Çocuklar Hayvanat Bahçesinde – Faruk Yalçın ZOO

Yıl 1984 ya da 1985, yaz mevsimi, Gülhane Parkı’ndayız….O devasa boynuyla önüme kadar eğilmiş zürafaya ağaç kabukları yediriyorum…Ağzını uzattığında bir yandan korkar, diğer yandan da onu besleme telaşıyla en yakındaki ağacı nasıl tırtıkladığımı bir ben birde yanımdaki kuzenlerim bilir ;))) Maymunlara da fıstık atıyor muyduk??
Eh tabi dedemle parka gitmenin çok büyük bir artısı vardı. + Özgüür olabildiğinceee!!

Fransız lavantası
Fransız lavantası

Benim gibi Gülhane’deki hayvanat bahçesini ziyaret eden kaç kişi var aramızda?
Öyleyse Merhaba mutlu topluluk!! Vahşi hayvanlarla tanıştığımız o ilk yeri hatırlar mısınız?

Şimdi bende çocuklarımla bunu yaşamak istedim. Aradım, taradım, inceledim…Sonunda en kapsamlı ve çocukla rahat gezilecek yerin “Faruk Yalçın Zoo” (Hayvanat Bahçesi) olduğuna karar verdim.

Bir pazar günü yola çıktık. Tem bağlantısı ve Gebze yollarında sabahın erken saatlerinde ilerledik. Darıca’ya gelince yol boyunca “Faruk Yalçın Zoo” tabelalarını takip ederek hayvanat bahçesini bulduk.
Gişeden haritayı alarak sağdan itibaren hayvanları görmeye ve bilgilerini okumaya başladık. Burası ayrıca bir botanik bahçesi. Her köşede farklı bir çiçek yada ağaç var ve bunların da bilgileri yazılı.  Bu arada çocuklarımda heyecan dorukta..Her farklı hayvanı görünce birbirlerine bağırıp “a bak burada ne varmışş, Madagaskar’da gördüğümüz şu hayvanlardan var Ecee” diyen oğlumun mutluluğunu hiç unutmayacağım.

halka kuyruklu koati
halka kuyruklu koati

Hayvanat bahçesine emeği geçen Faruk Yalçın kimdir?

Türkiye’nin önde gelen iş adamlarından, ‘Nato müteahhidi’ olarak tanınan Faruk Yalçın doğa ve hayvanseverliğiyle ün yapmış. 1993’te doğa ve hayvan tutkusunu toplumla paylaşmak amacıyla Darıca’da Boğaziçi Hayvanat Bahçesini kurmuş. Zamanının büyük bölümünü burada geçiren Yalçın, ayrıca evinde de Koi balıkları yetiştirmiş ve bitki-hayvan bakımı üzerine 21 kitap yazmıştır.

pelikan sürüsü
pelikan sürüsü

Faruk Yalçın, başlangıçta bu parkı ‘Kuş Cenneti’ olarak düşünmüş. Üç yıl sonra, 1993’te, 80.000m2 alan üzerine botanik park ve kuş cenneti olarak geliştirmeye devam etmiş. 1995 yılında ise akvaryum tesisi, tropik bölge, bir fil grubu ve değişik türlerde hayvanlar eklenerek park zenginleştirilmiştir. Parka ayrıca Paris’ten ithal edilen bir ayı (Yumoş isminde) ile daha da renklilik arttırılmış. Bundan sonraki dönemlerde farklı bölgelerden gelen hayvan çeşitleri ile park sürekli canlı tutulmaya çalışılmaktadır. Mesela kırmızı pandagelecekmişş…Böyle bir haberi size buradan vermek istedim. Oğlum her hafta interneti açıp, heyecanla gelip gelmediğini kontrol ediyor..Bi gelse uçarak gideceğiz görmeye ;))

siyah beyaz yakalı lemur
siyah beyaz yakalı lemur

Hayvanat Bahçesinde 250 ayrı türde hayvan bulunmaktadır. Gezerken sayma imkanınız olmayacak ama 3000’e yakın hayvan nüfüsunu göreceksiniz.  Parkta 600’ü aşkın bitki türünün arasında dolaşırken % 70’inin egzotik iklime ait olduğunu fark etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca nesli tükenen hayvanları da görme şansını bulacaksınız.
Bu park İstanbul ve Kocaeli’nin tek hayvanat bahçesidir. Ülkemizde en çok hayvan türününün yaşadığı ve hayvan hastanesi barındıran tek parktır.

