BEHRAMKALE- ASSOS’TA ÇOCUKLARLA TATİL 2

Behramkale, Osmanlı döneminde kurulmuş tarihi bir köy. Assos Antik Kentinin surları içine yerleşmiş köyde sadece 150 hane bulunuyormuş. Bu evler Assos mimarisinin özelliğini taşıyan taşlardan inşa edilmiş. Yaklaşık 30 yıldır sit alanı olması nedeniyle koruma altında olan Behramkale köyüne yeni haneler eklenemiyor.

Eski Yunan Antik Kent mimarisinin içine kurulmuş Behramkale köyünün içinde keyifli bir gezi yapıyoruz çocuklarla beraber. Tabi buraya gelmişken o ünlü Athena Tapınağını ve Hüdavendigar Camiini de ziyaretimize ekliyoruz.

Her köyün bir kahvesi vardır değil mi?

İlk durak meydandaki kahve 🙂

Çınar ağacının altına oturduk, çocuklara meşhur buzz gibi Karadut Şerbeti ve kendimiz içinde bir sabah kahvesi istedik.

Odun ateşinde pişirildiği için bende merak ettim doğrusu, gelen kahvenin sunumu ve içimi güzeldi.

Kahvenin önünden yukarıya antik kente doğru çıkıyoruz.

Eski Arnavut taşlı yollar…belli ki bu da koruma altında 😉

Yol boyunca sağımızda solumuzda yer alan her türlü ıvır zıvır dükkanına girip çıktık. Tabi elimizde ağırlık olmasın diyerek, dönüşte alışveriş yapacağımız yerleri ana kız belirledik. Karadut şerbeti, oymalı tülbentler, ıhlamur ve börülce…

 

Behramkale köyü meydanı ve sokaklarda alışveriş yapan insanlar. Köşedeki evden alışveriş yaparsanız karadut şerbeti almanızı öneririm.
Behramkale köyü meydanı ve sokaklarda alışveriş yapan insanlar. Köşedeki evden alışveriş yaparsanız karadut şerbetinin özünü almanızı öneririm.

 

Assos Antik Kenti dağdan denize doğru büyük bir alan üzerine kurulmuş.

Behramkale köyünün içinden geçerek yukarıya çıktığınızda tarihi M.Ö. 6. yy a kadar giden antik kent ve daha sonra M.Ö. 4. yy da inşa edildiği belirtilen kale surlarını göreceksiniz.

 

Behramkale'de yer alan antik kente ait surlar ve tarihi Hüdavendigar Camii
Behramkale’de yer alan antik kente ait surlar ve tarihi Hüdavendigar Camii

Müzekartla giriş yaptıktan sonra surlar ve çevresinde yürüyüşümüzü yapıyoruz.

O harika manzarası ile Atena Tapınağının önünde durup görkemli Ege Denizi ve karşıda Midilli adasına doğru gelip geçen gemileri seyrediyoruz ailece.

Zeus’un kızı ve 12 Olimpos tanrısından biri olan  Atena’nın koruyuculuğunu yaptığı bu kent Arkaik çağlarda önem taşıyormuş. Sütunların üzerinde yer alan bazı kabartmalar, tapınağın içinde yer alan tanrıça heykeli 1800 lü yıllarda burada kazılar yapan Amerikalılar tarafından götürülmüş. Bu kente ait çoğu değerli eser Boston Müzesi, Louvre müzesi ile İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Antik kentin kuzeyinde olanları Behramkale köyünün içinden geçerek gördükten sonra tepedeyken denize doğru baktığınızda yamaçta birçok tarihi kalıntıları göreceksiniz. Bunlardan en önemlisi olan antik tiyatro muhteşem bir yer. Diğer kalıntıların çıkartılması için çalışmalar devam ediyormuş. Ama bu tiyatronun duruşu bambaşka ve tabi önerimi belirtmeden geçemiyoruuum. Günbatımında çocuklarla burada küçük bir piknik yapabilirsiniz. Yanınıza şöyle sandviçleri ve içecekleri alın, sonra keyfini çıkarınnn.

Aşağıda yer alan fotoya dikkatli bakarsanız, tiyatronun önünden kıvrılarak geçen bir yol var.

İşte bu yolu takip edin ve  yürüyerek yarım saatte  Assos Antik Limanına varabilirsiniz ya da özel vasıtayla 5 dakika gibi bir sürede… tabi Assos Antik Limanı başlıbaşına başka bir yazı konusu bence.

