Çocukla Bir Günde Ankara’da Gezilecek Yerler

Evet bizim gibi ailelerin hayatları hep pratik olmak üzerine kurulmuştur. Şöyle yayvan yayvan takılmak artık sözlükte yer almadığından herşeyin en çabuğu, kolayı, en bilgilisi ve en can alıcısını görüp geziyi tamamlamak ailecek gezenlerin kaderi midir?

Tabi burada duruma göre değişir gibi bir cevabım olacak. Çünkü ailecek geziler çocukların alışkanlıklarına, huylarına ve görülen yerlerin ne kadar çok çocukların zevkine ve anlayışına hitap ettiği gibi koşullarla şekillenir.

Örneğin çocuklar belki müze ziyaretinden hoşlanmıyor olabilir. Öyleyse yapılacak en akıllı şey onlarla gezerken müzeyi olabildiğince oyunlu şekilde anlatmak. Sonra sıkıldım anne babaaa gibi sesler yükselince müzenin varsa bahçesine kafesine götürmek. İşte böyle böyle alışıyorlar.

Biz ailecek tüm gün tempolu gezip, aralarda çocukların istedikleri noktalarda mola vererek, akşam ya da kalan günümüzü mutlaka ziyaret ettiğimiz şehrin parklı alanını görerek programımızı ayarlıyoruz.

Gel gelelim Ankara gibi bir şehir bir günde hem de çocuklarla gezilir mi?

Tabi ki her yeri ziyaret etmek zor. Cumhuriyet tarihimize tanıklık etmiş o kadar çok bina, anıt ve müzeler yer alıyor ki Ankara’da, her yeri bir günü bırakın bir haftada layıkıyla ziyaret etme ihtimalimiz olmadığını belirtmek isterim. Sadece Cumhuriyet tarihimizle ilgili belli başlı noktaların ziyareti ile  Ankara sosyal yaşamını tecrübe edebileceğiniz bir yazı benim ki…

Anıtkabir Aslanlı Yolun başlangıcında sizi Kurtuluş Savaşında emeği olan kadınları, anneleri, babaları ve Mehmetçikleri sembolize eden epik heykeller karşılar.

ANITKABİR

Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e adanmış bir anıt mezar olan Anıtkabir, ülkemizin en değerli yapılarından. Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de ölümünden itibaren 15 yıl kadar plan ve yapım çalışmaları süren anıt mezar, 11 Eylül 1953 tarihinde tamamlanmış olup, çeşitli yarışmalar ve projeler sonucunda belirlenen Türk mimarlar Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Ahmet Orhan Arda tarafından yapımına başlanmıştır. Anıtkabir, anıt mezarı olmasının yanı sıra Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, tören alanı, şeref holü, Barış Parkı, Arslanlı Yol, Kurtuluş Savaşını sembolize eden kahraman Türk askeri ve Türk anneleri kadınlarına ait kabartma ve heykelleri bir arada görebileceğiniz ve çocuklarınıza anlatabileceğiniz etkileyici eserler de bulunmaktadır.

Anıtkabir’i programınızda ilk sıraya almanızı öneriyorum.

Mümkünse sabah en erken saatte gidin, böylece müzeyi gelen okul gruplarından önce gezebilirsiniz.

Anıtkabir’e yukardaki girişten girin ve çıkışınızı Arslanlı Yoldan aşağıya yürüyerek yapın. Böylece çocuklar yorulmadan zaman kazanırsınız. Ayrıca Arslanlı Yoldan inerken içinden geçeceğiniz Barış Parkında  çeşitli iklimlerden gelen ağaç ve bitki örtülerini bulabilirsiniz.

Aslanlı Yolda yürümek ve Atamızın huzuruna çıkmak

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ

Barış Parkından inerek Anıtkabir sınırlarından çıktığınız noktada bir taksiyle Anadolu Medeniyetleri müzesine gitmenizi öneririm.

