Eskişehir Çocukla Gezi Rehberi

Eskişehir‘e yolu düşen ya da gezenler var mı aramızda?

Niye daha önce gitmemişiz ki buraya, ne kadar güzel bir şehirmiş. Orta Anadolu’da bulabileceğimizi ummadığımız bir Avrupa kenti görünümüyle karışık nostaljik Anadolu şehri bizleri karşıladı. Yollardaki sokak lambaları, düzenli trafik, bisikletli yaşam, tarihi evler, müzelerin bütçeyi yakmayan ücret tarifleri, halkının şehre olan sevgisi, şehre katılmaya çalışılan değerlerle oluşmuş bir kent.

Anadolu’nun çeşitli yerlerinden sürekli gelen kavimler sebebiyle tarihi açıdan da zengin. Ama size burada belgesel anlatmayacağım, zaten merak ederseniz Google‘dan araştırabilirsiniz. Kırım, Balkan, Kafkaslar gibi pek çok yerden gelenler şimdiki halkını oluşturmuş ve kent kültürü bu şekilde yoğrulmuş. Belki de izlerini en çok mutfak kültürü ve sanata kattıkları değerde gözlemleyebilirim. Ayrıca Kurtuluş Savaşında vermiş oldukları mücadeleyle de yine tarih sayfalarında etkilerini okuyabilirsiniz.

Ailecek üç günlük programlayabildiğimiz seyahatimizden sonra Eskişehir‘i tekrar harmanlayıp çocuklu çocuksuz gezenlere yönelik bir seyahat planı hazırladım. Ama önce genel bilgileri içeren ulaşım, yemek, konaklama ve şehir içi ulaşım hakkında bazı bilgileri sizlere anlatayım;

Eskişehir’e Ulaşım

İstanbul’dan hızlı tren, uçak, otobüs veya özel aracınızla Eskişehir’e ulaşabilirsiniz.

Eskişehir’e hızlı trenle yapmış olduğumuz seyahat konforluydu.

Eskişehir’e hızlı trenle nasıl gidilir?

İstanbul’da Pendik metro istasyonundan binilen hızlı trenle yolculuk için gidiş tarihinizden 10 gün önce TCDD sitesinden biletiniz seçerek alabilirsiniz.

Yola çıkmadan önce hızlı trenle ilgili çocuklu seyahat edenlere yönelik bilgi bulamamıştım. En merak ettiğimse trenin gidiş yönünde nasıl koltuk ayarlarım oldu. Maalesef böyle bir seçim şansınız yok, online açılan sayfada bu bilgi yer almıyor. Bu nedenle bizde de olduğu üzere ters yön seyahat edebilmek mümkün. Eğer bilen varsa nasıl yapılacağını buradan bizimle paylaşır mı lütfen?

Hızlı trenle seyahat ederken vagonlardaki masa aileler için gerekli mi?  Her vagonda 2 adet masa yer alıyor. Masa çokta gerekli değil, zaten yolculuk 2,5 saatte bitiyor. Çocuklar önlerindeki masalarda gayet rahat etkinlik yapabiliyor. Yani bilet alırken masa kapamadık diye üzülmeyin. Ayrıca özel yemek siparişi de gerekli değil. Zaten hostes kafeterya malzemelerinin dolu olduğu bir arabayla dolaşıyor. Tüm süre boyunca da 2 kere servisten yararlanabiliyorsunuz.

Bavulunuz varsa, vagon bölümünün girişinde yer var. Tabi hafif bagajınız varsa, aynı uçaklardaki gibi oturduğunuz koltuğun üzerindeki kapaklı dolaplara  da yerleştirebilirsiniz. Tren, Eskişehir’e giderken üç ya da dört ayrı durakta yolcu alıp bırakıyor. Bu esnada bavulunuz mutlaka başkaları tarafından indirilip kaldırılıyor. Bu nedenle biz her durakta bavulu almak isteyenlere yardımcı olduk.

Pendik istasyonunun çevresinde özel otoparklar olduğu gibi İSPARK’ta yer alıyor. Günlüğü 15 TL’den hemen istasyonun yanındaki otoparka aracımızı teslim ettik. Buradan metroya varış kolay oldu. Tek problem yürüyen merdivenle inilmediği ya da asansör olmadığı için elinizde bavul ve pusetle iniş zor oluyor. Eskişehir tren istasyonu merak etmeyin gayet konforlu, hiç yorulmadan inip çıkacaksınız.

