Çocukla Bozcaada Gezi Rehberi ve Adaya Ulaşım

Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla anılan Bozcaada, stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca birçok kez istilaya uğramış ve el değiştirmiş.

Adanın tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanıyor,  bilinen ilk sakinleri Pelasg’lar. Daha sonra sırasıyla Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler ve Osmanlılar adaya hakim olmuş.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra Bozcaada, önem kazanmış ve 1455’te Osmanlı topraklarına katılmış. Bu tarihten itibaren Osmanlılar ve Venedikliler arasında Bozcaada için mücadeleler olmuş ve adanın hakimiyeti zaman zaman Venediklilere geçmiş.

Osmanlı yönetiminde geçen uzun bir dönemden sonra, Balkan Savaşları sırasında 1912’de Yunanistan tarafından işgal edilen ada, 1923 Lozan Anlaşmasıyla Gökçeada ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmış.

Bozcaada postanesi gibi birçok şirin hane ilçeyi süslüyor

Bozcaada’da yaşam

Adanın merkezi limandan indiğinizde gördüğünüz yerleşim alanı. Burada iki ünlü mahalle yer alıyor.

Cumhuriyet  (Rum) mahallesi, Alaybey (Türk) mahallesi. Ama her iki tarafında evleri nostaljik Osmanlı cumbalı evleri.

Şimdilerde bu evler restore edilip çoğunlukla pansiyon ya da butik otele dönüştürülmüş.

Zaten yerleşim genel olarak burada olup, etrafta görebileceğiniz herhangi bir köy yok.

Çoğunlukla merkez dışında yer alan bölgelerde sahil, bağ evleri, çiftlikler, çiftlik otelleri, butik oteller ve bungalovlar yer alıyor.

Merkeze aracınızla indiğinizde sağ tarafta Bozcaada kalesini görebilirsiniz.

Çocuklarla Bozcaada'da nereler gezilir yazımızda kale hakkında ailecek gözlemlerimizi okuyabilirsiniz

Ada merkezini pusetli aileler çok rahat gezebilirler, hatta arka sokakları çocuklarla yürürken keşfedecek birçok şey mesela adaya özgün kahve, hediyelik eşyalar, yerel ürünler sabun koku krem gibi bulabilirsiniz.

Ana yol yerine Bozcaada Sosyal Tesisleri ve sağlık merkezinin bulunduğu sokaktan doğruca deniz yönünde ilerlerseniz Türk ve Rum mahallerine motorsiklet trafiğini aşarak ulaşabilirsiniz. Evet inanılmaz bir motorsiklet problemi var. Sürücüler dikkatsiz ve çok hızlı kullanıyorlar. İstanbul’da yaşarken başımıza gelmeyenler, orada neredeyse oluyordu biz dikkatli davranmasak. Yalnız zabıta polis ya da jandarma bu kullanıcıları ciddi uyarmalı!

Bozcaada’da alacağınız bal, reçel, şurup, kekik, lavanta ya da üzüm fiyatlarının her tezgahta aynı fiyattan satılıyor. Bu yüzden tezgah tezgah, dükkan dükkan dolaşmayın, beğendiğiniz yerden alışveriş yapabilirsiniz.

İlçenin meydanında yer alan meydandan hediyeliklerinizi alabilirsiniz.

Ada’da market yer alıyor. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı buralardan sağlayabilirsiniz. Ama torba yanınızda bulundurun.

Ada’da rüzgarla yaşamayı öğreniyorsunuz. Yazın temmuz ağustos dönemlerinde sizi ve çocukları rahatsız etmeyecektir. Denize girmek için en uygun dönemlerde bu aylar zaten. Deniyor ki rüzgarın estiği yöne göre gireceğiniz koyları belirlemeliymişsiniz. Size tavsiyemm çocuklu bebekli Bozcaada tatilinizde Ayazma plajından vazgeçmeyin. Diğer koyları da ayrıca görmeye gidebilirsiniz. Şezlong ücreti vermek istemiyorsanız yanınızda taşınabilir hafif kamp sandalyelerinden bulundurun.

Bozcaada'da çocuklu bebekli tatilde nerelerde yüzülür diyorsanız ilgili yazıma göz atabilirsiniz.

Türkiye’de yat limanlarında denize pek girilmez. Ancak Bozcaada bu konuda da başarılı. Yat limanında denize girilebilen nadir yerlerden.

Günlük gazeteler için sabahın en erken feribot seferini beklemek gerekiyor. Yaz sezonunda sabahları gazete bayiinin önünde uzun kuyruklar oluşabiliyor.

Adada tek bir eczane ve sağlık ocağı bulunuyor. Eczane geç saatlere kadar açık oluyor.

Adada Ziraat Bankası, PTT hizmet veriyor. İşbankası, Akbank, YKB, Garanti ve Vakıfbank ‘ın ATM’leri bulunuyor.

Bakımlı bağlardan gelişi güzel üzüm toplamak ada kültüründe olmayan bir davranış, lütfen saygı gösterelim.

İlçenin merkezinde yer alan Çınaraltı kahvesi ve genel olarak sakinlerinin kullandığı Yuki adlı vasıtalar

Bozcaada içi trafik ve park

Vapurdan indikten sonra aracınızla merkezin dışındaki alana yönlendiriyor trafik. Yaz döneminde ada merkezi trafiğe kapanıyor. Feribot çıkışında belediyenin elektrikli araçları sizi ve bavullarınızı merkez içinde istediğiniz yere taşıyor.

