Yeryüzü Cenneti Dalyan’da Çocuklarla Yapılacak 7 Farklı Etkinlik Rehberi


Doğa ve tarihin birleştiği bir yeryüzü cenneti Dalyan

Kaunos Harabeleri, deniz kaplumbağası karetta karetta nın yumurtalarını bıraktığı İztuzu, nadir görülen kuş ve su canlıların soluk aldığı, doğal kaplıca sularının olduğu, tuzlu ve tatlı suyun beraber aktığı, dağlarına hala ağaçların değdiği, insanoğlunun kirletmeye kıyamadığı Dalyan…

Muğla ilimizin Ortaca ilçesine bağlı küçük bir kasaba. Burada yaşayanlar geçimini dalyan balıkçılığından kazanırken son 10 yıldır, turizmin parlayan güneşi burayı da ısıtmaya başlamış. Ancak halk bilinçli, bölge karettalar ve türleri azalan bazı kuşlar sebebiyle 1998 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş. Çoook şükür 🙂

Dalyan ne demek? Dalyan bir çeşit balık avlama şekliymiş. Su üzerinde kazıkların üzerine oturtulmuş karşılıklı iki barakada bekleyen balıkçıların, balık geldiğinde, derinlerdeki ağı beraberce kaldırıp balıkları çevirmeleri işlemi kısacası. İşte buradaki yerel halk bununla kazancını sağlıyormuş. İsmini de bu şekilde almış Dalyan.

Dalyan deltasında balık avlama noktası
Dalyan deltasında balık avlama noktası

Köyceğiz Gölü antik çağlarda bir koymuş. Dalaman Irmağının getirdiği alüvyonlar koyun önünü kapatmış ve denizle bağlantısını koparmış. Oluşan bu gölden Dalyan çayı denize doğru akmaya başlamış. Bu yolun üzerinde birçok sazlıklar oluşmuş. İşte zaten dünya harikası olan bir şey bu sazlıklar. Bir dantel gibi kıvrım kıvrım. Harita yok, sürekli değişiyor. Birçok kuş (180 çeşit diyorlar), balık, karettalar ve mavi yengeçlere yaşam örtüsü oluşturmuş. (Mavi yengeç dünyada bir Güney Amerika bir de Türkiye’de varmış.) Karetta karettalar da dünyada nesli tükenen canlılar arasında. Hal böyleyken yumurtladıkları ve yaşadıkları da sadece Dalyan dünya üzerinde. Yaaa, çok önemli bir belde. İşte bu sayede hala sakin, huzurlu, yapılaşmadan uzak…

İşte bu nedenle çocuklarla, doğayla içiçe tatil arayanlara tavsiyem Dalyan.

Dalyan Merkezdeki Liman- Balıkçılar Kooperatifine ait tur tekneleri
Dalyan Merkezdeki Liman- Balıkçılar Kooperatifine ait tur tekneleri

Çocukla Dalyanı gezerken olmazsa olmazlar;

Dalyana gelip de deltayı gezmeden olmazz. Bunun için Dalyan Balıkçılar Kooperatifinin tekne turunu alın. Sakın başka turlara katılmayın gerek yok, para tuzağı. Merkeze geldiğinizde kıyıda bulunan bu turları hemen göreceksiniz. Kişi başı 25 TL. Çocuklar içinde 6 yaş üzerine ücretin yarısını alıyorlar. Dalyan çayının getirdiği topraklarla oluşmuş sazlıkların arasından sizi denize çıkartıyor. Harika bir panorama sizi ve çocukları bekliyor. Tabii birde su canlılarını ve kuşları da  görünce çocuklar doğal yaşamı izleme fırsatı buluyorlar.

Teknede kaptana karettaları da görmek istediğinizi söylemeyi unutmayın. Bunun için kişi başı 7,5 TL daha alıyorlar ve plaja (iz tuzuna) herkesi bırakıp tekrar dönüyorlar.

Mavi yengeç yemeden dönmeyin. Elleriniz batıyor ama olsun, çocukların hoşuna gitti. (bir tanesini 10 TL’den pişiriyorlar)

Dalyan'da attığımız yengece gelen bir karetta
Dalyan’da attığımız yengece gelen bir karetta

Dalyan şifalı kaplıcaları ve çamur banyoları ile meşhur bir bölge. Çocuklarla çamur banyosu da yapmak isterseniz bunun için yine merkezdeki balıkçı kooperatifinin düzenlediği turları alın. Yalnız bu banyolara Sting ve Dustin Hoffman gibi dünya yıldızları ziyaretinden sonra turistler daha çok rağbet göstermeye başlamış. Bu nedenle gittiğinizde çok kalabalık olabilir. (Bizim çocuklar pek hoşlanmayacağı için gitmedik )

İz tuzu plajına tekneyle giderken dağlara kazılmış mezarları göreceksiniz, bunlar antik çağlara ait. Kaunos Harabeleri denilen bu müze de kaçırılmaz denilecek yerlerden!

Yine  merkezden tur alıp, müzeye 8 TL ücretle giriş yapıyorsunuz.Herkesin dediğine göre biraz zahmetli oluyormuş. Bu nedenle biz cesaret edemedik çocuklarla. Ayrıca Kral Mezarlarını da merkezdeki kooperatife sorun, size ulaşımı tarif edeceklerdir. Biz dağlara oyulmuş bu heybetli mezarları deltada tekneyle gezerken uzaktan seyretmeyi tercih ettik.