Eskişehir Tren garının önünden ister minibüs, otobüs ya da taksiyle konaklama yapacağınız yere gidebilirsiniz. Genel olarak taksiyle Eskişehir’de en uzak nokta 25 TL yazıyor, bilginize.

Özel araçla gitmeyi tercih ederseniz, İstanbul Ankara yönünde giderken Eskişehir yönlendirmelerini takip edin. Bütçe açısından eğer dizel aracınız varsa, ve trenle seyahati merak etmiyorsanız, arabanızla gitmenizi öneririm. Eskişehir içinde ve dışında gezilecek yerlere yakın otopark yeri bulabiliyorsunuz.

Eskişehir’de mutfak kültürü çok geniş. Biz yapmış olduğumuz gezimiz esnasında önümüze çıkan ve tabi çocukların sevdiklerini değerlendiriyoruz. Buna göre sırasıyla; Eskişehir Esnaf Çarşısında Dondi dondurmacısı, Esnaf Çarşısına yakın Abdüsselam Kebap’tan Balaban Köfte, Odunpazarı Kırım Tatar Çibörek Evinde Çibörek, Sazova Parkı Kırım Çibörek kafede Hürrem tatlısı favorilerimiz oldu.

Eskişehir’de Ne Yenir?

Eskişehir yemeklerinde, Anadolu kültürüne ait geleneksel mutfağı bulabilirsiniz. Birçok medeniyetin beşiği olması ve geçmiş yıllarda bu şehre göç eden Kırım, Kafkas ve Balkan göçmenlerinin yöresel yemeklerini geziniz esnasında birçok restoranda tatma imkanı bulabilirsiniz.

Şehrin meşhur olan lezzetleri nedir derseniz? Çibörek, balaban köfte, met helvası, haşhaşlı ekmekler ve Hürrem tatlısı diyebilirim. Gurme gezisi yapanlar için farklı bir rota çizmek lazım ama bizimki çocuklu gezi olduğu için nerede uygun bulursan orada ye şeklinde oluyor. Mesela; Porsuk çayında Papağan Çibörek, Odun pazarında Kırım Çiböreği, Abdüsselam Kebaptan Balaban Köfte, Esnaf Çarşısında Dondi dondurma, Sazova Parkında Kırım Kafe bizim görüp beğendiğimiz yerler. Açıkçası çibörekte Odun pazarındaki Kırımlının yerini ve şehrin içinde yer alan Esnaf çarşısındaki Dondi dondurmayı mutlaka tatmanızı öneririm.

Tabi yeme içmeden bahsedip de Kalabak Suyu‘ndan bahsetmeden olmaz. Eskişehir’e özgü olan Kalabak Suyu’nun hikayesi Cumhuriyet’in ilk yıllarına dayanıyor. Atatürk şehri ziyareti esnasında içtiği suyu beğenmeyip dönemin belediye başkanına güzel bir içme suyu bulunması talimatı vermesiyle başlıyor herşey. Araştırmalar sonucunda, Türkmen Dağı’nın kuzey yamacında yer alan Kalabak Köyü’nün yakınlarında bir su kaynağı bulunur ve o günden bu yana Kalabak Suyu, şehrin en meşhur içme suyu olmuştur. Gerçekten Eskişehir‘in tüm noktalarında satılan Kalabak Suyu’nun fiyatı diğer su markalarına göre oldukça hesaplı, 1TL her yerde.

Odunpazarında yer alan birçok konaktan bir tanesi. Biz yoğun sezon sebebiyle eski tarihi evlerde yer bulamadık. Çünkü odalar dar olduğu için iki oda aynı konakta yoktu. Bu nedenle önerim yoğun sezonda gidecekseniz en az 1 ay öncesinden Odunpazarı konaklarını araştırın.

Eskişehir’de Nerede Kalınır?

Eskişehir gezilecek yerler açısından bana göre 3 bölgeye ayrılıyor.