Konaklama yapacağınız ya da gezmek istediğiniz mevkiye yol tabelaları ile kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Merkezde  kalacaksanız zabıtanın izniyle otelinize kadar gidip bavullarınızı bırakıp sonra ada merkezinde yer alan 3 ayrı belediye otoparkına aracınızı bırakmak durumundasınız.

Bu otoparklardan bir tanesi Jandarma’nın tam karşısındaki arazi, diğeri kalenin arkasında  ve 3.de Jandarma’dan merkeze inerken sol tarafta yer alan Bozcaada Sosyal  Tesislerinin önünde yer alıyor.

Ada’da epi topu 5 taksi varmış, biz 2 adet görebildik. Bunlarda kendileri bağımsız çalıştıkları için telefon ile çağırabilirsiniz.

Ada halkı motorsiklet ve bisiklet kullanıyor. Aslında çoğu yere bisikletle merkezden ulaşılabilir.  Bazı noktalarda yer alan yokuşlar çocuklarla yorucu olabilir. Merkezde bir veya iki adet bisiklet kiralama noktaları var. Bunun dışında bisikletinizi kendinizde götürebilirsiniz. Yukileri de kiralayarak gezebilirsiniz.

Adada toplu taşıma sadece Ayazma plajına giden minibüslerle sağlanıyor. Adanın her köşesini keşfetmek için kendi taşıtınızı kullanmanız gerekiyor. Bu minibüslerde gündüz saat 17.00’a kadar çalışıyor. Rotaları ise Ataol Beach-Tuzburnu-Akvaryum Koyu- Beylik Koyu üzerinde dönüyorlar. Kişibaşı 4 TL civarında ulaşım.

Bozcaada Habele Koyuna inerken gördüğümüz bu bağlar adanın her yerinde rastlayabileceğiniz manzaralardan

Bozcaada’da ekolojik seferberlik ve iklim

Ada bulunduğu coğrafyadan farklı olarak Akdeniz iklimi karakteri sergiliyor. Fakat boğazda yer aldığı içinde kuzey rüzgarları adayı etkiliyor.

Bu rüzgarlar adanın boz renk almasının sebebi. Bu nedenle ağaç yetişmesi zor ve hava nemli olmadığı için kaliteli üzüm yetiştirilmesine olanak sağlıyor.

Ayrıca yine aynı rüzgar sayesinde Çanakkale’nin enerji ihtiyacı tribünler vasıtasıyla sağlanıyor. Bozcaada, kendine yetecek elektrik enerjisini Batı Burnu’na kurulu 17 rüzgar türbininden 1 tanesi  ile karşılıyor. Burada günbatımı seyretmekte müthiş, tavsiye ederim.

2000’li yıllardan itibaren ada yönetimi kaymakamlık belediye  gayet yerinde kararlar alarak güzelim adayı korumuşlar.

Geri dönüşüme büyük önem veriliyor, esnaf ve halk buna uygun çöplerini topluyorlar.

Ayrıca ada’da satın aldığınız her şey aynı Avrupa’da olduğu gibi kağıtlara sarılarak veriliyor. Bu nedenle şaşırmayın, yanınızda bez torba ya da şu filelerden bulundurun.

Yine kaymaklığın yönetiminde belirli alanlarda ilaçsız üzüm yetiştiriciliğine başlanmış, bu da harika bir oluşum bence…

Kekik kokulu Bozcaada yazıma da bir göz atabilirsiniz ;)
Bozcaada limanında bekleyen bu golf arabaları size ücretsiz olarak servis veriyor.

Adaya Ulaşım

Adaya ulaşım 2 arabalı vapur ve 1 deniz otobüsüyle sağlanıyor.

Arabayla;

İstanbul istikametinden gelenler için Bandırmadan Geyikliye ulaşıp yarım saatlik bir deniz seferiyle Bozcaada’ya geçmek mümkün.

Ya da Çanakkale merkezden Truva tabelalarını takip ederek, Truva’ya sapmadan Geyikli- Feribot oklarıyla 1 saatte limana varabiliyorsunuz.

Deniz Otobüsü;

Çanakkale- Bozcaada arasında deniz otobüsü seferleri var. Bu da yaklaşık 1 saat sürüyormuş, sadece yayalar için.

Otobüs;

Büyükşehirlerden Bozcaada’ya yazın her gün bazı otobüs şirketi tarafından seferler düzenliyor. ( Çanakkale Truva, İstanbul Seyahat, Kamil Koç, Metro, Pamukkale). Otobüsler sadece yaz döneminde Geyikli Yükyeri İskelesi’ne kadar getiriyor. Feribot zaten Bozcaada merkezine yanaştığı için otobüsler adaya geçmeye gerek duymuyor.

Yaz dönemi dışında son durak Ezine’deki otobüs garı oluyor. Buradan minibüs ya da taksi ile Geyikli’deki iskeleye varılabilir

Uçakla;

Bozcaada’ya en yakın havaalanı 56 km. uzaklıkta bulunan Çanakkale Havaalanı.THY’nın yazın hergün, kışın haftanın belli günlerinde düzenlediği bu seferler sadece Çanakkale-İstanbul ve Çanakkale-Ankara arasında yapılıyor.

Çanakkale merkezi ile Çanakkale Havaalanı arasındaki mesafe 2 km. Çanakkale havaalanına indikten sonra servis aracı ya da taksi ile Çanakkale otobüs garına, buradan saat başı kalkan minübüslerle 1 saatte Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’ne ulaşabilirsiniz.

Bozcaada Meydanı

Bozcaada hakkında merak ettikleriniz için diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz:

Kekik kokulu Bozcaada

Çocukla Bozcaada Nerede Yüzülür?

Çocukla Bozcaada ‘da Gezilecek Yerler ve Nerede Yenilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.