Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı, 1395 yılında İstanbul Boğazı’nın en dar noktasında inşa edilen ve bulunduğu bölgeye adını veren hisar.

Yıldırım Beyazıd’ın emri üstüne karakol olarak yapılan hisar, yedi dönümlük bir alan üzerine kurulmuş. Hisar, iç ve dış kale ile surlardan oluşmaktadır. İnşa amacı boğaz hakimiyetini sağlamak ve gelecek olası tehlikelerden şehri korumaktır. Zaman içerisinde askeri önemini yitirse de civarında genişleyen yerleşim yeri ile hala şehrin önemli noktalarından biri.

Göksu deresinin denize açıldığı noktadan ve birçok yerden Rumeli Hisarını seyredebilirsiniz.

İstanbul’un boğazı olarak bildiğimiz Karadeniz’in Marmara’ya açıldığı noktada bulunan Anadolu Hisarı İstanbul’luların vazgeçemediği yerler arasında ilk sırada yer alır. Rumeli Hisarı’nın dörtte biri büyüklükte olan hisar surlarının kalınlığı 2 metre civarındadır. Tarihi yaşanmışlığın eşliğinde boğaziçinin en güzide yalılarını da burada görebilirsiniz; Zarif Mustafa Paşa,  Komodor Remzi Bey, Bahriyeli Sedat Bey, Nuri Paşa, Marki Necip Bey Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa, Hekimbaşı Salih Efendi yalıları gibi…

Göksu Nehri’nin Marmara Denizi’ne aktığı kısımda bulunan kale, eskimiş olsada tarihi dokularını hala hissettiriyor. Günümüzde turistik olarak değer kazanmaya başlamış olduğunu görüyorum. Yerli ağırlıkta olsa da pekçok yabancı turist boğaz kıyılarını gezerken Anadolu Hisarı ve çevresini de gezmeye geliyor.

Çocuklarla İstanbul’da gezilecek yerler arasında olan Anadolu Hisarı’nda yapılacak neler var diyorsanız, hazırladığım şu rotaya bir göz atmanızı öneririm;

Dere üzerindeki köprüden çekmiş olduğum fotoda gördüğünüz kenarlarda birçok kafeteryalar yer alıyor. Gönül isterdi ki, buralar halka açık piknik yapılan, parkta oynanılan ya da bisiklet paten kayılan yerler olsaydı. Herkes faydalanabilseydi.

Göksu Deresi

Anadolu hisarı gezilecek yerler rotamızın ilk sırasında tabi ki şehrin içinde denize akan huzurlu bir yer olan Göksu Deresi var. Tarihin yaşandığı yerlerden biri olması da onu biraz daha gidilesi kılıyor. Denize uzanan kenarlarındaki kafeler, parklar, ucundaki Anadolu hisarı ve Küçüksu Kasrı, belki tekneyle çıkacağınız sakin ve keyifli bir yolculuk ile ziyaret etmeniz için güzel bir sebep değil mi?

Göksu deresi üzerindeki balıkçı barınağından Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı

İkinci durağımız olan Anadolu Hisarı’na doğru geriye dönelim.

Göksu deresinin üzerinden geçerken hisarın burçlarını görünce, insanın canı surların içinden geçip merdivenlerle yukarı çıkıp Bayezıd’ın askerlerinin baktığı o İstanbul boğazını seyretmek istiyor. Maalesef bu kalemizde aynı Yoros kalesi gibi yıllardır tadilatta, bu sebeple hiçbir çıkış izni yok kapalı.

Şimdi diyceksiniz aman ne gerek var kim çıkar onun tepesine? Evet surları bakımlı görünüyor ama yine de halkın güvenliği de gözetilerek bir müze gibi korunsa fena olmaz mı? Hayatımızda bir kere bile olsa bizde çıkıp oradan boğazı seyretsek olmaz mı?

Hisarın çevresinde yer alan çocuk parkı, surlar ve ona dayanmış boğazın incileri yalılarımızdan mavilisi 😉

Neyse… Burada yer alan tam da hisar surlarının olduğu noktada çocuk parkı var. Siz bankta dinlenirken çocuklarda sallanıp koşturabilirler.

Surların olduğu yerden merdivenle sahile doğru bir sokak açılır. Buradan deniz kenarına gidip boğazı ve karşıdaki Rumeli Hisarını görebilirsiniz çocuklarla. Böylece iki kıtanın ve boğazın önemini anlayacaklardır.

Boğazın en nadide seyir yerinden tekrar aynı noktaya dönüp Göksu deresinin üzerinden geçip sağdan balıkçı barınağının yanından denize doğru devam edin. Küçüksu Kasrı’na doğru yürüyoruz.

Küçüksu Kasrı!nı çocuklarla haftasonunda ya da yazın ziyaret edebiliriz. Önündeki kafetreyada siz dinlenirken, onlarda bahçesinde enerji atarlar ne dersiniz?

Küçüksu Kasrı

Sultan I. Mahmut Göksu Nehrinin kıyısındaki mesire alanını pek severmiş ki burada rahat vakit geçirebilmesi için 2 katlı ahşap bir yapı inşa ettirmiş. Uzun yıllar sonra padişahlar tarafından da kullanılan kasır bildiğimiz bu son haline Sultan Abdülmecit tarafından getirilmiş. Sultan Abdülmecit mimaride Batı esintilerini döneminde yaptırmış olduğu Dolmabahçe ve Ihlamur Kasrı yapılarında kullandırmış, aynı mimariyi Küçüksu Kasrı’nda olduğunu hissedeceksiniz. Kasrın süslemeli ve kabartmalı iç ve dış cephesi, Avrupa’dan getirtilen mobilyaları, tabloları ve denize doğru açılmış bahçesiyle çevrili zengin bir yapı.

Pazartesi ve perşembe günleri kapalı olan Küçüksu Kasrı ziyaret ücretleri yetişkinler 5 TL, öğrenciler is 2,5TL’dir.

Kasrın bahçesinde halkın dinlenmesi için boğaz kenarına kafeterya işletmesi yer alıyor.

Adres:Göksu Mahallesi, Küçüksu Cd., 34815 Beykoz/İstanbul

Göksu deresinin boğazla buluştuğu noktanın birazcık ilerisinde kalır. Haftaiçi rahat, huzurlu ve sakin bir ortamda bulunmak isteyenlere öneririm.

Anadolu Hisarında Ne Yenir?

Göksu deresi kenarında ya da dereden boğaza doğru çıkarken kale tarafında yalıların altında açılmış pek çok kafe bizleri bekliyor. Ya da Big Chefs gibi bir restoranda tam boğaz kıyısında keyifli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca burada yer alan pembe rengiyle göz alan Sabancı Öğretmen evinde de self servis şeklinde yapılan hizmetten yararlanabilirsiniz. Son önerebileceğim alternatifse, Küçüksu Kasrı’nın yan bahçesinde yine deniz kenarında olan kafeteryada günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Sabancı Öğretmenevi Çocuk Parkı

Anadolu Hisarı Nasıl Gidilir?

Beykoz sınırları içerisinde yer alan Anadolu Hisarı’na Üsküdar üzerinden gelmek mümkündür. Üsküdar’dan 15 veya 15P numaralı otobüslere binilmesi halinde Anadolu Hisarı’na gelinebilir. Hisar, Anadolu Hisarı durağının birkaç metre gerisinde yer alıyor. Ayrıca İstinye’den binebileceğiniz arabalı vapurla karşıya geçip, yine otobüslerle buraya ulaşabilirsiniz.

İstinye- Çubuklu Arabalı Vapur Hattı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.