Kent merkezi, Odun Pazarı ve Kentpark ile Sazova park gibi yerlerin bulunduğu şehrin biraz dışı.

Eğer özel aracınızla geldiyseniz her yerde kalabilirsiniz.

Ama bizim gibi tabanvaysanızzz Odunpazarındaki butik oteller ile tren garına yakın olan şehir otellerini tercih etmenizi öneririm. Böylece hem çoğu gezilecek yeri yürüyerek ya da hemen önünüzden geçen minibüsle gidebilme şansınız olur.

Yoğun olarak kullanılan tramvay, Doktorlar ve Öğretmenler caddesi üzerinden binebilirsiniz. Özellikle şehiriçinde görmek isteyeceğiniz her yere durakları var.

Eskişehir’de Şehir içi Ulaşım Nasıl?

Şehir aynı Avrupa kentleri gibi düzenli, kaybolmak imkansız ve bu nedenle pusetli geziler için çok elverişli.

Tramvay otobüs, minibüs ve taksi imkanları her yerde var. Tabi tercihiniz bisikletten olursa, tüm kaldırımlarda bisiklet yolları mevcut. İlgili şeridi kullanan bisikletliler yavaşlama yapmıyorlar, çocuklara dikkat edin 😉 Üniversite şehri olması nedeniyle hem tramvay hem de bisikleti gençlerin bolca kullandığını gördüm.

Tramvay ve otobüsle her noktaya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ayrıca taksi en uzak noktaya 25-30 TL yazıyor en fazla. Trafik fazla yok, İstanbul ile karşılaştırılınca tabi.

Porsuk Çayı üzerinde yer alan bu köprüler rengarenk, cıvıl cıvıl tabi bir de estetik olmamış mı?

Eskişehir seyahati için önemli noktalar;

Öncelikli olarak Eskişehir‘de kaç gün kalınır diye sorular gelmişti instagram hesabımdan. Burada da belirtmek isterim ki şöyle doya doya gezmek için 4 gün yeterli olacaktır. Ama bu kadar zamanınız yoksa 3 günde sıkıştırılmış bir programla her şeyi yapabilirsiniz.

Karasal iklimin hakim olduğu Eskişehir‘de yazlar sıcak, kışlar soğuk olacaktır. Bahar mevsimlerindeyse gündüzleri ılık fakat geceleri soğuk olabiliyor. Biz Mayıs ayında gezip gördüğümüz Eskişehir‘de diyebilirim ki gündüzleri şortla dolaşırken akşamları polar hırkalarla dışarıda gezdik. Tabi bahar aylarında hava sıcakta olsa yanınıza şu sıkıştırılarak katlanabilen yağmurluklardan alıp herkesin çantasında bulundurması ani yağmurlardan sizi koruyacaktır.

Tatil, dini ve milli bayram günlerinde okul ve turist grupları şehrin popüler mekanlarını ziyarete geliyorlar. Bu nedenle bazı müzelere giremeyebilirsiniz. Mesela biz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesine giremedik. Eğer hafta içi ve kış döneminde ziyaret ederseniz ortalık sakin olacağı için rotanızı keyfinize göre değiştirebilirsiniz.

Pusetli aileler, Eskişehir gezinizde pusetle sıkıntı yaşayacağınız tek nokta İstanbul- Pendik hızlı tren istasyonuna iniş ve çıkıştır. Yetkililerden ricam bu duruma el atıp, daha modern hale getirilmesidir.

Kent hayatından bir kare… Ana caddeler aynı Avrupa’daki gibi geniş, trafik genel olarak İstanbul’la karşılaştırılınca yok denilecek kadar az.

Eskişehir 3 Günlük Çocuklu Gezin Rotası

#1 Eskişehir Kent Merkezini Gezin

Eskişehir kent merkezinde çocuklarla keyifli bir gezi yapmaya ne dersiniz?

Porsuk çayı Köprübaşı denilen noktaya ulaşın. Burada çayı gondol veya teknelerle gezebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa gondolu beklemenizi öneririm. Yalnız bunun için saat 4’ten önce sıraya girin, çünkü tekne gezisine göre daha uzun sürdüğü için yarım saatten biraz fazla bekleyebilirsiniz. Tekne gezisi kişi başı 5 TL’dir. Gondol is en fazla 4 kişiyle yapılırken bir tur için 30TL ödeniyor. Kısacası 4 kişilik bir aile gondolla gezerse hem hesaplı hem de daha keyifli bir tur atmış oluyor.

