İstanbul Akvaryum

İstanbul’da tatilde çocuklarla gezilmesi gereken yerlerden biri de İstanbul Akvaryum. Yok, Florya Akvaryum mu demeliydim? Evet, burayı öylesine benimsemişiz ki… Nereye gidiyorsun diye soranlara ” Hani şu Florya’daki yeni açılan akvaryum var ya oraya, Florya akvaryuma!!” demekten, ismi aramızda Florya Akvaryuma dönüşen yer…

Peki neden görülmesi gerekiyor?

Ziyaretçiler, coğrafi bir rotayı takip ederek Karadeniz’den Marmara Denizi’ne, Akdeniz’den Kızıldeniz’e, Panama Kanalı’ndan Pasifik Okyanusu’na uzanan 16 ayrı tema ve yağmur ormanlarını içeren güzergahta gördükleri canlıları, yaşadıkları doğal ortam koşullarına en yakın şekilde görüp inceleme ve bilgilenme fırsatına sahip olmakta. Birbirinden farklı 15 bin adet deniz ve kara canlısı İstanbul Akvaryumda yaşıyor. Aslında burayı gezerek, dünyanın diğer bölgelerindeki deniz yaşam koşullarını ve doğa şartlarına genel bir deneyimleme imkanına sahip oluyoruz. Eh böylece çocuklarımızın, temaların işaret ettiği coğrafyaları hayal ederek değil, görerek yaşayarak öğrenmelerini sağlıyor.

bilgi panosu
bilgi panosu
Süveyş Kanalı Maketi
Süveyş Kanalı Maketi

Bir annenin gözünden Florya Akvaryum ile ilgili bilinmesi gerekenler ;))

  • Akvaryuma gitmeden önce telefon ile bilet alımı yapabilirsiniz. Hem çeşitli paket alternatiflerini telefonda sorarak öğrenebilirsiniz. Tel: 444 97 44. Bazen bilet gişesinde uzun kuyruklar oluyor, bunu da atlatmış olursunuz.
  • Girişte vestiyer bulunmaktadır.
  • Çeşitli etkinlikler var. 5D sinema ve aynalı labirent gibi çocuklarla girebileceğiniz aile faaliyetleri..Daha önceki deneyimlerime dayanarak 6 yaş ve üzeri çocuklarınıza tavsiye ediyorum.
  • Büyük bir alana kurulu akvaryum, 4 yaş ve küçük olanlar için uzun olabileceğinden pusetlerini yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederim.
  • Gezi güzergahında canlılar ile ilgili bilmek istediklerinizi temaların önlerinde bulunan dokunmatik bilgisayarlardan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
  • Balık besleme saatlerini kaçırmamanızı öneririm. Genel olarak ya saat 11 gibi yada ana tankta 14:30 civarında bu etkinlik gerçekleşmektedir. Anonsları takip ederseniz mutlaka bir tanesini yakalarsınız.
  • Ziyaret parkurunda birkaç kafe ve birkaç restoran bulunmaktadır. Dilerseniz turunuza biraz ara verip, denize karşı kahvenizi (Robert’s caffee, Funföndü, coffee corner..) yudumlayabilirsiniz ya da acıkan minikleri tercihinize göre doyurabilirsiniz. (Sütiş ve Kaşıbeyaz var.)
  • Tuvalet ve bebek bakım odaları birkaç yerde mevcut. (Krokiden bakabilirsiniz.)
  • Hediyelik eşya bölümü gerçekten çeşitli…
  • Anatankta, dalgıçların yaptığı faaliyetleri çocuklar mutlaka seyretmeli, zaten sizde bayılacaksınız.
  • İstanbul Akvaryum, Aqua Florya Alışveriş Merkezinin hemen yanında, hatta içinden bağlantısı var. Çocuklarla, İstanbul Akvaryumu gezdikten sonra AVM’yi de şöyle bir gezmenizi tavsiye ederim. Hatta birde üstüne sinema yapabilirsiniz.
  • Dalış yapmak isterseniz önceden rezervasyon yapınnn ;))
anatankta aç bir köpek balığı
anatankta aç bir köpek balığı
anatankta dalgıçların aç olan köpekbalığını besleme çabaları
anatankta dalgıçların aç olan köpekbalığını besleme çabaları
ağzına kadar sokulan balıkları yinede yemeyen köpekbalığı dikkat !!!
ağzına kadar sokulan balıkları yinede yemeyen köpekbalığı dikkat !!!
İstanbul Akvaryum, dünya denizlerini ayrı bölümlerde gerek bilgi, gerek maket, gerek fotoğraf ve bilimsel aletlerle destekleyerek ziyaretçilerin beğenisine sunmuş. Zehirli kurbağalar, kum köpekbalığı, kırmızı karınlı piranha, cüce timsah (zaten bunu görmek için gelmiş olan Ege’nin timsahı görünce verdiği ünlem “aaaa çekmiş mi bu timsah!!”), vatoz, imparator melek balığı, caretta caretta, benekli bahçe müreni, palyaço balığı, napolyon balığı gibi bir çok canlıyı da yakından inceleyebilirsiniz.