Behramkale Antik Tiyatrosu ve muhteşem manzarası...
Behramkale Antik Tiyatrosu ve muhteşem manzarası…

Bu bölgede yer alan Hüdavendigar Cami 14.yy’da Sultan Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılmıştır.

Cami tek kubbeli ve kare olarak planlanmış. Osmanlı cami mimarisinde pek yer almayan kadırgalarla süslenmiş.

Caminin giriş kapısı da farklı aslında o da daha önceki zamanlardan gelen bir kentin ana giriş kapısıymış aslında. Bir kayanın üzerine inşa edilmiş olduğunu öğrenince çok şaşırdık.

Tepeden aşağıya inerken başımızı kaldırıp kayaya uzun uzun baktıkk tabiii. Anlamak için. Neyi mi? Neden antik kenti bozup da rahat rahat bir yere dört başı mahmur bir cami yapmadı ki acaba Osmanlı sultanı?

Köyün içinde bir de hala orijinal halini koruyan ve Sultan Murat Hüdavendigar döneminde Tuzla çayının üzerine inşa ettirilen tarihi Hüdavendigar köprüsü yer alıyor. Biz o kadar yorulduk ki çocuklarla oraya inemedik. Caminin bulunduğu kayanın üzerinden panoramik olarak seyrettiğimiz köprünün üzerinde gezme keyfi bir başkadır eminim, artık bir sonraki sefere işallah 😉

Çocuklarla Behramkale geziniz için önerilerim:

  • Yokuşlu ve taşlı bir yol üzerinde gezinizi yapıyorsunuz.  Bu nedenle çocuklar için mutlaka yanınıza kapalı ve kaymayan bir ayakkabı alın. Sıcak yaz ayları şapka gerekiyor.
  • Pusetle çıkmak hiç kolay değil, önermiyorum.
  • Özel vasıtanızla antik kentin kapısının önüne kadar çıksanız bile, yollar dar ve kalabalık yüzünden inişiniz zor olacaktır. Bu nedenle  meydandaki kahvenin olduğu alanda yer alan park yerlerini tercih edin.
  • Burada en güzel yenilecek şey klasik olarak gözleme ve mutlaka tadına bakılması gereken buz gibi karadut şerbeti. Özel ev yapımı diyerek sattıkları mantıyı bu yörenin her yerinde bulabilirsiniz. İçlerinde yer alan soya köftesi miydi neydi sanki ??? Karadut şerbetini sadece köy kahvesinde içmenizi öneriyorum.
  • Çocuklar yokuş yukarı çıkarken ve inerken mutlaka yorulacaklar, çünkü bayağı zor bir parkur. Uniq kafe, Doğaevi, ve bazı nostaljik çay bahçelerinde oturup dinlenmenizi ve teraslarında harika manzaranın keyfini çıkarmanızı öneririm.
  • Antik kentin denize doğru bakan güney yamacında yer alan tarihi kalıntıları ve özellikle tiyatroyu görmenizi öneririm. Eğer çocuklar tepeyi gezerken yoruldularsa ve zamanınız rahatsa Assos Limanı gezeceğiniz günde güneyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Çocuklu bebekli gezinizde Behramkale’de gün batımını seyretmek mucize olsa da Athena Tapınağının önünden Ege denizini seyretmek muhteşem.
  • Behramkale ziyaretinizde köyün içinde yer alan taş butiklerde, Assos limandaki otellerde veya Kadırga koyundaki pansiyonlarda günübirlik kalabilirsiniz.
  • Genel olarak özel vasıta ile park etmek, ya da dar olan ara yollarda gitmek tercihiniz olmayabilir. Öyleyse Kadırga koyu veya Assos limandan kalkan dolmuşlarla köyün meydanına ulaşabilirsiniz.
Köyde yer alan dükkanlar, kalenin manzarası, meşhur odun köümürnde pişmiş sakızlı kahvemmm.
Köyde yer alan dükkanlar, kalenin manzarası, meşhur odun kömüründe pişmiş sakızlı kahvemmm.

Behramkale tarihi, kültürel zenginliği, karadut şerbeti, eski Türk köylerini aratmayan nostaljik havası ve unutulmaz gün batımları için ülkemizin gezilmesi gereken köylerindendir. Çocuklarla nereye gitsek diyenler ve Behramkale’yi merak edip ziyaret etmek isteyenler için yazımın yararlı olması umuduyla, iyi tatiller herkese 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.