Çocuklarla Bozcaada’da Gezilecek Yerler

Tarih, deniz, hava, doğa, yemekler ve kendine has ada cıvıltısı…Ece büyüyünce burada yaşayacakmış, öylesine sevdi ki…

Bozcaada aslında küçük bir ada, özel vasıtayla gezseniz en fazla 3 saatte her yeri görüp çıkarsınız.

Ama en en en çocuklarla gezilse görülse gittiğimize değdi diyebileceğiniz yerler aşağıda sıraladığım mekanlar diyebilirim.

Ayazma Plajı:

Bebekli çocuklu ailelere ilk önereceğim adres. Özellikle yazın, adanın tüm deniz keyfini burada çıkarabilirsiniz. Bozcaadaya deniz için gidiyorsanız ve iyi yüzerim diyenlerdenseniz mutlaka deniz gözlüğü, palet ve sırtınız için boool güneş kremini yanınızda bulundurmanızı öneriyorum. Çünkü çoğu koy akvaryum misali,  ayazma plajında bile denizin ortasındaki kayalıklara ulaştığınızda mercanların çevresinde dolaşan rengarenk balıkları oturup seyredebilirsiniz. Vahit’in Yerinde çocuklarla öğle yemeği yiyebilirsiniz.

Detaylar için “Çocukla Bozcaada’da Nerede Yüzülür” konulu yazıma bir göz atabilirsiniz.

Bozcaada Kalesi:

Geyikli sahilinden yola çıktıktan sonra ufukta gördüğünüz ada, belli belirsiz kale surlarıyla sizi karşılar. Yakınlaştıkça surlar büyür de büyür… Merkezde vapurdan indiğinizde  ihtişamıyla sağınızda görebilirsiniz Bozcaada Kalesini.

Kim tarafından yapılmış net bir bilgi yok. Ama belli ki daha önceleri burada yaşamış topluluklar, kendilerini saldırılardan korumak için kurmuş bu ihtişamlı kaleyi. Cenevizliler, Venedikliler ya da Fenikeliler olabilir… 1455 yılında ise dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet kalenin tekrardan inşasını istemiş. Zaman içinde kale yapılan savaşlarda yıpranmış ve en son 2. Mahmut döneminde neredeyse yeniden inşa edilerek şimdiki halini almış.

İçeriye girerken bir köprü üzerinden geçiyorsunuz, çünkü bir zamanlar surların etrafı suyla dolu hendeklerle çevriliymiş. Köprünün bittiği yerde bir masa ve ardında oturan beye giriş ücreti ödüyorsunuz şaşırmayın. Kalenin içine doğru giden patikayı takip ederek surların üzerine doğru çıkın. Buradan muhteşem deniz manzarasını seyredin, lacivert rengin tadını doyasıya çıkarın.

Kayalıklar üzerine kurulu olan kale deniz seviyesinden çok yukarıda, bu nedenle burçlarda gezinirken çocuklara dikkat edin!

Burada yapılan kazı çalışmalarında, ki halen devam ediyor, çıkarılan mezar taşları ve birçok eski yazılı taşları kalenin içinde gezerken görebilirsiniz.

Bozcaada kalesine bu küçük hendek köprüsünden geçerek giriyorsunuz.

 

Bozcaada Müzesi:

Bozcaada ruhunu biraz daha anlamanıza yardımcı olacak bir müze. Rum mahallesinde yürürken yolunuz üstüne çıkıverecek olan Bozcaada Müzesinde,  Eski Bozcaada fotoğrafları,  Osmanlı döneminden kalma obje ve evraklar,  Çanakkale Savaşı’nda yabancı ülkelerin bıraktığı her türlü malzemeler,  Bozcaada’lı Rum ve Türklerin evlerinde kullandıkları eşyalar ve hikayelerini görebilirsiniz.

Rum mahallesine doğru yürürken önünden geçeceğiniz Bozcaada Müzesi sağdaki tek katlı binada sergileniyor

Rüzgar Gülleri:

Bozcaada’da yer alan rüzgar tribünleri Türkiye’nin 3. Rüzgar enerji santralini oluşturuyor.  İlk defa 2000 yılında işletilmeye başlanan rüzgar gülleri, öğrendiğim kadarıyla adanın ihtiyacının 30 kat fazlasını üretiyormuş, ve bu da anakaraya iletiliyormuş. Bu da aslında 30.000 kişiye yetecek enerji demek ve aynı enerjiyi üretecek kömür santraline karşı da 82.000 ağaca eş değer oksijen kazanımı sağlıyormuş. Bozcaada da 17 adet rüzgar tribünü 1.400.000 adet ağacı kurtarmış oluyor!!! Wooow harika bir haber…değil mi? Bilinçli enerji süpermiş…