Gezi güzergahımızda Yağmur Ormanlarına geldik. Buradaki ortam birebir aynı, sürekli yoğun nemli (önce zor nefes alınıyor, alıştıktan sonra rahat) ve minik minik yağmur çiseleyen hava durumu. Çocuklar, böyle bir ortamda yaşamanın nasıl olduğunu daha iyi anlayabiliyorlar. (Evet ıslandık, ama sıcaktan hemen kuruduk.)

yağmur ormanları
yağmur ormanları
nehir vatozu
nehir vatozu
cüce timsah :)
cüce timsah 🙂

İstanbul Akvuryum’u çocuklarla gezerken, önümüze İstanbul- Yenikapı açıklarından çıkarılan batık gemi replikası çıktı.
Marmaray kazıları esnasında bununla ilgili haberleri duymuştum. Ancak çok detaylı bir bilgi medyada verilmemişti. Bu arkeolojik kalıntılar sebebiyle de Marmaray’da yapılacak bir durak inşa edilemedi diye hatırlıyorum.
Karşımda Doğu Roma’nın tarihine ışık tutan kurtarma kazıları ile ilgili fotoğraf ve bilgileri görünce çok sevindim:))

Yenikapı'da bulunan batık replikası
Yenikapı’da bulunan batık replikası

Büyüyen Roma İmparatorluğu’nun şehrine liman gerektiği yıllar..MS 379 lar…dile kolay bin yıllar öncesi… Bayrampaşa (Lykos) deresinin ağzına yaptırılan “Theodosius Limanı“… Yıllar geçtikçe, derenin getirdiği topraklarla küçülen liman küçük gemi ve teknelerin barınağı olmuş. İşte metro ve Marmaray’da tam bu bölgeye yapılacaktı. On birinci  yüzyıla kadar kullanılmaya devam etmiş olan bu tarihi limanın olduğu bölgede 35 tekne kalıntısı gün ışığına çıkarılmış!!! Bu kalıntılar “Arkeopark” projesinde değerlendirilmek üzere yerlerinden sökülmüşler.
Dünya literatüründe en geniş antik tekne koleksiyonlarından biri işte bu arkeolojik kazı çalışmaları sonucuymuş…Tabi, bu bulgular sayesinde o dönemlere ait gemi teknolojisi ile ilgili teknik bilgiler elde edilmiş…(Bilgi: Arkeoloji Müzesi websitesi)
Kim bilir, Marmara Denizini kazsan neler neler çıkar, M.Ö’lere gidilir diye tahmin yürütüyorum ;))

Yenikapı'daki batık teknenin replikası
Yenikapı’daki batık teknenin replikası

Bu tarihi değeri büyük olan çalışmadan ayrıca birçok hayvan türüne ait kemikler de çıkarılmış. Bunlar İ.Ü. Veterinerlik Fakültesinde sergilenmekteymiş.
Kurtarma kazı çalışmalarının sonuçları, “Vehbi Koç Vakfı” ve “Arkeoloji Müzesi”‘nin de ortak girişimiyle 25 Haziran 2013-25 Ocak 2014 tarihleri arasında Arkeoloji Müzesi‘nde sergilenmiş. (Kaçırmışım, giden var mı aranızda?)
Ben şimdilerde nerede sergilendiklerine dair somut bir şey bulamadım. Ancak, ilgili döneme ışık tutan tekne kalıntıları Yenikapı’da yapılacak kültür parkındaki müzede sergilenecekmiş. Burası açıldı mı duyan var mı? Bu bilgiyi de “Sabah Gazetesi”nin 17 Şubat 2011 tarihli haberinden paylaşıyorum.

Eh hal böyle olunca şimdilik İstanbul Akvaryuma giderek, o döneme ait olan bir teknenin birebir replikası ile idare edeceğiz, ne yapalım ;)) Meraklılarına duyurulur…

zehirli kurbağa
zehirli kurbağa

Adres: Şenlikköy Mah. Yeşilköy Halkalı cad.
No: 93 Florya/ İstanbul

Telefon: 444 9744

Nasıl gidilir?

Özel Vasıta: Tem (E80) veya çevreyolunu (E5) takip ederek Yeşilköy ve sonra Florya’ya sahil yoluyla ulaşın. Çevresinde İBB Florya Tesisleri var. ( Akvaryum eski tren yoluna paralel sahil kıyısında.)
Toplu Taşıma: Lütfen linki tıklayın; http://www.istanbulakvaryum.com/tr/alternatif-ulasim
Otopark: Akvaryumun otoparkı olduğu gibi AVM’ninde ücretsiz otoparkı var. Ayrıca açık otoparklarda mevcut.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.