Gondol için sıra beklerken eğer çocuklarda acıkmışsa tekneye binilen durağın hemen yakınında göreceğiniz Papağan Çibörek’e uğrayabilirsiniz.

Tekne gezisinden sonra Porsuk çayı ve çevresinde bir tur atın, en fazla 20 dakika sürecektir. Köprüleri, köprü üzerindeki sokak lambalarıyla ve çevre düzenlemesiyle adeta Londra Thames nehrini hatırlattı bana buralar. Bol bol fotoğraf çekip, selfi yaptık bizdeee.

Bunun dışında çayın etrafında çocuklarla banklara oturup dinlenebilirsiniz, piknik yapabilirsiniz. Ya da çayın üzerindeki çimenliklere oturup birşeyler atıştırabilirsiniz. Tabi bunu yaz mevsiminde tavsiye ediyorum. Bu bölgeden fazla uzaklaşmayalım derseniz, çocukların hem oyun oynayacağı hem de siz ebeveynlerin laf lafı açıyor sohbetlerine dalabileceğiniz bir çay bahçesi önerim var. Lületaşı Sanat Merkezi Çukur Çarşı‘da yer alan kır bahçesi şehrin içinde bize vaha gibi geldi. Çimenlik ve ağaçların arasında çocuklar saklambaç oynarken bizde çaylarımızı yudumlayabildik.

Burada siz dinlenip, çocuklarda enerji depoladıktan sonra tramvayın geçtiği Doktorlar Caddesine doğru yürüyüp, her sokak başındaki hayvan heykellerini ayrı ayrı kucaklayabilirsiniz 😉 Banklardaki heykellerle de söyleşi yapabilirsiniz.

Eskişehir Esnaf Çarşısında bir sokak ve dükkanlar

Tramvay yolunun üzerinde bulunan ve 1970 li yıllarda kurulmuş Esnaf Çarşısını gezebilirsiniz. Biz çok sevdik burayı, aynı Eminönü, her şey var yani yok yok. Tabi burada çocuklarla Dondi dondurmacısından mutlaka sakızlı ve kavunlu dondurma almayı unutmayın. Eğer karnınız acıktıysa ve şu meşhur balaban köfteyi tatmak isterseniz Abdüsselam Kebap‘a uğrayabilirsiniz. Bu mahalleye yakın bir işhanı içinde, lokasyonu bulmak için linke tıklayabilirsiniz. Yalnız burası pazar günü kapalı olabilir, gitmeden önce arayın.

Alternatif önerim; Tramvaya atlayıp tüm Eskişehir‘i gezebilirsiniz. Böylece şehir yaşamını daha yakından görebilirsiniz.

Eğer saat 5’ten önce şehir merkezi geziniz bittiyse Tren garının oradaki “Devrim” arabasını görmek için uğrayabilirsiniz.

#2 Sazova Parkı

Eskişehir ziyaretinizin 2. gününde Sazova Parkında eğlenceli zaman geçirmeye ne dersiniz?

Sıra çocukların bayılacağı ve siz ebeveynlerin de favorisi olacak Sazova Parkına geldi. Burası için önerim bütün gününüzü ayırmanız.

Otobüsle gelebileceğiniz gibi taksiyle 5 dakikalık mesafede olan Sazova Parkında özel araçla gelenler için otopark yer alıyor.

Girişten itibaren sırasıyla; Hayvanat Bahçesi, Sualtı dünyası, Bilim Merkezi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Minyatürk, Korsan Gemisi, Sazova park göleti ve Masal Şatosu en son durak oluyor.

Bilim Merkezine önce girip saat 2’de yer alan uzayla ilgili film için bilet alın. Sabahtan almakta yarar var, sonraya kalmıyormuş okul grupları nedeniyle. Sonrasında yukarıda sıralamış olduğum aktivite alanlarını Masal Şatosundan başlayarak son durak Bilim merkezi şeklinde çocuklarla gezebilirsiniz.