Dalyan İztuzu Plajında dalgalı denizde çocuklar eğleniyor
Dalyan İztuzu Plajında dalgalı denizde çocuklar eğleniyor

İz tuzu, tabi ki çocuklarla kaçırılmayacak bir plaj. Koruma altında olan sahili 6 km uzunluğunda olan altın rengimsi bu ince kum harika doğrusu. Tekneden indiğinizde tahta yürüyüş yolunu takip ederseniz sahile ulaşacaksınız. Berrak bir su ve derinleşmeyen denizi ile tatilimizin favorisi oldu. Çocuklar suyun içinde booolca eğlendi. Etrafta şezlong var. Ama almaya gerekmez. Yanınızda uzanabileceğiniz yedek bir örtü bulundurun. Kum o kadar güzel ve temiz ki…gerek duymayacaksınız.

Plajda belirli bölgeler koruma altındaki karettaların yumurta bıraktıkları yerler. Gezerken bunlara dikkat etmek gerekiyor. İşte bu sebeple buraya evcil hayvan kedi köpek kabul edilmiyor. Ayrıca saat 19 a kadar plaja girebilirsiniz.

İz tuzu plajının iki ayrı noktasında kafeler var. Biraz tuzlu ama yine de sizi idare edecektir. Her türlü fast food yiyecek ve içecekleri bulabilirsiniz. Ayrıca yine burada tuvalet, soyunma kabini ve duşlar var. Yalnız duştan yine tuzlu su akıyor 🙂 Neden anlayamadık??

Bu harika plaja giriş yaptığınız yerden sağa doğru devam ederseniz, Dalyan çayının kenarında da suda yüzebilirsiniz. Deltanın içinde kaldığı için daha az tuzlu olan bu su harika!! Birçok balık cirit atıyor. İskeleden çocuklar oltayla balık tutuyorlar. Çocuklar burada da rahat yüzdüler, hatta daha çok hoşlarına gitti.

Tekneyle gidiş-dönüşte çocukların güneşte kalma ihtimali yüksek. Biz onları ortada yere oturttuk, hatta havluları serdik, dönüşte de bi güzel uyudular. Plaja ulaşmak 40 dakika sürüyor.

Kaptanlar anlayamadığım bir şekilde ilgili ve kibarlardı. Bu kooperatifin ne kadar ciddi çalıştığını gösteriyor.

İztuzu plajında kafelerden yiyecek almak zorunda değilsiniz, tabi çook acıkmadığınız sürece. Biz yanımızda soğuk sandviç, bisküvi ve meyve suyu götürmüştük. Çocuklar acıkınca teknede yedirdik. Plajı temiz tutmak gerekiyor, zaten her yerde uyarı var. Sadece kafelerin oralarda gidip yiyebilirsiniz. Eğer merkezde yemek ararsanız, tavsiyem meydandaki ücretsiz otoparkın yakınındaki salaş restoranlar. Buralar hem ucuz hemde yemekleri güzeldi.

Dalyanda birçok otel ve restoranlar deltanın kenarında sıralanıyor
Dalyanda birçok otel ve restoranlar deltanın kenarında sıralanıyor

Dalyan’da konaklama yapmadık. Akyakada kaldığımız için günübirlik gidip döndük. Bu nedenle otel, gece yaşamı veya başka şeyleri göremedim. Çocuklar yüzmeyi biliyorlarsa, Dalyan deltası kenarında kalan yerleri tercih edin. Açıkcası buraları daha keyifli ve huzurlu. Teknelerde taksi görevi yapıyor, önlerinden geçiyor ve yolcu alıp İz tuzuna götürüyorlar.

Ulaşım

Dalyan’a otobüsle ulaşım için Fethiye yönünde İzmir üzerinden gelmeyi tercih edin.

Uçakla gelirseniz Dalaman Havaalanına indikten 28 km olan Dalyana 25 dakika gibi bir sürede taksiyle ulaşabilirsiniz.

Özel vasıta ile Marmaris yönünden gelirseniz, ana yoldan ayrılmadan Ortaca’ya ulaşın. Sonra Dalyan’a ayrılan yoldan devam edin, 12 km sürüyor. (Bu şekilde 1,5 saatte varabilirsiniz.) Dalyan merkezde ücretsiz otopark alanı mevcut. Atabanızı buraya bırakıp sahildeki tekne turlarına katılabilirsiniz.

Keyifli, huzurlu ve doğa ile içiçe olan anıları yine doldurduk heybemizee. Çocuklar biraz daha büyüsün Kaunos harabelerini gezmek üzere tekrar gelmeyi planlıyoruz. Bu müthiş antik çağ harabelerinden Dalyan manzarası eminim bir başka olacaktır…

İşte Dalyan’a yaptığımız günübirlik turdan bazı notlarım…İster günübirlik, ister daha uzun, yakınındaysanız Dalyan’ın mutlaka çocuklarla ziyaret edin. Dünya üzerinde nadir kalmış bu doğal yaşam alanını onlarda görsün ve onu korumanın değerinin ne kadar büyük olduğunu fark etsinler.

 

Dalyan İztuzuna giderken Kaunos Haraberelerini seyredebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.