilmiş. 

İstanbul- Shimonoseki kentleri arasındaki benzerlik…

Parkta, 4850 adet ağaç ve bitki kullanılmış. Bahçenin Japon Kültürü´nü yansıtan iki adet kapısı, bir adet çeşmesi ve kuru bahçesi bulunuyor. Çocuklarla Japon Bahçesinde gezerken çok sayıda doğal taştan imal edilmiş fenerler dikkatimizi çekti. Bahçenin etrafı ise, Japon stili duvarla inşa edilmiş. Ücretsiz gezilebilen parkta, küçük tahta köprüler ile birde şelale yer alıyor. Tabi bu harika doğa örtüsünde kuşların cıvıltıları bizi şehrin o karmaşasından çıkarıp dinlendirdi.

Japon Bahçesinde yer alan bu gazebo küçük derenin üzerinde gölgelik yapıyor.

Çocuklarla Japon Bahçesine gitmeden önce bilmeniz gerekenler

Çimenlik alanlarda özgürce yayılıp uzanabilirsiniz. Yanınıza çimenlerde oturabilmek için örtü veya portatif açılır sandalyelerden alabilirsiniz.

Mangal yapmak yasak.

Çok büyük çaplı olmayacak şekilde piknik yapabilirsiniz.

Giriş ücretsiz, ve nolur çöpünüzü toplamayı unutmayın.

Japon Bahçesinin vazgeçilmezleri olan süs köprüler buradada da yer alıyor.

Aslında tuvalet var, ama biz gittiğimizde güvenlik girilmiyor dedi. Bu nedenle Baltalimanı Kemik Hastanesine koştuk ihtiyaç molası için.

İsterseniz Baltalimanı Kemik hastanesi bahçesinde yer alan kafede çocuklarla birşeyler atıştırabilirsiniz. Burada manzara muhteşem.

Bebek arabasıyla çok rahat gezebileceğiniz bir park. Yalnız ana yürüyüş yolunun dışındakiler hep büyük kırma taşlı yollar, yine de burada bebek arabasıyla gezebilen birçok aile gördük.

Özel aracınızla gelirseniz bahçenin ana giriş kapısından sağa döndüğünüzde yol boyunca arabanızı park edebilirsiniz. Ya da geride kalan sokak aralarına park edip buraya yürüyebilirsiniz.

Japon Bahçesinde yer alan şelale ve derelerle şehrin içinde sanki ormandaymışsınız gibi hissettiriyor.

Baltalimanı Japon Bahçesine Nasıl Gidilir

Sarıyer ilçesi Baltalimanı’nda bulunan Japon Bahçesi, Baltalimanı Kemik Hastanesi karşısında yer alıyor.

Küçük motorlarla Emirgan iskelesinde inip, yürüyerek 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Ya da yolun karşısında bulunan duraktan Baltalimanı yönüne giden otobüse binebilirsiniz.

Yine Beşiktaş, Ortaköy veya Sarıyer yönünden buraya otobüsle ulaşabilirsiniz.

İTÜ Ayazağa metrosunda inip sahil otobüslerinden Emirgan- Arnavutköy yönüne gidenlere binin ve Baltalimanı durağında inin. Otobüs numaraları için linke tıklayın.

Özel araçla Anadolu yakasından geliyorsanız, 2.köprüden çıktıktan sonra ilk Baltalimanı sapağından girin ve tabelaları takip edin. Hastane civarındaki trafik ışıklarına gelince solunuzdaki bahçeyi görebilirsiniz. Ayrıca yolun üzerinde yer alan İspark ya da ara sokaklara park edin. Bu bölgede diğer yerlerden Polis çekicileri arabaları alıyorlar haberiniz olsun🙈

Japon Bahçesinde yer alan taş fenerler

Baltalimanı Japon Bahçesinde Ne Yenir?

Japon bahçesinde herhangi bir kafe veya restoran bulunmuyor.

Evden hazırlayabileceğiniz sandviç ve meyve sularıyla mini bir piknik yapabilirsiniz. Yalnız mutlaka çöplerinizi toplayın ve etrafı kirli bırakmayalım ki tekrar gittiğimizde yine aynı şekilde mis gibi bulabilelim.

Eğer piknik malzemesi hazırlamadıysanız yolun karşısında yer alan hastanenin bahçesinde veya girişinden atıştıralabilecek birşeyler bulabilirsiniz.

Tabi buraya kadar gelmişken Emirgan parkına çıkıp köşklerde  çocuklarla birşeyler atıştırabilirsiniz. Ama sahilde kalmak isterseniz Emirgandaki birçok popüler kafe sizleri bekliyor.

Baltalimanı Kemi Hastalıkları Hastanesinin kafesinden boğaz manzarası

İstanbul’da gezilecek yerler arasında olan Baltalimanı Japon Bahçesine sadece Sakuraların açtığı dönemde değil, yılın her mevsiminde gidip görmenizi öneririm. Keşke böyle bahçeler semtlerin arasında çoğalsa. Çocuklarımız tertemiz parklarda yaşayıp doğanın içerisinde oyunlar oynasa. Farklı kültürlere ait botanik bahçelerin şehir peyzajında yer alması ne kadar güzel olur. Şööyle çimenlerin üzerinde çocuklar yuvarlansalar, biz ebeveynlerde elimizde gazete kitap rahat rahat oturup okusak. Ne dersiniz?

Japon bahçesinde yer alan çimenlik alanlar ve yürüyüş yolları

İstanbul’da dikilmiş olan en yaşlı sakura ağacının nerede olduğunu biliyor musunuz? Emirgan Parkı Beyaz Köşk yakınlarında yer alıyor. Artık ziyaret ettiğinizde selfie yapmayı ihmal etmeyin. Yazımı beğendiyseniz paylamayı unutmayın 😉

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.