Hayvanat Bahçesiyle ilgili notlarım

  • Hayvanat Bahçesi, bölüm bölüm organize edilmiş, bu sebeple merak ettiğiniz hayvanlara öncelik vererek gezebilirsiniz. İsterseniz haritayı önceden bastırıp, park öncesi bir plan yapabilirsiniz.
  • Çocuklar ve hayvanların güvenliği iyi düşünülmüş ve tedbirler geliştirilmiş.
  • Bebek pusetiyle çok rahat gezebilirsiniz.
  • Parkta farklı noktalarda büfeler var. Buralardan yiyecek, içecek temin edip biraz soluklanabilirsiniz.
  • Bahçedeki gezi 3 saatten önce bitmiyor. Yazın giderseniz mutlaka çocuklara şapka ve güneş koruyucu alın.
  • Tuvaletler sabah saatlerinde temizdi. Ancak öğlene doğru ziyaretçi sayısının artmasıyla malum… :((. Bu nedenle ıslak mendilin gücünü yanınızda bulundurun. Emzirme odası aramayın, yok…
  • Çocuk oyun parkından bir süre uzakta durmanızda yarar var. Çünkü çocuklar burayı görünce bahçeyi gezmekten vazgeçebilirler. (Çoook eğlenceli bir park, tavsiye ederim…gezdikten sonra uğrayın!)
  • Arabayla giderseniz ara sokaklara park edebilirsiniz. Eğer yer kalmamışsa, hayvanat bahçesinin kendi otoparkı mevcut ( Süresiz 3 TL). Ana giriş kapısının biraz ilerisinde karşı tarafta göreceksiniz. Yine dolu ise ara sokaklarda başka otoparklar var. ( Genellikle süresiz 7 TL)
  • Okullara yönelik eğitimleri var. Bunun için önceden görüşmek gerekiyor.
oklu kirpi
oklu kirpi

Ziyaret saatleri ve ücretler

Yılın 365 günü açık olan park 8:30- 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Ücretler

0-4 yaş: ücretsiz
Öğrenci: 15 TL
Yetişkin: 20 TL
65 yaş ve üzeri: 10 TL

Burada museum pass veya müzekart indirimi geçmektedir.

gözlüklü penguen
gözlüklü penguen

Ulaşım

Özel araç

TEM‘den Şekerpınar çıkışından Bayramoğlu’na çıkın. McDonald’s’ı solunuzda gördükten sonra hayvanat bahçesinin yolunu gösteren tabelaları takip ederek Hayvanat Bahçesine ulaşabilirsiniz.

E-5 yolundan gelirseniz; Çayırova’yı geçince Darıca sapağından sağa gireceksiniz ve yine McDonald’s’ın arkasından yol üzerinde hayvanat bahçesini gösteren tabelalar ile ulaşımı sağlayabilirsiniz.

ana girişi
ana girişi

Toplu Taşıma

Tren: Gebze- Haydarpaşa tren hattında yenileme çalışmaları olması sebebiyle bu hattı kullanamayabilirsiniz. (Haziran 2013’te başlayan çalışma 2 yıl içinde bitmesi planlanıyor)

Dolmuş: Harem-Gebze minibüslerine binip, Çayıroğlu McDonald’sta inin. Darıca’ya giden 501 no’lu otobüslere binerek, hayvanat bahçesinin önündeki durakta inebilirsiniz.

Kocaeli’den gelecek olanlar: Otogar veya E-5 üzerinden 400 no’lu otobüslere binerek hayvanat bahçesine ulaşabilirsiniz.

karakulak (soyu tükenen hayvanlardan)
karakulak (soyu tükenen hayvanlardan)

Adres: Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi
Tuzla cad. No: 15
(297)- 41700 Darıca

Telefon: 212 265 9965

uyarı levhası
uyarı levhası

Güzel bir uyarı değil mi? Ziyaretiniz esnasında birçok insanın hayvanlara yem vermeye çalıştığını göreceksiniz. Evet hepimiz bundan zevk duyarız. Onları beslemek, sevmek. :)) Ancak bu noktada onların sağlığını öncelikli olarak düşünmememiz gerekiyor. Bu sebeple etraftaki levhaları sürekli gözettim ve çocuklarıma anlattım. Çıkışta onlara bir miktar para verdim ve yem giderlerine katkı sağlamak amacıyla gişe bölümüne yolladım.

pelikan sürüsü
pelikan sürüsü
Çok konuda yurt dışındaki hayvanat bahçelerini aratmayan ve bu parkı İstanbul ve Kocaeli halkının ziyaretine sunan Faruk Yalçın Zoo sahibi ve çalışanlarına, çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Biz güzel bir zaman geçirdik. Çocuklar hayvanları doğal ortamlarında gördü ve izlediler.
Tabi gönül isterdi ki, yaratılan bu ortamda arka karede çarpık kentleşmeye ait binalar yükselmese :(( . Ancak bahçe sınırları boyunca yapılacak bir botanik çalışma ile bu gibi görüntü kirliliğinin engellenebileceği fikrindeyim 😉
Yıl 2014 çocuklarla hayvanat bahçesine gidildi… 1985-90 yıllarının hayvanat bahçesi ile karşılaştırdığımda, artık hayvanların kendi doğal ortamlarına yakın çevrede yaşadıklarını görmek beni mutlu etti. Çoğunluğunun geniş alanlarda ve telsiz bir çevrede yaşamalarını keyifle oturup seyrettik. Çocuklarım için çoğu bilgi pekişti ve kırmızı panda için yapılacak ikinci seferin planları yapıldı.
Kırmızıııı pandaa nerdesinn?? Elma dersem çıık, armut dersem çıkmaaa ;)))
ooops bu Yumoş ayıcık, sana çık demedim ki ;))
ooops bu Yumoş ayıcık, sana çık demedim ki ;))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.