Günümüze ulaşabilen hanların en eskisi olan (1471) Kurşunlu Han, Atatürk’ün emriyle açılan özellikle Hititler ve Urartular dönemlerine ait Anadolu’da egemenliğini göstermiş çağlar öncesi medeniyetlere ait pek çok önemli tarihi eserin sergilendiği müzeye ev sahipliği yapıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Girişi ve Kurşunlu Han

Avrupa’da Yılın Müzesi ödülüne 1997 yılında layık görülen Anadolu Medeniyetleri Müzesinin bahçesindeki parkta ya da açık hava müze kafesinde kaleye tırmanıştan önce çocuklarla kısa bir ihtiyaç molası vermenizi öneririm 😉

Ankara Kalesi ve etrafındaki eski yerleşim alanı

ANKARA KALESİ ve KALEİÇİ

Anadolu Medeniyetleri Müzesinin önünden yukarı doğru kıvrılan yolu takip ederek geldiğiniz meydanda yer alan Kaleye girişte bir durup kırmızı siyah kiremit çatılı tek katlı eski evlerinin üzerinden Ankara’ya bir bakın. Bana göre gecekondu gibi görünse de aslında bu evlerinde birer birer restore edilmesi tarihi beldeye renk katacaktır.

Bu noktada iki tercihiniz var.

Birincisi çocuklarla yemek yemek, ki alternatifler için tavsiyelerim bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.

Çocukla Ankara'da Gezisinde Nerede Yemeli diyorsanız sonraki yazımıza bakabilirsiniz

İkincisi ise Kale’ye doğru çıkmaya devam etmek ve çocuklarla burçlar üzerinde Ankara’nın nefes kesen manzarasını seyretmek.

Evet gelelim Kale’ye doğru çıkışa…

Kale’nin ana girişinden sonra açılan avluda restore edilmiş pek çok eski evlerin olduğunu göreceksiniz. Hepsi o kadar şirin ve güzel ki, fotoğraflamaya doyamadık çocuklarla. Ama Kaleiçi halkının pek misafirperver olduğunu söyleyemem, çekilen fotolar için pencerelerinden uzanıp para isteyebiliyorlar 🙁

Kaleiçinde yer alan evler restore edilmesiyle harika bir mahalle ortaya çıkıyor.

Ayrıca çingenelerin bolca etrafınızda cirit attığını da belirtmem gerekir, dikkatli olmakta yarar var. Bu nedenle akşam üzeri değil ama öğle saatlerinde ziyaret uygun, gelen yerli turist kalabalığıyla daha güvenilir bir ortam oluşuyor. Kaleiçinin kıvrılan dar sokaklarının arasından devam ettiğinizde kale burçlarına ulaşıyorsunuz.

Ankara’ya egemen bir tepe üzerinde kurulu Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin başkenti olan Ankara’da kalenin hem savunma hem de yerleşim amaçlı kullanılması nedeni ile hemen hemen her dönemde bakım ve onarımının yapılması günümüze kadar ulaşma nedenlerinden biridir. Geçen yüzyıldan kalan Osmanlı evleri kalenin iç kısmında yer almaktadır. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 2. yüzyılın başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Bizanslılar, sonrasında Selçuklular ve Osmanlılar döneminde zaman zaman onarılıp kalenin dış duvarları genişletilmiş. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin temelini oluşturan ve 1921 yılında Atatürk’ün telkinleriyle kurulan Eti Müzesi Ankara Kalesi’nin en yüksek burcunda Akkale’de kurulmuştur. 1948 yılına kadar Cumhuriyetimizin ilk müzesi olarak hizmet vermiştir.

Kalenin o harika manzarasını seyrettikten sonra ana girişten çıktığınızda karşı blokta yer alan restore edilmiş blokta Rahmi Koç Müzesi yer alıyor. İstanbul’da çocuklarla bu müzeyi birçok kez ziyaret ettiğimiz için biz girmedik. Onun yerine çocuklar limonatalarını içerken bizde Divan kafede Türk kahvemizi yudumladık.

KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ- İLK TBMM

Ulus semti Cumhuriyet Ankarası’nın önemli mekanlarına ev sahipliği yaptığını belirtmek isterim. Kale içinden aşağıya Kurtuluş Savaşı Müzesine yürürken yol boyunca pek çok tarihi bina ve anıt göreceksiniz.

Ama bizim en çok görmek istediğimiz, Cumhuriyet’in ilan edildiği 1. Meclis (1920-24) binası Kurtuluş Savaşı Müzesi. Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmış. Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (ANDEZİT) kullanılmış.

Kurtuluş Savaşı Müzesi ilk TBMM girişi- ilk milletvekillerimizin savaş sırasında kullandıkları eşyalar- ve ilk Meclis!

Cumhuriyetin ilan edildiği ilk meclise girdiğimizde kendimizi o kararı alan cesur ve aydın kişilerin yerine koyduk. Onlar kadar isabetli karar vermek ve bu inanca sahip olmak nasıl bir kudretti. Bu kahraman vatanseverlerin oturduğu sıralar, kullandıkları araçlar, yazdıkları mektuplar ve Ya İstiklal Ya Ölüm diyen bu kalplerin alınlarını koydukları seccadeler. Hepsi ayrı ayrı değerli ve bize yokluktan nasıl tekrar varolduğumuzu gösteriyor. Hele Lozan Barış Antlaşmasının kabul edildiği masayı görmek ecdadımızın nasıl şanlı şerefli askerlerden oluştuğunu gösteren göğsümüzü kabartan bir delildi.

SEĞMENLER PARKI

Ankara tarihinde önem arz eden bu yerler arasında yürürken başka pek çok  tarihi yerleri de göreceksiniz. Ancak Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Ankara ile ilgili planlamalar yapılırken parklara da özel olarak yer verilmiş ve şehir planlaması buna göre düzenlenmiş. İşte onlar arasında olan Ankara Kavaklıdere’nin iki meşhur parkı var. Birisi Kuğulu diğeri Seğmenler parkı.

Ankara Seğmenler Parkı

İran ve Atatürk Bulvarı arasında kalan vadiye kurulmuş. Çankaya Köşkünün hemen altında kalıyor. Buradaki küçük amfi tiyatro bir döneme adını kazımış. Ankara’da bir çok yapay park sebebiyle cazibesini kaybetmiş olmasına rağmen biz çok sevdik. Belki otelimize yakın olması sebebiyle Seğmenler Parkında çocuklar iyi zaman geçirdi ve tüm günün temposunu burada attılar. Park, Ankara’nın doğal parklarından ve girişinde Ankara Folklörünü ifade eden heykel bulunuyor.

KUĞULU PARK

Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde yer alan Kuğulu Park’a ismini veren suni göletteki kuğular mı gerçekten?

Evet. Viyana Belediyesi tarafından zamanında hediye edilen kuğulardan almış ismini. Göletin etrafında yer alan banklara oturup, ya da etraftaki ördeklere ekmek atarak bu asil varlıkları seyre dalabilirsiniz. Parkın girişinde yer alan oyun parkında çocuklar ferahlayabilir 😉

Kuğulu Parkta yer alan suni gölet ve kuğular

GENÇLİK PARKI

Cumhuriyetin ilk yıllarında Ulus semtindeki bu alana park yapılması kararı alınmış. 28 hektarlık alana 1936 yılında açıldığında çocuk oyun parkı, açıkhava tiyatrosu, yüzme havuzu ile İç Anadolu ikliminde yaşayabilecek kuşların yaşayabilmesi için bahçe kurulmuş. Daha sonraki yıllarda Ankaraya gelen İtalyan oyun parkıyla beraber burada lunapark kurulmasına karar verilmiş.

Geniş arazisi, çeşitli eğlence alanlarıyla çocuklarla beraber keyifli bir zaman geçireceğiniz bir parka benziyor. Biz vaktimizin darlığı sebebiyle buraya uğrayamadık, ama yol üzerinde gördük ve çok gitmek istedik. Eğer sizin vaktiniz uygunsa gitmenizi öneriyoruzzz.