Sazova Parkında yer alan aktivite alanları ve parkta çocuklarla yapılacaklar hakkında detaylı bilgi ve bol fotoğraf için Sazova Parkı yazımı okuyabilirsiniz

Sazova parkı o kadar geniş bir alana kurulu inanamadım. Bu kadar büyük bir alan halbuki pek çok siteyle değerlendirilebilirdi. Onun yerine kazları, ördekleri ve kuğuları etrafta görünce böyle serbest halde şaşırdık….

Eğer vaktiniz sınırlıysa bilim merkezinde verilen uzayla ilgili sinemayı seyredin, hayvanat bahçesi ve masal şatosunu da mutlaka ziyaret edin.

Yanınızda çimenlere uzanmak için bir örtü götürebilirsiniz. Çocuklar etraftaki çocuk parklarında gönüllerince oynarken sizde huzur ve temiz havanın keyfini dinlenerek çıkartın.

Parkın içinde kafeler ve restoranlar yer alıyor. Buralarda öğünlerinizi alabilir, çay kahve içebilirsiniz. Ya da isterseniz yanınızda getirmiş olduğunuz sandviç gibi yiyeceklerinizle mini bir piknik yapabilirsiniz. Ama ne olur çöpünüzü toplayın, yerlere atmayın olur mu?

Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Odunpazarına bu evleri gördüğünüzde varmış olacaksınız.

#3 Odunpazarı

Eskişehir seyahatinizin 3. gününde Odunpazarı sokaklarında turlamakta çok nostaljik olmaz mı?

Eskişehir‘in en merak edilen semti. Şehrin güneyindeki tepe üzerine kurulmuş olan Odunpazarı, daha önceleri köylülerin dağlardan getirdikleri odunları şimdiki Yediler Parkı Meydanında satarlarmış. Bu nedenle burası Odunpazarı olarak anılmaya başlanmış.

Pasta gibi boyanmış tarihi Osmanlı evlerinin sıralandığı dar sokaklar arasında nostalji yaşamak isteyenler sıraya girsin. Türk geleneksel kent dokusunun yaşatıldığı Odunpazarı sit alanı olarak korunuyor. Genel olarak bitişik nizam yapılmış birkaç katlı evlerin çıkmaları hep sokağa doğru yönlendirilmiş. Evlerin girişlerinde bazıları tek bazılarıysa çift kanatlı ahşap kapıların yer aldığını görebilirsiniz. Çift kanatlı kapıları olan evler daha zengin ailelerin yaşadığı ve at arabası sahibi olduklarını gösterirmiş. Bu evlerin arasında gezinirken hala burada yaşayan ev sahipleriyle karşılaşıp yolda selamlaşabilirsiniz. Hatta bazı evlerin önünde fotoğraf çekilirken, kapıda işinizin bitirmenizi bekleyip öyle işlerine gidenler var. sokak aralarında öylesine dolaşırken yorgan içi atlayanları gördük seyrettik, yine imece usulüyle bahar temizliğine yardım edenler hanımların sohbetlerini dinledik.

Odunpazarı’nda Çocukla Gezin hatıra fotoğrafı

Çocuklarla Odunpazarı evlerinin Arnavut taşlı sokaklarında gezmek çok keyifliydi. Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in katkılarıyla ortaya çıkan pek çok sanat dalına teşvik amaçlı açılan müzeleri ve Eskişehir tarihini aydınlatan diğer müzeleri ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin. Müzelere giriş genel olarak Yetişkin 5 TL ve öğrenci 3 TL civarında. Hatta bazıları ücretsizdi. Yalnız mümkün olduğunca saat 5’e kadar müzeleri gezmeye çalışın, sonrasında kapatılıyor.

Semtin içinde yürürken her ayrı sokakta bir müze, bir çeşme ya da tarihi dokulu bir ev bulabilirsiniz. Ama bunların içerisinde belli başlı ziyaret etmenizi önereceklerimse şunlar;

Kurşunlu Külliyesi ve Camii: Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılan külliyede aşevi, medrese , cami, şadırvan, kervansaray ve sıbyan mektebi olarak hizmet vermiş binalardan oluşuyor. Kubbesinin kurşun kaplı olan külliye’de bu bölümler artık cami, şadırvan, cam atölyesi, sergi bölümü ve lületaşı sergisiyle Mevlevihane olarak kullanılıyor.