Rüzgar tribünlerinin faydasını size yazsam bitmeyecek gibi görünüyor ama turistik faydadan da sizlere burada bahsetmeden geçemeyeceğim. Türkiye’ deki en güzel günbatımı manzaralarına ekleyebileceğiniz sahne işte burada… Sizin aklınıza hangisi ilk geliyor, benim Knidos. Aslında konuyla ilgili Türkiye geneli küçük bir yazı yazsam mı ne dersiniz? Sizin var mı favori günbatımı yeriniz?

Neyse gelelim Bozcaada manzarasına.

Günbatımını seyretmeye gelirken yanınıza sandalyenizi, tripod ve kameranızı, piknik sepetinizi almanızı öneririm. Yalnız yaz mevsiminde hafta sonu ve milli bayram zamanlarında buraya gitmeyi düşünmeyin bile. Çok kalabalık oluyormuş. Bu nedenle hafta içinde gitmenizi öneririm. Mevsimin durumuna göre çocuklara ince bir hırka veya şal bulundurun, malum adanın en rüzgarlı yeri…

Rüzgar Gülleri daha önce yazmış olduğum yazıdaki haritadan yerini bulabilirsiniz.

İşte manzara…Güzel olan doğa tabiki ama rüzgar tribünleri daha derin bir anlam katmıyor mu, ne dersiniz?

Bozcaada’nın tek toplu yerleşim alanı olan merkez limanın olduğu bölgede. Şirin bir sahil kasabası görünümüyle ara sokaklarında keyifle gezebilirsiniz. Yürüyüşünüz sırasında sizi birçok sürprizler karşılayabilir. Rum mahallesinin tam ortasında yer alan Meryem Ana Kilisesi işte bunlardan biri. Bozcaada silüetini  oluşturan kilisenin çan kulesi dökülme tehlikesiyle karşı karşıya kalması sebebiyle metal bir kafes içinde desteklenerek korunmaktadır. Venedikliler tarafından yapıldığı sanılan kilisenin içini sadece Pazar günü sabah 8’de yapılan ayinde görebilirsiniz.

Merkezin ara sokakları arasında gezmeye başladığınızda meydanda birçok hediyelik eşya satan tezgah bulabilirsiniz. Ayrıca mahalleler arasında dolaşırken bulabileceğiniz bu tarz dükkanlara girin çıkın, eğlenceli oluyor. Kim bilir ihtiyacınız olan bir malzemeyi de burada kolaylıkla bulabilirsiniz.

Meydandaki camiler:

Bozcaada Alaybey Camii:

Kırmızı kesme taşlardan inşa edilmiş estetiğiyle meydandaki çocuk parkı karşısında fark etmeden geçemeyeceksiniz. İbadete açık olan caminin avlusunda mezarlık yer alıyor. Kesin tarihi bilinmese de 1700 lü yıllar zamanında yapıldığı sanılmaktadır.

Köprülü Mehmet Paşa Camii:

Osmanlı sadrazamı Köprülü Mehmet Paşa tarafından restore edilen cami kare şekli, kırmızı kesme taşları ve kırma çatılı olarak yıllar içerisinde sürekli inşa edilerek bugünkü halini almıştır. Hutbesi bulunmayan cami ibadete açık.

Merkezde yer alan Alaybey Camii adaya başka bir hava katıyor
Merkezde yer alan Alaybey Camii adaya başka bir hava katıyor
Bozcaada'da çocuklu bebekli nerede ne yenilir:

Vahit’in Yeri: Ayazma plajında birden fazla balıkçı restoranları yer alıyor. Biz önümüze ilk çıkan Vahitin Yeri olduğu için girdik açıkçası. Ama benim hoşuma gitti. Çünkü müşteri yoğun olmasına rağmen çokçabuk servis alabiliyorsunuz. Birde bu nedenle mezeler hep taze. Çocuklara adanın taze tutulmuş balıklarından burada yedirebilirsiniz.

İda Kafe: Sulu yemek tercihinizse otoparka yakın olan İda Kafe’de lezzetli seçenekler bulabilirsiniz. Mutlaka kabak çiçeği dolmasından isteyin, tavsiye ederim.Meydana geldiğinizdeyse sağlı sollu birçok sulu yemek yapan lokanta göreceksiniz.