Gençlik Parkı- bu fotoğraf Google görsellerden alıntıdır.

Bu üç park dışında Ankara’nın çoğu noktasında büyük parklar yer alıyor ( 50.Yıl Parkı, Göksu Parkı, Atatürk Orman Çiftliği, Harikalar Diyarı gibi…) Otelinize yakın olanları tespit edin ve ziyaretlerinizden sonra çocuklarla buralarda eğlenin 😉 Gezgin ailelere 10 ücretsiz seyahat uygulaması yazımda yer alan aplikasyonlar işinize yarayacaktır.

TUNALI HİLMİ CADDESİ

Tunalı Hilmi Caddesi, Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Kavaklıdere semtinde bulunan bir cadde.

Bu noktada Tunalı Hilmi kimdir diye sormak istedim hep?

Tunalı Hilmi, Türk siyasetçisidir. Meclis-i Mebusan üyesi ve TBMM I., II. III. Dönem vekili. Jön Türk ve Türkçülük hareketinin önde gelen isimleri arasında bulunan bir siyaset ve devlet adamıdır. Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Karadeniz Ereğli’de halkı örgütlemiş ve birçok başarı kazanmıştır. Cumhuriyet dönemindeyse Tunalı Hilmi yenilikçi fikirleriyle siyasete yön vermiş, kadın haklarını başarılı bir şekilde savunmuştur. Kendisinin bu konuda yaptığı çalışmalar sebebiyle Ankara’nın bu merkezi caddesine ismi verilmesine karar verilmiş.

Cadde artık Ankara’nın hani derler ya cazibe merkezi olmuş. Bundan 15 sene önce gezdiğimde cadde üzerinde o kadar az insan gezerdi ki, hatta mağazalar sanki devlet dairesi gibi çalışır saat 5’te kapatırlardı kepengi. Ama şimdi öyle mi? Adeta İstiklal Caddesi gibi yoğun, kalabalık ve yorgun geldi bana. Mağazalar, restoranlar ve gençlerin daha çok ilgi duyduğu kafe tarzı işletmeler var. Karum alışveriş merkezi hala yerinde ama en güzeli önündeki çimenlik. Gençler ve çocuklu ailelerin zaman geçirdiği bir alan haline gelmiş.

Ünlü caddede yer alan mağazalarda zaman geçirebilirsiniz tabi ama bence hareketli ünlü ara sokakları gezin, Güniz sokak Bestekar sokak gibi.

Tunalı Hilmi caddesi üzerindeki Kuğulu park sabah saatlerinde

Yukarıda detaylandırdığım noktalar arasında yürürken ya da vasıtayla geçerken bir çok tarihi binayı da göreceksiniz. Mesela Ankara Zafer Anıtı, İş Bankası Binası, Opera Binası, Pul Müzesi vb… Eğer zamanınız rahatsa önceden bilet alarak opera’ya çocuklarınızı götürmenizi, Kaleden TBMM binasına yürürken Zafer Anıtı önünde çocuklarla fotoğraf çekilmenizi ve İstanbul’da da var ama bir de Ankara’daki Pul Müzesine gitmenizi öneririm.

Anadolu Medeniyetleri Müzesinden ilk TBMM’ye doğru yürürken görebileceğiniz Zafer Anıtı ve meydanı. Burada çocuklarla oturup dinlenebilirsiniz ve kuşlara yem atabilirsiniz.

Bu kadar yürüdük çocuklar hiç acıkmadı mı demeyin. Olmaz mı 😉 Ankara’da bu rota üzerinde çocuklarla uğrayabileceğiniz restoran ve kafeler bir sonraki yazımda bulabilirsiniz…

Ankara'ya seyahate çıkmadan önce şehirle ilgili pratik bilgiler bulabileceğiniz rehberimize göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.