Kurşunlu Külliyesi ve girişi

Lületaşı Müzesi: Dünya üzerinde en kaliteli lületaşı Eskişehir’de çıkarılıyor. Simge haline gelmiş bu taşı kullanarak yapılmış 400 civarında eseri müzede hayranlıkla seyredeceksiniz. Kurşunlu Külliyesi içerisinde yer alıyor.

Kırım Kültür Evi : Kurşunlu Külliyesinin hemen alt sokağında yer alan kültür evinde çibörek yemelisiniz. Genel olarak haftasonları yoğun olacağı için 12 ‘den önce  ya da 2’den sonra öğlen yemeği için uğrayın. Eğer grup halinde geldiyseniz saat 10 gibi sabahtan uğrayıp kaç kişi geleceğinizi ve ne kadar çibörek istediğinizi belirtirseniz size göre hazırlık yapabiliyorlar, bu da benden küçük bir seyahat püf noktası diyelim 😉

Lületaşı Müzesinden yer alan şaheserlerden bir örnek

Cumhuriyet Tarihi Müzesi: Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan müze 1916 yılında Numune Mektebi olarak açılmış. Daha sonraları kamu faaliyeti gösterilen binada Cumhuriyet tarihine ait eserler belgeleri bulabilirsiniz.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: Cam sanatının tüm inceliklerini hayranlıkla görebileceğiniz bu müzeyi kaçırmayın.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi avlusu ve içinde yer alan muhteşem camdan yapılmış avize

Atlıhan El Sanatları Çarşısı: 1850’li yıllarda Eskişehir’in büyük toprak sakinlerinden Takattin Bey tarafından diğer yerlerden gelen pazarcıların, seyyahların ve onların hayvanlarının konaklaması için yaptırılmış. Şimdilerde yeniden restore edilen handa geleneksel el sanatlarına ait üretilen eserler sergilenip satılıyor. Hediyelik eşya almak isterseniz buraya ve Kurşunlu Külliyesi içindeki yerlere göz atın derim.

Hala yaşatılmaya çalışılan el sanatlarımızla ilgili pek çok değerli eşyayı buradan bulabilir ve alabilirsiniz.

Ahşap Eserler Müzesi: Odunpazarı festivallerine gelen uluslararası sanatçıların ahşaptan yaptıkları eserleri bulabilirsiniz.

Müze ve içinde yer alan bazı eserler

Ayrıca bunların dışında Eti Arkeoloji Müzesi ve Eskişehir Havacılık Müzesini ziyaret etmeyi unutmayın. Eğer seyahatinizi 4 güne çıkarabilirseniz Kentpark‘ı görmeden dönmeyin, hele öve öve bitiremedikleri Kırımlı çibörekçiye de uğramanızı öneririm.

Üç günlük Eskişehir turumuzda en sevdiğim her yere kolay ulaşabilmemizdi. Yola çıkmadan önce arabayla mı arabasız mı gidelim derken hızlı trenle seyahat daha merak uyandırdı bizde. Otobüs, tabanvay ve taksi kullanarak her yere 5 bilemediniz 10 dakikada vardık. Tabi bu esnada hep yolumuzda Eskişehirli sakinler yardımcı oldu. Bu arada şehrini ve belediye başkanını bu kadar sahiplenmiş bir halk görmedim. Nazar değmesin. Burada sanat sevgisi ve topluma saygı ile herkesin yaşam haklarında sosyal adaletin sağlanılmaya çalışıldığını görmekte güzel. Umarım Eskişehir halkının bu duruşu hiç bozulmaz ve diğer şehirlere örnek olur.

Odunpazarı sokaklarında yer alan bu eserleri dolaşırken kaçırmayın.

Eskişehir gezinizde bizim ziyaret etmediğimiz ama sizin mutlaka görülmesi gerekli dediğiniz yerler varsa lütfen burada paylaşım yapalım.

Umarım yazımı beğenip Eskişehir‘i çocukla gezilecek yerler arasına alırsınız 😉

Taze çıkan yazılarımı sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.