Kabak çiçeği dolması, Çiçek Pastanesi kurabiyeleri, türk kahvesi seromonisi, İtalyan pizzası

Çınaraltı Kafe: Meydanda birçok restoran, kafe ve çay bahçeleri bulabilirsiniz. Bunların arasından Çınaraltı Kafe büyük çınar ağacının altında verdiği hizmetle sıcak günlerde daha çok tercih edebilirsiniz. Burada patlıcanlı börek, limonata ve yanında çikolatalı sigarayla servis ettikleri türk kahvesini öneririm.

Bozcaada Çiçek Dondurma: Mahlep Kahramanmaraş’tan, meyveler adanın organik ağaçlarından olursa bu dondurma kaçırılmaz diyorum. Lavantalı dondurma marjinal bir yaklaşım olsa da, adanın ruhuna uygun 😉

Adaya gelmişken tüm dondurmalardan tadılmadan gezmek olmazdı. Meydandaki Çınar Kahvesinin solundan ayrılan yoldan denize doğru yürürken göreceğiniz bu şirin dondurma dükkanına mutlaka girmenizi öneririrm. Lavantalı dondurma bile varrrr.

Çiçek Pastanesi: Meydandaki caminin karşısında bulunan pastane Bozcaada’nın tarihi yerlerinden. Tatlı, kahve, dondurma, çay hepsi çok şık sunumlarla getiriliyor. Bu adadan şımartılmadan dönemiyorsunuz yani…

Veli Dede: Bozcaada’nın başka tarihi pastanesidir. Meydana inen yol üzerinde dükkanı görebilirsiniz ya da Rum mahallesine doğru yolunuz düşerse kahve dükkanlarını bulabilirsiniz. Yine kurabiye çeşitleri, reçeller, üzüm suları, pekmezleri bulabilirsiniz. Üzüm suyu ve koruk suyu aldık, muhteşemdi öneririm.

Meydan pazarından alışveriş yapmanızı öneririm:

Kekik balı, domates reçeli ve diğer çeşitli reçeller, ıhlamur, adaçayı, çeşit çeşit organik ada sabunları ve en sevdiğim taze kesilmiş lavanta buketlerinden kendinize ve sevdiklerinize almadan geriye dönmeyin. Evde çok dekoratif duruyor. Ayrıca sonrasında keselere doldurup dolap içlerine asabilirsiniz ya da çekmecenize yerleştirebilirsiniz. Lavanta kokusu hem kötü kokuları azaltacak, hem güveleri rahatsız edecek doğal bir oda deodorantı. Tezgah tezgah hangisi daha hesaplı diyerek dolaşmayın, hepsi aynı fiyat söylüyor. Toptan alışveriş yapıp üzerinden indirim isteyin 😉

Bozcaada da dolaşırken üzüm, domates, salatalık, biber satan çiftçiler göreceksiniz. Üzümlerinin aromasının harika olduğunu ve beni çocukluğuma götürdüğünü belirtmem gerekir. Hele o benekli üzümü buldum yaaa, dünyalar benim oldu sanki.  Domates yine organik olması sebebiyle evde kışlık domates sosu hazırlayacaklara almalarını öneririm. Yollarda veya meydan da satış yapan çiftçi teyzelerle üzüm ve domates için anlaşın önceden, kiloyu fazla söyleyince hesaplı da veriyorlar.

Bozcaada mahalleleri akşama hazırlanıyor.

İşte bizim birkaç gün içerisinde çocuklarla yapabildiğimiz Bozcaada faaliyetleri.

Daha uzun süreli tatil imkanınız varsa Bozcaada’daki seramik atölyeleri, bağ bozumları, şarap tadımları, tekne turları, bisiklet ve yürüyüş, cam atölyesi ve at binme gibi birçok aktiviteyle de zamanınızı değerlendirebilirsiniz.

Kısacası biz çocuklarla booolca yüzdük, booolca yedik ve booolca yürüdük. Tabi manzaraları da ben ve eşim Orhan kaçırmadık 😉

Bozcaadada mahalleler arasında dolaşırken bööyle şirin evler ve kapıları görebilirsiniz. Daha kaç tanesinin sessizce fotoğrafını çekmişimdir kim bilir 😉
Bozcaada hakkında merak ettikleriniz için diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz:

Kekik Kokulu Bozcaada

Çocukla Bozcaada Gezi rehberi ve Ada’ya Ulaşım

Çocukla Bozcaada’da Nerede Yüzülür?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.